Korvalääkäri varoittaa: Luontaistuotteet eivät paranna kuuloa – vaikutukset jopa vaarallisia

5:16

Mainosten lupaukset erilaisten öljyjen ja uutteiden kuuloa parantavista vaikutuksia ovat katteettomia. Saatavilla ei ole edes lääkkeitä, jotka voisivat korjata heikentynyttä kuuloa.

Yllä olevalla videolla kerrotaan avokonttoreiden meluhaitoista.

Markkinoilla on useita tuotteita, joiden väitetään parantavan kuuloa. Tuotteet ovat käytännössä ravintolisiä tai luontaistuotteita, joita pidetään lainsäädännössä elintarvikkeina, eikä niitä tämän takia ennakkoon testata.

– Ei ole olemassa minkäänlaista lääketieteellistä näyttöä siitä, että näillä tuotteilla olisi positiivista vaikutusta kuuloon, korvalääkäri Elina Rytsölä sanoo.

Viimeisimpänä markkinoille on tullut tuote, jonka vaikutukseksi mainitaan muun muassa ”kuulosolujen regenerointi”. Kyseessä näyttää olevan korvaan suihkutettava valmiste, joita yleensä käytetään vaikun poistamiseen korvasta. Rytsölä varoittaa, että  tuote saattaa olla jopa vaarallinen korvalle, eikä sillä missään tapauksessa ole kuulosoluja parantavaa vaikutusta. 

– Mikään korvaan laitettava tippa ei etene kuulosoluihin saakka parantamaan mitään. Korvaöljyt parhaimmillaan puhdistavat korvakäytävän ihoa. Jos tärykalvossa on reikä, tippa saattaa edetä välikorvan puolelle ja joskus pyöreän ikkunan kautta simpukkaan, missä sillä voi olla tuhoava vaikutus, Rytsölä selittää.

Lääkehoitoa huonokuuloisuuteen ei toistaiseksi ole

Kuulo heikentyy yleensä iän myötä. Se johtuu sisäkorvan ja kuulohermon rappeutumismuutoksista.

Tällä hetkellä kuuloa ei voida parantaa leikkauksilla tai lääkehoidolla, vaan ratkaisuna on yleensä kuulokojeen käyttö tai kuulon huomattavasti heikennyttyä sisäkorvaistute.

Mahdollisuuksia sisäkorvatyyppisen kuulovian parantamiseksi esimerkiksi geeniterapian tai lääkehoidon keinoin tutkitaan.

– Jos kuulo on heikentynyt, on tärkeää hakeutua kuulontutkimuksiin ja tarvittaessa kuulokojesovitukseen.

– Halpoihin, esimerkiksi verkossa myytäviin kuulovahvistimiin ei kannata turvautua, sillä ne voivat vaurioittaa kuuloa entisestään. Oikeat kuulokojeet sovitetaan ja säädetään aina henkilön oman kuulon mukaisesti.

Tinnituksen hoidossa voidaan käyttää terapiamuotoja

Kuulon heikkenemistä voi estää kuulon suojaamisella tarvittaessa. Nykyään useat nuoret ja aikuiset altistuvat viikoittain liian suurille vapaa-ajan melun määrille.

Tinnituksen eli korvien soimisen hoitoon ei ole vielä keksitty mitään yleislääkettä, mutta ajoittain se voi johtua jostakin elimellisestä viasta, esimerkiksi purentaviasta tai niska-hartialihasten kireydestä. Myös jotkin lääkkeet saattavat pahentaa tinnitusta. Tällaisia tinnitusta aiheuttavia syitä voidaan kuitenkin hoitaa. 

– Jos tinnitus on pitkäkestoinen vaiva, voidaan sen hoidossa hyödyntää erilaisia terapiamuotoja, kuten poisoppimishoitoa tai esimerkiksi sähköärsytyshoitoa, Rytsölä kertoo.

Kuuloliiton yhdistykset järjestävät huonokuuloisille suunnattua vertaistoimintaa ja -neuvontaa eli kuulolähipalvelua, jossa saa apua esimerkiksi kuulokojeen käytössä.

– Oman kuulon tilanteen voi kätevästi tarkistaa Kuuloautossa, joka liikkuu tänä kesänä kymmenillä paikkakunnilla eri puolella Suomea, Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijanen kertoo.

Lähde: Kuuloliitto ry

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja