Näköoireet voivat ennakoida Alzheimeria

Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta? 2:21
KATSO MYÖS: Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta?

Hankaluuksia etäisyyksien arvioimisessa, paikallaan olevien kohteiden erottamisessa, pudonneen esineen nostamisessa tai lukemisessa ja kirjoittamisessa. Edellä kuvatut näköoireet voivat olla merkkejä Alzheimerin harvinaisemmasta tautimuodosta posteriorisesta korikaalisesta atrofiasta, josta on nyt saatu uutta tietoa laajassa tutkimuksessa.

Posteriorinen kortikaalinen atrofia on Alzheimerin taudin tunnetuin epätyypillinen muoto, joka oireilee vaikeutena nähdyn hahmottamisessa ja avaruudellisessa hahmottamisessa ilman silmäperäistä syytä, kertoo Duodecim.

Kalifornian yliopiston San Franciscon kansainvälisten tutkijoiden ryhmä on saanut päätökseen ensimmäisen laajamittaisen tutkimuksen posteriorisesta Alzheimerin taudista, mikä saattaa helpottaa sairauden tunnistamista ja aikaisempaa diagnosoimista tulevaisuudessa, kertovat Neuroscience News ja Washington Post.

Kaikista Alzheimeriin sairastuneista noin 10 prosenttia sairastaa posteriorista Alzheimeria. Silti sairaus ehtii usein edetä jo pitkälle ennen kuin potilas saa diagnoosia, sillä näköoireita ei osata yhdistää Alzheimeriin toisin kuin tyypillisemmät tautiin liittyvät muistioireet.

Diagnoosin saamista viivästyttää usein myös se, että posteriorisen Alzheimerin oireet alkavat useita vuosia aiemmin kuin tyypillisen Alzheimerin taudin oireet.

Oireet alkavat 56 vuotta aiemmin kuin Alzheimerin taudin yleisemmissä muodoissa

Maanantaina Lancet Neurology -alustalla julkaistuun tutkimukseen osallistui 1 092 posteriorista Alzheimeria sairastavaa potilasta 16 maasta. 

Tutkijat havaitsivat, että sairaus alkaa vaikuttamaan potilaisiin keskimäärin jo 59 vuoden iässä eli noin 5–6 vuotta aiemmin kuin yleisemmissä Alzheimerin tautimuodoissa, kertoo Washington Post.

Keskimäärin sairaus diagnosoidaan vasta noin neljä vuotta oireiden alkamisen jälkeen. Sairauden eteneminen voi kuitenkin vaihdella. Jotkut potilaista kokevat muistin heikkenemistä jo vuoden tai kahden sisällä näköoireiden alkamisesta.

Tutkimuksessa selvisi myös, että posteriorista Alzheimeria sairastavilla oli aivoissaan haitallisia amyloidi- ja tau-plakkeja, joita kertyy aivoihin myös Alzheimerin tyypillisemmissä tautimuodoissa, kertoo Washington Post.

Erona Alzheimerin taudin tyypillisempiin muotoihin on se, mihin kohtaan aivoja plakkeja kertyy. Posteriorisessa Alzheimerin taudissa kertymiä löytyi aivojen takaosan alueilta, esimerkiksi takaraivo- ja parietaalilohkoista, jotka ovat osallisina näkemisessä.

Erityisesti naiset sairastuvat posterioriseen Alzheimeriin

Tuntemattomista syistä noin 60 prosenttia posterioriseen Alzheimerin tautiin sairastuneista ihmisistä on naisia, kertoo Washington Post.

Asiantuntijoiden mukaan taudin yleisimmät varhaiset oireet ovat vaikeudet lukemisessa ja autoilleissa, sillä sairastuneen on vaikea arvioida matkoja. Joillakin potilailla on vaikeuksia ymmärtää monimutkaisia reittejä.

Tutkimuksen tekijät toivovat, että tutkimuksessa saadun lisätiedon myötä lääkärit pystyisivät diagnosoimaan tämän Alzheimerin tautimuodon aiemmin. 

Lisäksi tutkijat toivovat, että posterioriseen Alzheimeriin sairastuneilla olisi tulevaisuudessa mahdollisuus osallistua kliinisiin tutkimuksiin mahdollisten uusien hoitokeinojen löytämiseksi.

Tutkimuksen toinen kirjoittaja Renaud La Joie sanoo Neuroscience News -lehdessä, että posteriorisen Alzheimerin taudin varhaisella tunnistamisella voi olla merkittäviä vaikutuksia Alzheimerin hoitoon.

Potilaat on enimmäkseen jätetty kokeiden ulkopuolelle, koska kokeet on yleensä suunnattu potilailla, joilla on amnestinen Alzheimerin tauti ja alhaiset tulokset muistikokeissa. Nyt harkitsemme kuitenkin kokeita potilaille, joilla on posteriorinen tai muu epätyypillisempi Alzheimerin taudin variantti.

Lue myös:

    Uusimmat