Nähdäänkö hiihdon MM-kilpailuissa suurhuijaus? Ruotsalaiset huolestuivat: "Helvetillinen tunne"

Ruotsin hiihtotähdet pelkäävät, että ensi vuoden hiihdon MM-kilpailuissa käytettäisiin kiellettyä fluorivoidetta. 

MM-kisat järjestetään Slovenian Planicassa, jossa on helmikuussa yhden plus-asteen keskilämpötila. Tämä on täydellinen lämpötila kielletyn fluorivoiteen käyttämiseksi. Tietyn tyyppiset fluorivoiteet ovat kiellettyjä, mutta ongelmana on se, että toimivaa kontrollijärjestelmää huijareiden kitkemiseksi ei ole olemassa. 

Sen sijaan maajoukkueet ovat allekirjoittaneet paperin, jossa he lupaavat, etteivät käytä kiellettyjä fluorivoiteita. Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:in toiveena olisi se, että tämä olisi tarpeeksi riittävä toimenpide. Ruotsalaishiihtäjä Jens Burman ei ole vakuuttunut, että kaikki noudattaisivat sääntöjä. 

– Aina on ihmisiä, jotka huijaavat. Se on selvää, että on joku, joka haluaa leikkiä niillä purkeilla, Burman sanoi Expressenille.

Burman uskoo, että huijausta nähdään myös MM-ladulla.

– Uskon, että niin tapahtuu. Aina on joku, joka haluaa tehdä niin. Se ei yllättäisi minua, Burman totesi.

Ruotsalaiselta kysyttiin, miltä hänestä tuntuisi, jos hän jäisi kisassa neljänneksi ja joku edellä oleva olisi käyttänyt fluorivoidetta.

– Se olisi helvetillinen tunne. Silloin kyllä roihuaa, Burman sanoi.

Sprintteri Marcus Grate uskoo myös huijareihin Planican kisoissa.

– Se on lapsellista uskoa mitään muuta. Jos jollain on vielä jäljellä kiellettyä voidetta, niin he tulevat varmasti käyttämään sitä, jos mitaleita on pelissä, Grate totesi.

Ruotsin hiihtomaajoukkueen voitelupomo Petter Myhlback on samoilla linjoilla siitä, että fluorivoiteesta on hyötyä enemmän Planicassa kuin Pekingin olympiakisoissa. Itse huijaamisesta hän ei ole huolissaan.

– Ei, en usko, että vanhat ja kielletyt fluorivoiteet parempia kuin nykyiset ja sallitut fluorivoiteet. Tunnen itseni turvalliseksi uusien kanssa, Myhlback kertoi.

Huijareiden sijaan Myhlback kyseenalaistaa FIS:in toiminnan mahdollisten huijarien kiinniottamisessa. Liitto tiedotti ennen viime kautta, että talven aikana tehtäisiin pistokokeita huoltotiimeille, ettei kenelläkään olisi voitelurekassa kiellettyjä aineita. Todellisuus on kuitenkin toinen.

– Meille ei tehty yhtään testiä. Mielestäni olisi parasta, että FIS tekisi liudan pistokokeita jo kauden avausviikonloppuna Rukalla. Että he menisivät ympäriinsä voitelukylässä, takavarikoisivat voidepurkkeja ja lähettäisivät ne analyysiin. Se olisi mielestäni todella hyvä, Myhlback päätti.

Maastohiihdon maailmancup käynnistyy 25. marraskuuta Rukalla. Hiihdon MM-kilpailut ovat luvassa 22. helmikuuta - 5. maaliskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat