Runkosarjan pistekuningas tietää olevansa merkitty mies pudotuspeleissä – "En ota mitään paineita"

Tapparan tähtipelaaja Anton Levtchi on pukukopin ilopilleri – mustassa kirjassa kahdeksan sivua"antonismeja" 0:55
SM-liigan tähtihyökkääjä Anton Levtchi on Tapparan pukukopin ilopilleri.

Jääkiekon Suomen mestaruus on ratkaistu pudotuspeleissä 45 kertaa ennen tätä kevättä, mutta vain kymmenen kertaa runkosarjan pistepörssin voittaja on johdattanut joukkueensa mestariksi. Kaksi edellistä ovat Kristian Kuusela (2016) ja Henrik Haapala (2017), jotka edustivat Tapparaa.

Kuusela pelaa edelleen kirvesrinnoissa, joten hänellä saattaisi olla muutama neuvo 12 vuotta nuoremmalle joukkuetoverille Anton Levtchille, joka yrittää toistaa tempun.

Onko pistepörssin voittaminen tuonut lisää paineita?

– En ota mitään paineita, vaan siitä pitää osata nauttia. Tämä on ollut hieno kausi, Levtchi tuumii STT:n puhelinhaastattelussa.

Tappara selvitti puolivälierät viidessä ottelussa ja lähetti hallitsevan mestarin Lukon kesälomille. Välierissä Tappara kohtaa KooKoon ja sai vastustajaa pidemmän lepoajan, koska kouvolalaisten välieräpaikka varmistui vasta keskiviikkoiltana.

– Aina kun pääsee lepäämään, se auttaa, mutta olemme vetäneet treeneissä pelivaihtoja. Lepopäivät peleistä pitää käyttää oikein, että olemme iskussa, kun välierät perjantaina alkavat.

Pikkupoika jäi kehittymään

Runkosarjan pistepörssin voittajat ovat mestaruuttakin harvemmin yltäneet pudotuspelien pistepörssin voittoon.

Joukko harvenee entisestään, kun vaatimukseksi asetetaan runkosarjan ja pudotuspelien pistepörssin voitot sekä mestaruus. Nimilista on lyhyt: Matti Hagman (1980 ja 1983), Saku Koivu (1995) ja Kai Nurminen (2000).

Levtchi myöntää olevansa merkitty mies pudotuspeleissä, joissa hän on kerännyt kuusi syöttöpistettä.

– Kun pelataan pitkään ja paljon samaa joukkuetta vastaan, kaveri katsoo tarkemmin ketä vastaan kannattaa pelata ja ottaa tilan pois. Olen varmasti yksi niistä, mutta tykkään, kun on ahdasta. Pitää vain ottaa tilaa itselle.

Levtchi takoi runkosarjassa ennätyksensä 26+35=61. Pelin kulkiessa erinomaiseen tapaan 26-vuotiaan hyökkääjän nimi on yhdistetty NHL:ään siirtyvien suomalaisten joukkoon.

Onko ajatus laukannut jo rapakon taakse?

– Ei ole laukannut. Mitä kaikkea on kirjoiteltukaan, en ole lukenut niitä juttuja.

Levtchin ikätoveri Aleksander Barkov on pelannut NHL:ssä jo yhdeksän kautta.

– Olemme tuttuja. Pelasimme samoissa ikäluokissa C- ja B2-junioreihin asti, mutta sitten hän meni menojaan. Minä jäin pikkupojaksi kehittymään.

Juniorivuosien jälkeen tie Tapparan liigamiehistöön oli tukossa, joten Levtchi koukkasi Mestiksen kautta.

– Se on ollut opettava matka. Minulle oli paras ratkaisu, että menin LeKiin ja sain miesten pelejä ennen Tapparaan pääsemistä.

Luistelukoulusta taitohyökkääjäksi

Barkovia ja Levtchiä yhdistävät venäläisjuuret. Mutta siinä missä Aleksander Barkov vanhempi saapui 1990-luvulla Tapparan liigamiehistöön, Grigori Levtchi päätyi pelaamaan jalkapalloa Varkauteen.

– Molemmat vanhempani ovat Venäjältä kotoisin. Synnyin Varkaudessa. Muutimme Tampereelle, kun olin reilut kolme vuotta vanha. Tampereella menin Tapparan luistelukouluun, Anton selvittää.

Pojasta on kehittynyt liigakaukaloiden taitoniekka, mutta millainen pelimies Grigori oli?

– Isä oli pelaajana varma toppari.

Siteet Venäjälle ovat edelleen vahvat.

– Isän ja äidin vanhemmat asuvat Pietarissa. Äidin sisko ja serkut asuvat myös, ja käymme siellä, kun on mahdollista.

Tampereen asema suomalaisen jääkiekon pääkaupunkina on korostunut tällä kaudella. Tappara voitti jo runkosarjan, Ilves oli kolmas ja joukkueet pelaavat uudessa areenassa. Ilves kohtaa välierissä TPS:n.

– Kyllähän se kruunaisi tämän, että kohtaisimme Ilveksen finaaleissa. Varmasti pelaajille, faneille ja koko Tampereelle se olisi hieno juttu.

Lue myös:

    Uusimmat