Mainos

Jo parin viikon lakko olisi ajanut Suomen kaaokseen

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan lakon jatkuminen olisi johtanut siihen, että työmarkkinat olisivat ajautuneet kaaokseen kahdessa, kolmessa viikossa. Valtakunnansovittelijan ovella olisi ollut pitkä jono.

– Lakon päättäminen lyhyeen osoittaa, että metalli kantaa edelleen yhteiskuntavastuuta. Me tuomme rahaa 65 prosenttia Suomen viennistä, toteaa Aalto.

– Pohdimme sitä, että lyhyen lakon sijaan toinen vaihtoehto olisi ollut jatkaa lakkoa seitsemän viikkoa, jolloin raami olisi kaatunut. Se on arvoitus, miten jäsenistö olisi sen kestänyt. Emme voi mitään sille, että metallin taloudellinen merkitys on niin iso, kertoo Aalto.

Miksi muut saavat lakkoilla, mutta metalli ei?

Aallon mukaan muiden alojen lakot hyväksytään paremmin kuin heidän. Työantajien vuosia jatkunut epäreilu palkkapolitiikka pakotti heidät vaatimaan muutosta. Ilman lakkoa se ei olisi onnistunut.

– Työantajat ovat nyt saaneet kylvää eripuraa jakamalla paikalliserät, haluamallaan tavalla. Tämä on se asia, mikä on närästänyt jäsenistöä jo pitkään. Siitä olemme saaneet jatkuvasti palautetta, jyrähtää Aalto.

– Se on ollut ihan hullua, että työnantajat ovat saaneet päättää liittojen neuvottelemasta korotuksesta. Tämä on asia, johon erityisesti pääluottamusmiehet vaativat muutosta.

Raahen Rautaruukin tehtaan pääluottamusmies Mika Vuotin mukaan epäreilu palkkapolitiikka on johtanut eripuraan työntekijöiden kesken. Tämän piti loppua. Nyt kaikki saavat ainakin saman yleiskorotuksen. Tosin se tulee myös rikkureille automaattisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.