Mainos

Jordanian kuningas: USA:n ponnettomuus Lähi-idässä iskujen taustalla

Jordanian kuninkaan Abdullah II:n mukaan terrorihyökkäys Yhdysvaltoihin olisi ehkä voitu estää, jos Yhdysvallat olisi ollut ponnekkaammin mukana ratkaisemassa Lähi-idän kriisiä.

-Jos Yhdysvallat olisi ratkaissut Lähi-idän ongelmat, eritoten Israelin ja palestiinalaisten kysymyksen, niin epäilenpä vahvasti, ettei iskuja olisi tehty, kuningas lausui CNN-uutiskanavan haastattelussa eileniltana.

Jordanialaisviranomaiset joutuivat tänään selittelemään poikkeuksellisen suorasukaista lausuntoa. Heidän mukaansa kuninkaan lausunto heijastaa maltillisten arabimaiden syvää turhautumista siihen, ettei Yhdysvallat ole ryhtynyt tehokkaasti ratkomaan Lähi-idän kiistoja.

Kuningas sanoi haastattelussa, että iskut olivat "kehotus koko kansainväliselle yhteisölle varmistaa väkivallan loppuminen ja saattaa osapuolet takaisin neuvottelupöytään".

-Terroriteot ovat seurausta maailmankriiseistä, eikä pelkästään Lähi-idässä,ja kriisien ratkaiseminen ehkäisee tällaisia hyökkäyksiä, selvitti kuninkaan lausuntoa hovin tiedotuspäällikkö Fayez Tarawneh.

Presidentti George W. Bush on pitänyt Lähi-idän rauhanponnisteluissa huomattavasti matalampaa profiilia kuin edeltäjänsä Bill Clinton. Erityisesti Egypti ja vauraat monarkiat Persianlahden ympärillä ovat vaatineet Yhdysvalloilta näkyvämpää roolia.

-Jos Yhdysvallat ei yritä löytää väkivaltaan ratkaisua, voi tämä väkivalta riistäytyä terrorismiksi, varoitti Egyptin presidentti Hosni Mubarak jo kesäkuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.