Mainos

Jeltsin taisteluun kotipolttoista viinaa vastaan

Presidentti Boris Jeltsin lupasi perjantaina ryhtyä taisteluun kotipolttoista ja salakuljetettua viinaa vastaan. Laittoman viinan myynti on kasvanut tuottoisaksi liiketoimeksi riistäen valtiolta verotuloja.

-Laittoman viinan tuotanto ja myynti on toiseksi tuottoisinta rikollista toimintaa talousrikosten jälkeen. Lisäksi se on taatusti vaarallisinta venäläisten terveydelle, Jeltsin sanoi säännöllisesti pitämässään radiopuheessa. Votkan tuotanto on viime vuosina romahtanut köyhtyneiden venäläisten rynnätessä ostamaan kotipolttoista viinaa, joka on täyttänyt myyntimarkkinat.

Salakuljetetun ja kotipolttoisen viinan myynnin kasvu juontaa juurensa Neuvostoliiton romahtamiseen 1991, kun valtion alkoholimonopoli murtui ja tilalle tulivat vapaat markkinat. Venäläiset ovat tunnettuja suurkulutuksestaan, ja vielä neuvostoaikoina alkoholista saadut tulot olivat yli neljännes valtion budjetista. Nykyisin ne kattavat vain viisi prosenttia budjetista.

Tulojen menetyksen lisäksi salakuljetettu ja kotipolttoinen viina ovat suuri terveysriski. Alkoholimyrkytykset ovat kasvaneet kolminkertaisiksi viiden viime vuoden aikana, Jeltsin sanoi. Kaupoissa, kioskeissa ja katukaupassa myytävästä viinasta 30-50 prosenttia on juotavaksi kelpaamatonta, hän totesi.

Venäjällä kulutetaan tuoreiden lukujen mukaan 14,5 litraa puhdasta alkoholia henkeä kohti vuodessa. Maailman terveysjärjestön WHO:n määrittelemä vaarallinen taso on kahdeksan litraa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.