Jo tämä määrä liikuntaa tekee hyvää aivoille

Pysy pystyssä talviliukkailla – asiantuntijoiden vinkit 5:45
KATSO MYÖS: Talvella jo pienikin määrä liikuntaa voi tuntua työläältä, jos pelkää liukastuvansa. Katso videolta vinkit, miten pysyä pystyssä talviliukkailla!

Aivojen tilavuus on yhteydessä aivojen terveyteen. Pienempi tilavuus on yhteydessä kognitiivisten taitojen heikkenemiseen ja voi myöhemmin johtaa dementiaan. Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että jo pieni määrä liikuntaa voi lisätä aivojen tilavuutta.

Tuoreessa tutkimuksessa on selvinnyt, että jopa kohtalainen fyysinen aktiivisuus, kuten alle 4 000 askelta päivässä, voi vaikuttaa positiivisesti aivojen terveyteen, kertoo New York Post.

Se on paljon vähemmän kuin usein esillä pidetty 10 000 askelta päivässä, mikä tekee askelmäärästä helpommin saavutettavan tavoitteen monille ihmisille, kertoo tutkimuksen toinen kirjoittaja, yhdysvaltalaisen aivokeskuksen johtaja Dadiv Merrill.

10 minuuttia päivässä voi riittää

Niillä tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä, jotka kävelivät tai osallistuivat johonkin muuhun sykettä ja hengitystiheyttä nostavaan harjoitukseen 10 minuutin ajan päivittäin, oli enemmän aivomassaa useilla eri aivoalueilla. 

Aivotilavuus oli suurempi esimerkiksi muistista vastaavassa hippokampuksessa ja takaraivo-, etu- ja parietaalilohkoissa.

Myös harmaata ainetta, joka auttaa käsittelemään tietoa, oli enemmän.

Tutkimustuloksemme vahvistavat aikaisempia tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet, että fyysinen aktiivisuus on hyväksi aivoille, sanoo tutkimuksen kirjoittaja tohtori Cyrus A. Raji.

Liikunta ei ainoastaan vähennä dementian riskiä, vaan auttaa ylläpitämään aivojen kokoa, mikä on ratkaisevan tärkeää ikääntyessämme.

Tutkimus käsitti yhteensä 10 125 osallistujaa, joiden keski-ikä oli 52 vuotta. 

Tutkimus toteutettiin tekemällä osallistujille koko kehon magneettikuvaus aivojen tilavuuden määrittämiseksi, jonka jälkeen aivojen tilavuutta mitattiin suhteessa harjoitteluaktiivisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat