Mainos

Teknologia-alan lakko loppuu - sopimuksesta kaksivuotinen

Teknologiateollisuuden lakon osapuolet ovat päässeet sopuun. Valtakunnansovittelijan johdolla käydyt neuvottelut ovat päättyneet, ja osapuolet ovat hyväksyneet sovintoesityksen.

Työntekijöitä edustavan Metalliliiton ja Ammattiliitto Pron päättävät elimet olivat koolla iltapäivällä. Kummankin liiton johdot suosittelivat omillensa sovun hyväksymistä.

Metalliliiton ja Ammattiliitto Pron lakko ehti kestää neljä päivää ja pysäyttää työt noin 40 yrityksessä.

Osapuolten kesken oli riitaa sekä palkankorotuksista että koulutuspäivistä. Viime viikolla kaikki osapuolet hylkäsivät valtakunnansovittelijan ensimmäisen sovintoesityksen.

Kaksivuotinen sopimus

Pituudeltaan Pron, Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden sopimus on kaksivuotinen. Sopimuskausi alkaa takautuvasti 1. lokakuuta ja päättyy 2013 lokakuun lopussa. Puitteiltaan sopimus on keskusjärjestöjen sopiman raamin mukainen, joten se vahvistaa raamisopimuksen toteutumista.

Uusi työehtosopimus edellyttää, että luottamusmies ja työnantaja aloittavat työpaikoilla neuvottelut palkankorotusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutuksesta.

Jos ratkaisua ei synny 15. joulukuuta mennessä, maksetaan henkilöstölle taannehtivasti lokakuusta alkaen 2,4 prosentin yleiskorotus. Se koostuu 1,6 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,8 prosentin paikallisesta erästä.

Pron tiedotteen mukaan ensi vuonna paikallisen sopimisen takaraja on lokakuun loppu. Sen jälkeen yleiskorotus nostaa palkkoja marraskuusta alkaen 1,9 prosenttia. Korotus muodostuu 1,3 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,6 prosentin paikallisesta erästä.

Tammikuussa 2012 pankkitilille kolahtaa myös ylimääräinen 150 euron kertapotti, jos työsuhde on jatkunut tauotta vuoden 2011 lokakuusta. Osa-aikaisille työntekijöille kertaerä lasketaan erikseen.

Kouluttautumispäivät ovat myös mukana sopimuksessa.

Niiden yksityiskohdista hallituksen ja keskusjärjestöjen on sovittava viimeistään ensi vuoden toukokuun lopussa.

(MTV3)

Katso Vesa Kallionpään juttu (Kymmenen uutiset 24.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.