Jenni menetti kuulonsa ja sen pohjalta syntyi menestystarina – varoittaa nyt nuoria "ihmisen kokoisesta ilmastonmuutoksesta"

Koru- ja asustesuunnittelija Jenni Ahtinen puhuu kuulokojeisiin liittyvästä häpeästä 1:52
Koru- ja asustesuunnittelija Jenni Ahtinen puhuu kuulokojeisiin liittyvästä häpeästä.

Kuulonsa menettänyt koru- ja asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen loi innovatiivisen korumalliston kuulolaitteiden käyttäjille. Hän vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa kuulovamman kanssa elämisestä ja korumalliston syntymisestä.

Kun nelikymppinen Jenni Ahtiainen sai kuulolaitteen vuonna 2018, hän halusi tuunata sen tapansa mukaan enemmän itsensä näköiseksi.

Neljä päivää sen jälkeen, kun Jenni oli saanut kuulolaitteen, hän pohti pajallaan, miten lähtisi muokkaamaan kojetta. Ei mennyt kauaakaan, kun hän oli tehdyn poronnahasta pidikkeen, johon oli kiinnitetty nahkahipsuja.

Jenni oli luonut kuulolaitteesta korvakorut. Deafmetal-malliston innovaatio on kuulokojeen ympärille asennettava pidike, johon saa erilaisia koruja kiinni.

Kuulovamma haittaa sosiaalisia tilanteita

Kuulon menetys ei tullut Jennille yllätyksenä. Huonokuuloisuus kulki suvussa, eikä rokkiharrastus hidastanut kuulon heikkenemistä.

– Mä oon just sellainen tyypillinen 70-luvulla syntynyt nuori, joka on soittanut 10–15 vuotta rokkia Albertinkadun kellarissa ilman minkäännäköisiä tulppia [..] ja täysillä, eihän rokkia voi soittaa hiljaa, Jenni kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kuulokojeen saamista edelsi tärykalvon puhkeaminen. Kuulo alkoi olla niin huono, että se haittaisi sosiaalisia tilanteita. Välillä tuntui, että läheiset puhuivat hänelle korotetulla äänellä kuin vajaaälyiselle. Keskusteluiden käyminen muuttui vaikeaksi.

– Musta oli tullut musta seinäkukkanen. Ei ollut enää mukavia ne tilanteet, kun et saanut selvää, mitä sulta kysytään ja et pystynyt osallistumaan.

Kun Jenni ensimmäisen kerran kokeili äitinsä kuulokojetta, hän kuuli Helsingin keskustan liikenteen metelin oven läpi. Hetki herkisti kyyneleet silmiin ja sai tarttumaan toimeen oman kuulokojeen hankkimiseksi.

Huonokuuloisten määrä kasvaa – myös nuorten ongelma

Huonokuuloisten määrä on kasvussa ikähaitarin molemmista päistä, kertoo Kuuloliitto. Suurimmalla osalla yli 75-vuotiaista kuulo on heikentynyt, ja tuoreiden tutkimusten mukaan myös nuorten huonokuuloisuus on lisääntynyt. Kuulokojeen käytöstä hyötyisi tällä hetkellä noin 300 000 suomalaista.

Jenni Ahtiainen on huolissaan nuorten kuulosta, jota esimerkiksi kuulokkeiden käyttö ja lisääntyvä vapaa-ajan melu uhkaavat.

– Se on yksi sellainen konkreettinen ongelma, mille musta kukaan ei tunnu tekevän yhtään mitään.

Jenni luonnehtii kuulovammojen lisääntymistä "ihmisen kokoiseksi ilmastonmuutokseksi", jonka merkit havaitaan vasta kun alkaa olla liian myöhäistä. Hän toivoo voivansa vaikuttaa ihmisiin siten, ettei kuulovammaa edes pääsisi syntymään – vaikka se ei bisneksen kannalta paras strategia olekaan.

Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

Koru-ja asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen menetti kuulonsa ja sen pohjalta syntyi menestystarina. 18:16

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat