Jori Lehterä palaa kohuvuosien jälkeen SM-liigaan, edessä taistelu parasta ystävää vastaan – kevään huhumyllyn taustalla kaveriporukan intoilu: "Fanit yrittivät sainata minut"

Kun puhelu aukeaa, yksi asia kirkastuu nopeasti kuin hehkuvalo katkaisimesta: Jori Lehterä pursuaa lapsenomaista intoa Tapparaan ja kotimaiseen SM-liigaan palaamisen edessä. Viimeiset vuodet Lehterä on viettänyt enemmän ja vähemmän kiekkomedian kynän kantaman ulkopuolella, mutta nyt 34-vuotiaalla sentterillä on jaettavaa ja ennen kaikkea tavoiteltavaa.

– Päivä päivältä tuntuu vain paremmalta. On kyllä hyvä fiilis, Lehterä yrittää heti alkuun pidätellä hykertelyään MTV Urheilulle.

Lehterän paluuta Suomeen ja Tapparaan voi lopulta pitää jonkinsortin yllätyksenä muutamastakin syystä. Hovioikeus langetti syksyllä 2020 Lehterälle 15 päiväsakkoa huumausaineen käyttörikoksesta. Tapauksen käsittelyn aikoihin Lehterä ei juuri haastatteluja antanut, jonka myötä paluuta Suomeen ja median valokeilaan ei pidetty erityisen todennäköisenä.

– Tuntuu hyvältä palata (median eteen). Nyt on otettu vähän välivuotta. Olen aika innoissani, että saan vähän media-aikaa välillä, Lehterä virnistelee.

– Koitan nyt vetää sillä tavalla, että saisin vähän positiivistakin julkisuutta. Se olisi hyvää vaihtelua.

Mahdollisuuksien kausi

307 NHL-ottelussa 111 pistettä tehneen Lehterän tasoiselle pelaajalle ajateltiin myös löytyvän Suomea maksukykyisempiä työnantajia Euroopasta.

– Ei tullut kysyttyäkään mitään muuta joukkuetta. Päätimme asian yhdessä päivässä perheen kanssa. Soitin Leinoselle ja illalla oli kättelyt. Tunsin oloni tervetulleeksi. Uskon, että tämä on kaikin puolin hyvä juttu. 

Olympiapronssia, MM-hopeaa ja kaksi himmeämpää SM-mitalia voittanut Lehterä on Jokereiden kasvatti, mutta Liigassa hän sementoi asemansa Tapparassa kausilla 2007-2010. Muistot tuolta aikakaudelta painoivat vaakakupissa yhdessä Tapparan viime vuosien menestyksen kanssa.

– Täältä on niin paljon hyviä muistoja. Olen viettänyt Tampereella paljon aikaa ja kämppä löytyy täältä. Näiden lisäksi, en ole voittanut kertaakaan kultaa. Se oli todella iso motivaattori. Täällä on todella hyvät mahdollisuudet voittaa mestaruus, ja se on sellainen asia, mikä uralleni olisi melkein pakko saada, Lehterä linjaa.

– Henkilökohtaisesti tavoitteeni on auttaa joukkuetta ja ennen kaikkea nuoria pelaajia kokemuksellani. Tietenkin myös pelata hyvin, olla johtava pelaaja ja jäällä pelien lopuissa tärkeissä tilanteissa. Haluan tuoda sellaista vahvaa yleispelaamista.

Kotikaupunki

Tampere on paistatellut koko kevään jääkiekon parrasvaloissa. Molemmat tamperelaisseurat ovat lietsoneet uuden Nokia Arenan vuorotellen pudotuspelien kiimaan, ja Leijonat tarjosi kaupungille kuorrutuksen kotikisojen maailmanmestaruudella. Kaikki, mihin maila ja kiekko Tampereella koskettavat, muuttuu tällä hetkellä kullaksi. 

– Sekin varmasti oli yksi syy, miksi tänne sopimuksen tein. Olen nähnyt, että täällä on huikea buumi. Kaupungissa voitetaan mestaruuksia, fanit ovat mukana. Kyllä näillä kaikilla oli vaikutusta tulooni.

Paikallisasetelmaa ei ole tarvinnut Tampereella enää toviin tekohengittää. Tapparan ja Ilveksen viha-rakkaus-suhde on ilonaihe koko sarjalle. Nyt Lehterälläkin on siihen läheinen kulma, kun tämän yksi parhaista ystävistä, Petri Kontiola, jahtaa samaa menestystä vastapuolella.

– Ai että! Kyllä tulee hienoa! Olemmekin pelanneet viime aikoina vain sählyä vastakkain, joten hienoa päästä nyt vääntämään hyvää ystävää ja peluria vastaan paikalliskamppailuissa. Intoa on molemmilla vielä kuin pikkupojalla.

Keväällä liikkui myös huhu, jonka mukaan Ilves oli Lehterän kintereillä. Sveitsistäkin puhuttiin.

– Ei olla edes soiteltu (Ilveksen urheilujohtajan) Timo Koskelan kanssa. Siinä (Ilves-huhussa) oli kyse kavereideni herjasta. Minulla on aika paljon Ilves-kannattajia kavereissa ja heillä oli kova into päällä. Fanit yrittivät minut ehkä sainata, mutta se oli ihan sellaista huhuhommaa.

– Sitäkin (Sveitsiä) mietittiin pitkään. Päädyimme kuitenkin siihen, että täällä on saumat kultaan ja perheellä helpompaa. Tuli vain se fiilis, että nyt on aika. Mennään Sveitsiin sitten vaikka ensi vuonna.

Viimeiset kolme kautta KHL:ssä Spartak Moskovassa ja SKA:ssa kiekkoilleella Lehterällä on asunto Tampereella, jossa hän kertoo muutenkin viettäneensä eniten aikaa. 

Toinen koti palvelee pääasiassa muuta perhettä Helsingissä. Pääkaupungissakin saatetaan nähdä lähitulevaisuudessa taas kaksi liigajoukkuetta. Lehterän kasvattiseuran Jokereiden mahdollinen paluu SM-liigaan näyttäytyy ajatuksen tasolla suurena mahdollisuutena.

– Toivottavasti Jokerit pääsisi ensi vuonna takaisin SM-liigaan. Mielenkiintoinen seura. Itse ainakin toivon, että he palaisivat seuraavaksi kaudeksi. Sitä kautta SM-liigaan saataisiin vielä enemmän fiilistä. 



Lue myös:

    Uusimmat