Jokamiehenoikeuksien esittäminen Unescon kulttuuriperinnöksi nostatti kohun: Heikkeneekö metsien omistusoikeus? "Keskustelu on ollut kiivasta"

Jokamiehenoikeudesta Unescon maailmanperintö? 14:41

Jokamiehenoikeuksien esittämisestä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle on syntynyt kohu.

Katso koko keskustelu videolta!

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkaraisen mukaan etenkin metsänomistajat ovat olleet asiasta ihmeissään.

"Olen saanut poikkeuksellisen paljon palautetta"

Hakkarainen kertoo, että metsänomistajat ovat ihmetelleet, mitä esitys tarkoittaa, laajenevatko jokamiehenoikeudet ja heikkenevätkö heidän omistusoikeutensa.

– Kun samaan aikaan on eri asioita julkisuudessa pinnalla, metsänomistajat alkavat yhdistellä, mihin tämä johtaa ja mitä tämä tarkoittaa, hän viittaa kiinteistövero- ja avohakkuukeskusteluihin.

– Näistä syistä on noussut kohu, ja olen saanut poikkeuksellisen paljon palautetta metsänomistajilta.

Kyseessä vasta esitys

Suomen ladun toiminnanjohtaja Eki Karlssonin mukaan esityksen kautta halutaan pitää kiinni suomelaisesta ulkoiluperinteestä luonnossa.

– Ykkösasia on siinä, että tällä nostetaan jokamiehenoikeuden profiilia. Kyse on myös siitä, että me korostetaan, että meillä on sellainen paikka, mihin ihmiset pääsevät ulkoilemaan mielekkäällä tavalla.

Hän muistuttaa, että kyseessä on vasta esitys eikä hanke ole vielä käynnissä.

– Nyt on aloitettu keskustelu, ja se on kiivasta.

Karlssonin mukaan vielä ei ole tietoa, mitä listautumisesta seuraisi. Hän kertoo, että asiasta keskusteltaisiin Suomen Ladun sidosryhmien kanssa.

"Emme ehtineet tehdä taustatyötä"

MTK:n Hakkarainen näkee, että kohu syntyi, kun esitys tuli julki ennen aikojaan.

– Tässä prosessissa oli se ongelma, että tiedotus lähti Yleltä niin nopeasti liikkeelle, että me emme ehtineet tehdä mitään taustatyötä ja keskustelua maanomistajien ja metsänomistajien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat