Jokelan mediatutkimus kohtasi hankaluuksia

Jokelan tapahtumien uutisointia ruotivalla tutkimuksella on hankaluuksia. Tampereen yliopiston tutkijat eivät ole saaneet käyttöönsä kaikkia aivan ensimmäisiä netissä julkaistuja uutisia, sillä ne ovat kadonneet bittiavaruuteen. Monella mediatalolla on tallessa vain moneen kertaan täydennetyt pääjutut.

- Osin muistin varassa on esimerkiksi se, milloin ensimmäiset tiedot ilmestyivät nettiin, kertoo tutkimusjohtaja Pentti Raittila.

Tuusulalainen lukiolainen surmasi Jokelan koulukeskuksessa kahdeksan ihmistä ja itsensä marraskuun alkupuolella.

Vaikeuksia on ollut myös tutkimukseen liittyvien haastattelujen kanssa. Jokelan nuorista moni on haluton vastaamaan tutkijoiden kysymyksiin. Taustalla voivat olla ikävät kokemukset toimittajista, tapahtumista koituneet traumat ja raskaat poliisikuulustelut.

- Nuorison joukossa on kyllästyneisyyttä ja haluttomuutta keskustella koko asiasta. Se on vahinko, sillä heiltä olisimme saaneet konkreettisia tilannekuvauksia median toiminnasta. Emme silti ole aivan tyhjän päällä, Raittila sanoo.

Ampumapäivä tarkimpaan syyniin

Suurin haaste tutkimuksen teolle on kuitenkin aika. Tammikuussa aloitettua tutkimusta puserretaan kovalla kiireellä kymmenkunnan tutkijan voimin. Valmista pitäisi tulla kesäkuun alkuun mennessä.

Tiedotusopin laitoksen tutkimuksella pyritään hahmottamaan Jokela-uutisoinnin kokonaisuutta. Erityisessä syynissä ovat ampumapäivän tapahtumat: miten journalistit toimivat ja tietoa hankittiin, kuinka uhrit kohdattiin ja miten julkaisupäätöksiä tehtiin.

Raittilan mukaan tarkoituksena ei ole niinkään nostaa esiin räikeitä väärinkäytöksiä vaan yleisemmin tiedotusvälineitten kohtaamia ongelmia kriisitilanteen uutisoinnissa.

Tutkimus on suunnattu ensisijaisesti medialle itselleen, mutta Raittila uskoo sen kiinnostavan muitakin suomalaisia.

- Yleisö suhtautuu mediaan yhä kriittisemmin. Media ymmärretään vallankäyttäjäksi, joka tekee valintoja. Väite puolueettomasta tiedonvälittäjästä ei ole enää uskottava.

Jokelan tapahtumien uutisointia tutkitaan myös Helsingin yliopistossa, jossa perehdytään tarkemmin median toimintaan osana kriisiviestintää. Tutkimus valmistuu ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat