Janne Tranbergin ex-vaimo ja Niko Ranta-ahon sisko kiistävät syyllistyneensä rikoksiin Katiska-vyyhdessä – "Veljen toimien paljastuminen oli siskolle suuri järkytys"

2:27
Katso videolta, mitä Janne Tranbergin entinen vaimo Hanna Hertell kertoi aiemmin MTV Uutisten haastattelussa

Katiska-huumeoikeudenkäynnissä kuultiin tänään pääsyytettyjen Niko Ranta-ahon ja Janne "Nacci" Tranbergin loppupuheenvuorot. Heidän lisäkseen salissa kuultiin Tranbergin ex-vaimon Hanna Hertellin ja Niko Ranta-ahon siskon loppulausunnot. 

Ranta-ahon siskoa syytetään jutussa törkeästä rahanpesurikoksesta ja Hertelliä avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Molemmat naiset kiistävät syytteet ja vaativat niiden hylkäämistä.

Naiset tervehtivät Naccia

Aamulla molemmat naiset saapuivat avustajiensa kanssa oikeuteen.

Lämpimissä väleissä Janne Tranbergin kanssa oleva Niko Ranta-ahon sisko vilkutteli ja hymyili omalta paikaltaan "Nacille", joka oli tuotu Helsingin vankilasta paikalle käräjäoikeuden turvasaliin.

Myös Tranbergin ex-puoliso Hanna Hertell katsoi ex-miestään ja tervehti tätä.

Tranberg puolestaan moikkasi molempia naisia vuorotellen ystävällisesti hymyillen.

Rangaistusvaatimus koveni

Syyttäjän mukaan Hertell syyllistyi avunantoon törkeässä huumausainerikoksessa. Hertell kiistää syytteen.

Haastehakemuksessa syyttäjät vaativat Hertellille vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta, mutta loppulausunnoissaan syyttäjät totesivat, että Hertell on tuomittava vähintään kolmen vuoden vankeuteen.

Hertellin syytetään välittäneen eteenpäin rikoksella hankittua rahaa sekä säilyttäneen huumeiden postimyynnissä käytettyjä postimerkkejä ja palautusavaimia, joilla olisi päässyt käsiksi huumeiden nettikaupassa tienattuun bitcoin-valuuttaan.

Syyttäjän mukaan Hertell teki nämä asiat Tranbergin pyynnöstä.

– Päämieheni ei ole rikoksia tekevä henkilö eikä häntä ole koskaan aiemmin syytetty mistään rikoksista, Hertellin asianajaja Jari Korki sanoi oikeudessa.

"Tarina jota esitetään oikeudessa"

Puolustuksen mukaan Hertell ei tiennyt Tranbergin antaneen hänelle jonkinlaisen bitcoin-lompakon palautusavaimen. Hän ei myöskään tiennyt postimerkeistä, jotka olivat ilmestyneet hänen kirjahyllyynsä.

Rappukäytävään viemiensä pussien sisältöä hän ei tutkinut tai kysellyt asiasta enempää. Pusseissa oli käteistä rahaa, jotka syyttäjän mukaan liittyvät huumekauppaan.

Hertell vei pussit kotitalonsa rappukäytävään Tranbergin pyynnöstä, mistä toinen henkilö haki ne. Hertell ei edes tavannut tätä henkilöä.

– Päämieheni elämästä on otettu puolentoista vuoden jakso, joista on kehitelty tarina, jota nyt oikeudessa esitetään, Korki sanoi.

Yhteinen lapsi Nacin kanssa

Tranberg ja Hertell erosivat vuonna 2015. Pariskunnalla on yhteinen lapsi, johon heillä on ollut yhteishuoltajuus.

– Eron jälkeen Hertellillä ei ole ollut konkreettista tietoa Tranbergin rahankäytöstä. Suhteen aikana tuli selväksi, että Tranbergilla oli laillisia tuloja muun muassa vaatemyynnistä ja tatuointiliikkeestä.

Puolustuksen mukaan Hertell ei tunne muita syytettyjä saati Niko Ranta-ahoa. Ranta-ahon hän oli tavannut vain ohimennen kesällä 2018.

Toisen kerran Hertell ja Ranta-aho tapasivat, kun Ranta-aho toi Hertellille Tranbergin hänelle syntymäpäivälahjaksi lähettämänsä käsilaukun.

– Näihin kahteen tapaamiseen ei liity mitään rikollista, Korki totesi.

Puolustuksen mukaan Hertellin syyte on hylättävä.

Sisko järkyttyi veljensä toimista

Samaa vaatii myös Niko Ranta-ahon sisko. Häntä syytetään törkeästä rahanpesusta.

Syyttäjän näkemyksen mukaan nainen vastaanotti eri kerroilla suuret summat käteistä rahaa, joka on peräisin huumekauppaan kytkeytyvistä laittomuuksista.

Rahaa on ollut jemmassa muun muassa siskon hevostallilla Pirkanmaalla. Syyttäjä arvioi, että siskon kautta on kulkenut Katiska-varoja ainakin 60 000 euron edestä.

Siskon asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi loppulausunnossaan, että syyte on hylättävä, koska siitä ei ole näyttöä eikä rahanpesun tunnusmerkistö täyty.

Naiselle vaaditaan yli vuoden mittaista vankeusrangaistusta, mikä on puolustuksen mukaan täysin ylimitoitettu.

– Hän ei varmuudella ole tiennyt veljensä toiminnasta ja sen paljastuminen on ollut hänelle suuri järkytys, Leppiniemi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja