Mainos

Näin historiallinen päivä eteni: Trumpin Air Force One ja Putinin saattue ovat poistuneet Helsingistä – Trumpilta vielä viimeinen tviitti lentokoneesta

15:17:46

MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamista tänään Helsingissä tässä artikkelissa.

Seuraa MTV Uutisten livelähetystä yllä olevalta videolta. 

Presidenttipari Trump saapui Helsinkiin sunnuntai-iltana. Trumpia kuljettanut Air Force One laskeutui Suomeen yhdeksän aikaan illalla.

Trumpin seurue vietiin Kalastajatorpalle, Munkkiniemeen, jossa Trumpit yöpyivät.

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui Suomeen noin kello 13 tänään. Putin seurasi vielä eilen Moskovassa jalkapallon MM-finaalia Ranska–Kroatia.

23:59: Donald Trump tviittasi viimeiset kommenttinsa Helsingin tapaamisesta Air Force One -koneensa kyydistä. Hän tähdensi tviitissään luottavansa tiedusteluväkeensä.

22:04: Presidentti Vladimir Putin on poistunut Suomesta.

22:02: Republikaanien senaattori ja Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkinyt John McCain kutsui tapaamista virheeksi: "Kukaan aiemmista presidenteistä ei ole nöyrtynyt näin säälittävästi tyrannin edessä."

21.14: Helsingin poliisi ilmoittaa, että saattue on poistumassa Helsingin keskustasta. Tämä aiheuttaa liikennekatkoja laajalla alueella. Kyseessä on mitä todennäköisimmin Putinin saattue.

21.04:  Poliisi muistuttaa, että saattueiden vaikutuksista liikenneruuhkiin kerrottiin hyvissä ajoin ennakkoon.

– Tämä on se mistä olemme puhuneet monta päivää.

20.36: Presidentti Putinin autosaattue on puolestaan matkalla kohti lentokenttää.

20.34: Presidentti Trumpin kone Air Force One on noussut ilmaan. Trump suuntaa kohti Washingtonia.

20.28: Helsingin pääväylien liikenne on ollut pahasti pysäytettynä jo toista tuntia. Esimerkiksi Kehä I on osin suljettu ja ruuhkat tulvivat muille lähiväylille. Kehä on suljetytu Kannelmäen liittymän kohdalta ja jonot jatkuvat ainakin pitkälle Konalaan asti.

19.56: Niinistön on määrä pitää oma lehdistötilaisuutensa mahdollisimman pian. Aikataulut ovat pahasti myöhässä.

19.53: Niinistö ja Putin pitävät vielä keskinäisen tapaamisen, Trumpin saattue on parhaillaan matkalla lentokentälle. Liikenne päävylillä on ollut suljettuna jo tovin ja liikenne on pahoin ruuhkautunut.

Trump julkaisi kiitosvideon Twitterissä.

19.34: Myös Yhdysvaltain ja Suomen ulkoministereillä Mike Pompeolla sekä Timo Soinilla oli menestyksekkäät neuvottelut maiden välisten suhteiden ja Euroopan turvallisuuden hyväksi, ulkoministeri twiittasi.

19.22: Pääkaupunkiseudun liikenteeseen on jälleen luvassa katkoksia Helsingin keskustassa sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman ja keskustan välisillä väylillä, Helsingin poliisi twiittaa. Saattueiden liikkuessa reiteillä ei sallita muuta liikennettä

​​​​​​​19.10: Twitteriin on julkaistu hieno kuva presidentti Trumpin ja Putinin työlounaalta.

18.27: Putinin mukaan Venäjällä ja Yhdysvalloilla on näkemyseroja, mutta myös yhteisiä etuja pitää etsiä. Syyria-yhteistyöhön löytyvät kaikki tarvittavat edellytykset.

18.24: Putin aloitti tiedotustilaisuuden puhumalla pitkän osuutensa venäjäksi. Hän kertoi luovuttaneensa ydinasesulkusopimuksesta konkreettiset ehdotukset Yhdysvalloille. Putinin mukaan tapaaminen Trumpin kanssa oli ensiaskel kohti yhteistä luottamusta.

Putin ylisti Trumpia myös ainutlaatuisista neuvotteluista Pohjois-Korean kanssa.

18.09:Melania Trump on saapunut paikalle, ja tiedotustilaisuuden odotetaan alkavan. 

18:08: Tiedotustilaisuudessa on sattunut väkivaltainen välikohtaus. Toimittajamme paikalla kertoo, että miehellä oli saattanut olla jotain epäilyttävää hallussaan ja hän oli heilutellut käsissään jotain asiapapereita. Vastusteleva mies vietiin ulos salista. Mies oli ilmeisesti toimittaja.

17.47: Sosiaalisessa mediassa suomalaisia poliiseja on kuvailtu ystävällisiksi ja rennoiksi. Brittiläinen toimittaja jakoi itsestään ja suomalaisesta poliisista hauskan kuvan.

Putinin ja Trumpin tiedotustilaisuus alkamassa

17.43: Lehdistötilaisuutta odotetaan jo kiivaasti.

17:40: Laaja joukko kansainvälistä mediaa on kokoontunut Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuuteen. Tilaisuus järjestetään presidentinlinnassa. Ovet ovat sulkeutuneet, ja presidenttien odotetaan pian saapuvan paikalle. Toimittajia on kehotettu sulkemaan matkapuhelimet ja istumaan paikoilleen, kertoo paikalla oleva MTV:n toimittaja.

17.15: Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuus on alkamassa hetken kuluttua. Tällä hetkellä saliin, jossa tiedotustilaisuus pidetään, saapuu toimittajia ja valokuvaajia.

Poliisi ottanut kiinni joukkion

16.58: Kadunvaltausta suunnitellut joukkio otettiin kiinni Mannerheimintiellä Helsingin keskustassa, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä.

Poliisin mukaan kiinniotettuja on parisenkymmentä ja tilanne on nyt ohi.

16.57: MTV Uutiset lähettää Trumpin ja Putinin lehdistötilaisuuden suorana lähetyksenä alkaen kello 17.15.

16.36: Trumpin ja Putinin yhteisen lehdistötilaisuuden odotetaan alkavan noin puoli kuudelta., MTV seuraa infon alkamista jo hetkeä aiemmin suorassa lähetyksessä.

16.33: Tapaaminen oli hyvä aloitus, uutistoimisto Reuters kertoo Trumpin kommentoineen kahdenkeskisistä neuvotteluista Putinin kanssa.

16.29: Trumpin ja Putinin kahdenkeskinen tapaaminen on päättynyt. Tapaaminen kesti yli kaksi tuntia. Kaksikko jatkaa vielä työlounaalla ennen yhteistä lehdistötilaisuutta.

16.22: Trumpin ja Putinin yhteinen lehdistötilaisuus alkaa arvioitua myöhemmin. Tilaisuuden oli määrä alkaa kello 16.50, mutta tämän hetken tiedon mukaan se alkaa aikaisintaan puoli kuudelta. Keskinäiset neuvottelut venyvät yli puolentoista tunnin mittaisiksi.

15.56: Nettisivuillamme kerroimme juuri, millainen ponnistus huipputapaaminen on myös Helsingin ulkopuolelta tuleville poliiseille.

15.21: Tasavallan presidentin kanslia julkaisi Twitterissä kuvan päivän seuratuimmasta kolmikosta.

Katso video: Tällainen rumba oli kolmen maan presidentin kuvaaminen – Niinistö, Haukio, Trumpit ja Putin siellä täällä

1:28

Trump ja Putin tapasivat kameroiden edessä

14.40: Trumpin ja Putinin esiintyminen kameroiden edessä on päättynyt. Presidenttien on nyt määrä siirtyä kahdenkeskeisiin neuvotteluihin.

14.21: Trump ja Putin pitivät lyhyet puheenvuorot esiintyessään medialle. Puheenvuorojen lopuksi Trump sanoi Putinille, että on hienoa olla hänen kanssaan tänään. Lopuksi presidentit kättelivät.

14.10: Trump ja Putin esiintyvät parhaillaan medialle ennen siirtymistä keskusteluihin kahden kesken. Trump sanoi medialle uskovansa, että maailma haluaa nähdä Venäjän ja Yhdysvaltojen tulevan hyvin toimeen keskenään.

Presidentit saapuivat Presidentinlinnaan

13.57: Trump saattueineen saapui juuri Presidentinlinnaan.

13.56: Venäjän ulkoministeriö kuittasi Trumpille Twitterissä olevansa samaa mieltä siitä, etteivät maiden suhteet ole koskaan olleet näin huonossa tilassa.

​​​​​​​

13.39: Vieraat alkavat saapua Presidentinlinnaan. Putin on jo saapunut Niinistön luokse, Trumpin autosaattue on lähtenyt Kalastajantorpalta.

Putin saapui Suomeen

13.08: Venäjän Presidenttiä kuljettanut kone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle. Lentokentältä Putin suuntaa kohti Helsingin keskustaa.

13.01: Uutiskanava CNN kertoo, että Vladimir Putinin kone olisi laskeutunut Helsinkiin. Uutiskuvissa nähdään venäläinen kone, mutta ei ole tietoa, onko Vladimir Putin koneessa.

13.00: Presidentti Sauli Niinistö on matkalla kohti presidentinlinnaa. Kansaa on jo kokoontunut odottamaan arvovieraita.

12.55: Putin myöhästyy tapaamisesta, mutta kansalaisia on jo kokoontunut eri puolille keskustaa odottamaan presidenttien saapumista.

Kuva: Lehtikuva

12.40: Valkoinen talo on tiedottanut, että presidenttien tapaaminen myöhästyy ainakin 20 minuuttia, kertoo CNN.

12.30: Myös presidentti Trump kiitti presidentti Niinistöä aamun tapaamisesta. Hän uudelleentwiittasi tasavallan presidentin kanslian twiittaaman kuvakoosteen hänen ja Melania Trumpin aamuisesta vierailusta Mäntyniemessä.

12.20: MTV Uutisten tietojen mukaan Putinin kone on tällä hetkellä Pietarin yllä. Ensimmäiset naiset, presidenttien puolisot Melania Trump ja Jenni Haukio keskustelivat kahden kesken aamiaisen merkeissä. Melania Trump kiitti twiitillä Haukiota tapaamisesta.

11.57: MTV Uutisten toimittaja on paikalla Helsingin keskustassa, jossa poliisi on sulkenut Esplanadin ja Presidentinlinnan ympäristön liikenteeltä.

Myös Helsingin poliisi twiittasi, että alue on suljettu ajoneuvoliikenteeltä useamman tunnin ajaksi.

11.55: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on twiitannut presidenttien aamuisesta tapaamisesta. Ilmeisesti tapaaminen oli antoisa.

11.47: Toisin kuin aikaisemmin uutisoimme, on presidentti Vladimir Putinin kone vasta lähtenyt Moskovasta kohti Helsinkiä. Presidenttien tapaaminen uhkaa siis myöhästyä.

11:40: Uusiseelantilaisen uutistoimisto Newshubin toimittaja vakuuttui suomalaisista poliiseista, jotka ovat kuulemma "paljon ystävällisempiä kuin Britannian poliisit".

11.30: Myös evankelis-luterilainen kirkko otti kantaa Trumpin ja Putinin tapaamiseen. Kallion kirkon tornista laskettiin Greenpeacen banderolli, jossa vedottiin lämmittämään sydämiä, ei planeettamme.

11.26: Aktivistit saivat heijastettua kannanottojaan presidentinlinnan seinään viime yönä.

10.49 Venäjän presidenttiä kuljettava kone on ilmailun sijaintitietoja välittävän sivuston mukaan jo lähellä Helsinkiä.

10.44 Presidentti Donald Trump puolisoineen on poistunut Mäntyniemestä. Trumpin panssarivaunu pyörillä eli the Beast-auto on lähtenyt saattuessa kohti Kalastajatorppaa, jossa presidenttipari yöpyi.

10:38 Presidenttiparien aamiainen jatkuu Mäntyniemessä. Trump kehui vuolaasti Suomea ja Sauli Niinistöä.

9:58 Presidentti Niinistö aloitti keskustelun vitsailemalla helteisestä säästä. Lämpöä Helsingissä on aamu kymmenen aikaan noin 27 astetta.

9:55 Presidenttiparit ovat istuneet aamiaispöytään Mäntyniemessä. Trump ja Niinistö keskustelevat uutiskuvien mukaan vilkkaasti.

9.48 Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola arvioi, että Niinistön ja Trumpin aamiaisella puhutaan varmasti muustakin kuin säästä. 

– Tämän on nyt lähtölaukaus isommille neuvotteluille tulevaisuudessa. Suurvaltojen suhteisiin halutaan parempaa kulmakerrointa Helsingissä, Aaltola sanoo.

9.43 Presidentti Donald Trump puolisoineen on saapunut Mäntyniemeen. Käteltyään presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion, presidentit siirtyvät aamiaiselle.

9.37 Presidentti Trumpin autosaattue on lähtenyt Kalastajatorpalta kohti Mäntyniemeä.

9.27: Pääministeri Juha Sipilä kertoo Suomen toivottavansa Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tervetulleiksi.

–  Vuoropuhelu on erittäin tärkeää myös Suomen ja Euroopan turvallisuudelle, Sipilä twiittasi.

9.25: Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pitää kokousta huimana Helsinki-käyntikorttina. Vapaavuoren mukaan kansainväliset toimittajat ovat ihmetelleet, että ei ole mahdollista, että kahden viikon varoitusajalla rakennetaan tällainen kokonaisuus. Kansainväliset toimittajat arvostavat sitä, että kaikki toimii. 

9.23 Väkijoukkoa tungeksii Kalastajatorpan ympäristössä, missä Trumpit majoittuivat. Poliisin mukaan autosaattue ei liiku ennen kuin ihmiset ovat siirtyneet.

9.22 Presidentti Trumpin saattueen siirtyminen Mäntyniemeen aamupalalle sulkee teitä noin kello 9.30 paikkeilla.

9.20 Liikenne Helsingin keskustassa on sujunut aamupäivän aikana rauhallisesti, kertoo Helsingin poliisi.

9.15 Presidentti Trump tviittasi hetki sitten, ettei Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet ole koskaan olleet huonommat kuin nyt. Hänen mukaansa syynä on Yhdysvaltojen vuosien hölmöily.

8.53 MTV Uutisten erikoistoimittajn mukaan tämänpäiväinen huipputapaaminen pönkittää presidentti Putinin vahvaa kansansuosiota. Trump lähtee takamatkalta tapaamiseen.

8.47 Trumpin ja Putinin tapaamisen yhteydessä järjestetään 13 eri mielenosoitusta, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä.

Mielenosoituksiin osallistuu arviolta muutamia tai muutamia kymmeniä ihmisiä.

8.44 Myöhästymiset lähijunaliikenteessä Helsingissä jatkuvat vielä muutaman tunnin ajan. Ajolangan jännite on saatu palautettua kello 8.36. Osa junavuoroista on myös peruutettu.

Koko Helsingin lähialueen junaliikenne oli pysähdyksissä reilun puoli tuntia.

8.38 Aamun ensimmäinen Trumpin twiitti käsitteli Nato-kokousta, jota presidentti ylistää. Trump kertoo saaneensa Nato-maiden johtajilta useita kiittäviä puheluita maiden yhdistämisestä sekä sitoutumisesta taloudellisiin tavoitteisiin, eli puolustusmenojen nostamisiin.

8:36 Trump uudelleentwiittasi viime yönä avustajansa Dan Scavinon ottaman kuvan, jossa suomalaiset seuraavat Nesteellä presidentin lentokentältä saapunutta autosaattuetta.

8:34 Junaliikenne Helsingin päärautatiesemalla on seisahtunut, kertoo Helsingin seudun liikenne.

Yhtiö tviittasi kello 8.14, että koko junaliikenne on pysähdyksissä sähkövian vuoksi.

Vian kestoksi HSL arvioi puoli tuntia.

7:30 Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan valtiojohtajien tapaaminen Suomessa ei ole pelkästään positiivinen asia.

7:04 Helsingin poliisin ylikomisario Pekka Höök kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että turvallisuussuunnitelmia on tehty hyvässä yhteistyössä vieraiden kanssa.

6:51 Tapaamispäivän aamu on valjennut Helsingissä aurinkoisena. Tänään ja huomenna lämpötilat voivat kivuta jopa yli 30 asteen.

6:36 MTV3:n Huomenta Suomessa seurataan valtiojohtajien tapaamista myös tiiviisti usean asiantuntijan kanssa. Lähetys alkaa kello 7.

6:20 Helsingin poliisi muistutti aamulla Twitterissä, että valtiojohtajien tapaamisen vuoksi tehtävät liikennejärjestelyt alkavat aikaisin aamulla.

5:35: Trump ja Putin keskustelevat iltapäivällä Presidentinlinnassa ensin kahden kesken ja sitten laajemmalla kokoonpanolla työlounaalla. Tämän jälkeen he pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Presidenttien kahdenvälisen tapaamisen on määrä alkaa tänään kello 13.20, kertovat Valkoisen talon lehdistöohjelmaa julkaisevat sivustot.

Aikatauluihin ei toistaiseksi ole tullut suoraa vahvistusta viranomaisilta.

Sivustojen mukaan laajemman tapaamisen ja työlounaan on määrä alkaa kello 14.50. Presidenttien yhteisen lehdistötilaisuuden odotetaan vuorostaan alkavan kello 16.50, minkä jälkeen presidentti Trumpin ja hänen vaimonsa Melania Trumpin on määrä suunnata kohti lentokenttää.

5:08 Trumpin ja Putinin tapaamispäivän liveseuranta alkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.