Maastohiihdossa kuohuu – norjalaiset halutaan kuriin: "Ei mitään järkeä"

Frida Karlssonin lyyhistyminen loppunousun jälkeen säikäytti - Jari Isometsä:"Normaalia toimintaa kestävyysurheilussa" 2:57
"Huippu-urheilu on sairasta" – Jari Isometsältä painava sana Tour de Skin hurjasta päätösetapista.

Norjalaismiehet ovat dominoineet maastohiihtokautta poikkeuksellisella tavalla. Norjalaisten ylivoima on vain korostunut venäläishiihtäjien poissa ollessa. Muissa joukkueissa norjalaisvalta on alkanut ärsyttää.

Norjalaismiehet ottivat viime viikolla päättyneellä Tour de Skillä kolmoisvoiton Johannes Hösflot Kläbon johdolla. Kymmenen parhaan joukkoon mahtui kuusi norjalaista.

Koko kuluneen kauden mittarilla norjalaisten dominanssi esiintyy vielä hurjempana. NRK:n mukaan kymmenen eniten ansainneen mieshiihtäjän joukossa on peräti kahdeksan norjalaista.

Kaikkiaan norjalaiset ovat vieneet 68 prosenttia kauden palkintorahoista.

Muissa joukkueissa norjalaisten ylivoima on arvatenkin aiheuttanut närää. Saksan joukkueen valmentaja Peter Schlickenriederiä tilanne risoo jopa siinä määrin, että mies ehdotti norjalaisen NRK:n haastattelussa radikaalia ratkaisua, jolla myös muille suotaisiin mahdollisuuksia kärkisijoihin.

Schlickenrieder pienentäisi maiden urheilijakiintiöitä, mikä leikkaisi osallistuvien norjalaisten määrää huomattavasti.

– Kuten olen sanonut useita kertoja, meidän pitäisi toimia kuten MM-kisoissa, missä neljä parasta kaikista maista voivat osallistua. Lisäksi ehkä (hallitseva) maailmanmestari ja maailmancupin voittaja. Se riittää. Silloin kilpailu olisi hyvää, Schlickenrieder sanoi NRK:lle Tour de Skin päätösetapin jälkeen sunnuntaina.

Tällä hetkellä jokainen maa voi nimetä kilpailuihin kuusi hiihtäjää. Lisäksi henkilökohtaiset paikat saavat edelliskauden maailmancupin voittaja sekä maailmancupin johtaja. Samalla periaatteella jaetaan paikat myös Skandinavia cupin menestyjille. Järjestävä maa voi lisäksi nimetä urheilijoita kansalliseen ryhmään.

Tour de Skille starttasi kaikkiaan kymmenen norjalaista.

– Olen iloinen norjalaisten puolesta, koska heidän hiihtäjänsä ovat maailman parhaita. Sillä ei ole merkitystä ovatko he norjalaisia vai venäläisiä. Ei ole mitään järkeä, että heillä on kilpailuissa 12 parasta hiihtäjää. Ihmisten kiinnostus lopahtaa, kun 12 parasta ovat samasta maasta, Schlickerieder sanoo.

Schlickenrieder ei suinkaan ole yksin mielipiteensä kanssa. Italian joukkueen päävalmentaja Markus Cramer tukee virkaveljeään.

– He ovat liian hyviä, norjalaisia on liikaa kilpailuissa. FISin pitää harkita kiintiöitä maailmancupiin.

Saksalainen Cramer uskoo norjalaisdominoinnin laskevan hiihdon kiinnostavuutta Keski-Euroopassa. Italiassa hiihto vetää tällä hetkellä Federico Pellegrinon ja Simone Mocellinin menestyksen ansiosta.

– Toiseksi paras maa (Venäjä) puuttuu kilpailuista, mikä tietysti on osittainen syy tähän. Minusta on typerää, että venäläiset eivät ole mukana urheilussa. Toivon KOK:n (Kansainvälinen olympiakomitea) tekevän jotain pian, aiemmin 12 vuotta Venäjällä valmentanut Cramer sanoo.

– Mitä urheilijat voisivat tehdä? He eivät ole vastuussa sodasta.

Norjalaiset eivät arvatenkaan innostu Schlickenriederin avauksesta.

Kläbo muistuttaa, että esimerkiksi italialaiset ovat pystyneet ajoittain laittamaan kampoihin norjalaisille. Norja on vienyt kauden aikana 36 palkintopallipaikkaa. Italialla palkintosijoja on yhdeksn.

– Esimerkiksi Beitostölenissä perinteisen sprintissä ei ollut ainoatakaan norjalaista pallilla, Kläbo sanoo.

– Tämä keskustelua alkaa aina, kun hiihdämme hyvin, muuten on hiljaista.

Norjan sprinttijoukkueen valmentaja Arild Monsen pyörittelee päätään kuullessaan Schlickenriederin ehdotuksesta.

– Minulla on yksi vastaus: Odotan innolla, mitä Peter Schlickenrieder keksii seuraavaksi. Muuten minulla ei ole kommentoitavaa, Monsen sanoo NRK:lle.

FISin kilpailujohtaja Michal Lamplot ymmärtää muiden maiden huolen. Hänen mukaansa kaikki toivoisivat mahdollisimman usean maan edustajien kilpailevan kärkisijoista.

– Emme kuitenkaan voi syyttää Norjaa siitä, että he ovat niin hyviä ja tekevät kovia tuloksia. Niin se vain on. He ovat tehneet fantastista työtä.

Lue myös:

    Uusimmat