Mainos

Jeltsinin poukkoilu myrkkyä markkinoille?

Suomalaisarvioiden mukaan Venäjän pääministerin vaihtamien tiuhaan tahtiin ei ole omiaan rauhoittamaan raha- ja osakemarkkinoita. Presidentti Boris Jeltsinin päätösten taustalla saattavatkin lymytä talouskriisin ohella jo vuoden 2000 presidentinvaalit. -Paradoksaalista on, että tämä kriisi kärjistyi paljolti sen tavan takia, jolla Jeltsin erotti Tshernomyrdinin maaliskuussa. Markkinat ovat konservatiivisia, ne arvostavat vakautta ja ennustettavuutta,ja tämähän nyt vaikuttaa niin kauhealta tempoilulta, sanoo Suomen Pankin Venäjä-asiantuntija Pekka Sutela.

Sutelan mukaan todellisten olosuhteiden sallima liikkumavara on Venäjän taloudessa tällä hetkellä hyvin pieni, olipa pääministerinä kuka tahansa.

Erikoistutkija Christer Pursiainen Ulkopoliittisesta instituutista taas muistuttaa ennustamisen vaikeudesta. Lopputulos on "uskon asia": jos Tshernomyrdinin paluun jostain syystä tulkitaan vakauttavan tilannetta, niin silloin Jeltsinin päätös on onnistunut. Pursiainen ei usko Venäjällä syntyvän nykyistä vakavampia yhteiskunnallisia levottomuuksia, vaikka Venäjän talousongelmat entisestään syvenisivät. Pankkeja saattaa seuraavaksi mennä konkurssiin, mutta sekään ei merkitsisi samaa kuin lännessä.
-Venäjällä normaalikansalaisen rahat eivät ole pankissa...tai ei ainakaan pitäisi olla, jos yhtään seuraa asioita, Pursiainen sanoo.
Myöskään yritykset eivät ole luototuksessaan niin riippuvaisia pankeista, jotka Pursiaisen mukaan on perustettu lähinnä pörssikeinottelua varten.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.