Mainos

Joka kuudes suomalainen kuolee kotona

Joka kuudes suomalainen kohtaa kuoleman omassa kodissaan. Kotona kuolleiden osuus kaikista kuolleista on pysynyt ennallaan viime vuosina, kertoi lääninoikeuslääkäri Kari Karkola Itä-Suomen lääninhallituksesta lauantaina Tampereen lääkäripäivillä.

Tilastokeskuksen kuolintodistustietojen mukaan kotona kuolleiden osuus on ollut 15-16 prosenttia vuosina 1990-97. Kotona kuolee vuosittain noin
7 700 ihmistä, kun kuolleiden kokonaismäärä on noin 50 000. Kuolemansyynselvitys on kotikuolemissa ensisijaisesti terveyskeskusten vastuulla.

Enemmistö kotona kuolleista joutuu oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen. Muutamalle prosentille tehdään lääketieteellinen ruumiinavaus. Karkolan mukaan monet kotona kuolleista ovat keski-ikäisiä, alkoholiongelmaisia miehiä. -He ovat kärsineet neljän aan syndroomasta, eli heiltä on mennyt akka, auto, asunto ja ammatti, Karkola luonnehti. Yhteiskunnasta syrjäytyneet saattavat olla vainajina pitkäänkin ennen kuin heidät löydetään.

Lauantaina päättyneille Tampereen lääkäripäiville osallistui kolmen päivän aikana 2 500 terveysalan ammattilaista. Päivistä on tullut valtakunnallinen tapahtuma, sillä osallistujista lähes puolet tuli ns. miljoonapiirin ulkopuolelta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.