Johannes Hösflot Kläbo haluaa mullistaa maastohiihdon täysin – näin ruotsalaiset vastasivat: "Bisnesmies"

Norjan maastohiihdon supertähti Johannes Hösflot Kläbo haluaisi vaihtaa maajoukkueet ammattilaistalleihin maastohiihdon maailmancupissa, jotta kiinnostus lajiin lisääntyisi. Ruotsin maajoukkuepomo Anders Byström tyrmää ainakin toistaiseksi norjalaisen ehdotuksen. 

Kläbo kertoi aiemmin halustaan mullistaa koko maastohiihto tuomalla maajoukkueiden tilalle ammattilaistallit, joita on muun muassa pyöräilyssä. Ehdotus sai tukea useilta lajin huippunimiltä kuten maajoukkuetoveri Hans Christer Holundilta sekä Ranskan Lucas Chanavatilta. Ruotsissa ei olla innostuttu Kläbon ideasta.

– Ymmärrän, että se voi tulla sellaiselta kuin Johannes ja heillä, joilla on eniten rahaa, niin heille se on tietenkin mahdollista. Mutta sitten olisi todella monia, joilla ei olisi varaa hiihtää, jos maajoukkuetta ei olisi. En usko, että se on realistista nyt, mutta täytyy olla avoin ajatuksille, Byström sanoi Aftonbladetille.

– En katso pyöräilyä, koska en tiedä kuka on mistäkin maasta. En halua joutua siihen tilanteeseen. Toivon, että meillä on edelleenkin taistelu Norjan kanssa, siinä on jotain erikoista sekä siinä, että kaikilla mailla on omat hiihtäjänsä. Meille on tärkeää tuoda rahaa muuhun toimintaan, muuten ei lasten ja nuorten toiminta onnistuisi. Meidän täytyy nähdä isompi kuva. Johannes on bisnesmies, hän on älykäs, joten ymmärrän, että hänellä on tällaisia ajatuksia, Byström jatkoi.

Kläbon ehdotuksessa maajoukkueet eivät katoaisi kokonaan, vaan ne olisivat käytössä arvokisoissa. Ruotsin maajoukkuehiihtäjä Jens Burman ei ole norjalaisen idean kannalla.

– Taloudellisesti ajateltuna joillakin olisi asiat paremmin. Joukkueessa olisi eri maalaisia ja useammat saisivat taloudellista tukea. Haittapuoli on taas se, että pienemmät maat, joilla ei ole niin hyviä hiihtäjiä, eivät ole mukana missään joukkueessa, Burman totesi.

– Siihen on riski, että mukana olisi vain ruotsalaisia ja norjalaisia. Ja kuinka kävisi MM-kisoissa? Pitäisikö sinulla silloin olla maajoukkuevoitelijoita, jotka eivät ole olleet aiemmin mukana. Paljon on ratkaistavaa ennen kuin voi olla joukkueita mukana, mutta ajatus houkuttelee, Burman päätti.

Lue myös:

    Uusimmat