Jätkäsaaren tragedia järkyttää – näin apua on tarjolla: "Jokaiselle lapselle löytyy joku, joka kuuntelee"

0:25imgKaksi nuorta hyppäsivät kuolemaansa sunnuntaina. Katso tästä tiivistelmä viikonlopun tragediasta.
Julkaistu 22.07.2025 16:30
Toimittajan kuva

Henna Alanko

henna.alanko@mtv.fi

Kaksi 15-vuotiasta nuorta kuoli pudottuaan katolta Jätkäsaaressa Helsingissä sunnuntaina 20. heinäkuuta. Poliisi ei epäile asiassa rikosta tai onnettomuutta.

Jätkäsaaren tapaus on järkyttänyt laajasti niin nuoria kuin heidän vanhempiaankin. SOS-Lapsikylän ehkäisevän työn päällikkö Taru Kivelä kertoo MTV Uutisille, että heidän tarjoamissaan apukanavissa ei ole toistaiseksi näkynyt vielä tavallista enempää yhteydenottoja.

– Toki tällaisissa tapauksissa yhteydenottoja saattaa tulla myös vasta myöhemmin, eikä se vielä näy palvelumme ruuhkautumisena, hän toteaa. 

– Monesti tällaisissa tapauksissa yhteydenottoja tulee enemmän, kuten esimerkiksi Viertolan koulusurman jälkeen vuonna 2024. 

Myöskään Mieli ry:n kriisipuhelimessa tai Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan päivystysnumerossa ei ole viikonlopun jälkeen huomattu muutosta normaaliin yhteydenottomäärään.

– Meillä ei juurikaan muutosta näy, mutta asia on noussut laajasti yleisiin keskusteluihin ja kohtaamisiin. Asia on selkeästi pohdituttanut monia, kertoo tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Anna-Maija Viljanen-Pihkala.

– Yleisesti yhteydenottomäärät ovat lisääntyneet vuodesta 2020 alkaen. Tänä vuonna niitä on tullut keskimäärin 21 vuorokaudessa, joista lähes 4 on ollut akuuttia, kertoo Mieli ry:n kriisitoimintojen päällikkö Marena Kukkonen. 

Hänen mukaansa muutos saattaa johtua siitä, että nykyään mielenterveysongelmiin uskalletaan pyytää enemmän apua ja sitä on saatavilla myös aiempaa runsaammin. 

Lue myös: Jätkäsaaressa kuolleita nuoria muistetaan messuissa Helsingissä – keskusteluapua saatavilla

Tärkeä muistutus nuorille

Kivelä korostaa, että koskaan ei ole liian pientä asiaa, jonka tiimoilta voisi olla yhteydessä.

– Apua on saatavilla monessa kanavassa, kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Jokaiselle lapselle löytyy joku, joka kuuntelee ja lyhytkin keskustelu voi jo auttaa, hän kertoo STT:lle.

Viime vuonna Suomen suurimmassa lasten chatissä, SOS-Lapsikylän Apuu-chatissä, käytiin noin 36 000 keskustelua, joista tehtiin lähes 500 jatkoilmoitusta hätäkeskukseen. Tämän lisäksi esimerkiksi lastensuojeluun oltiin yhteydessä yli 200 kertaa ja kouluihinkin yli 100 kertaa.

Artikkelin lopusta löydät yhteystiedot yleisiin kriisipuhelimiin ja -chattipalveluihin. 

Lue myös: Miksei itsemurhasta uutisoida sen oikealla nimellä? Somehuhumyllyn yltyessä poliisin ja median on tasapainoiltava faktojen kanssa

Vaaralliset videot leviävät

Jätkäsaaren tapauksesta leviää videoita sosiaalisessa mediassa ja erityisesti nuorten suosimalla TikTok-alustalla.

Kivelä muistuttaa, että näiden videoiden katsominen on lapselle erittäin haitallista.

– Lapsilla ei ole kykyä käsitellä niitä tunteita, kuten pelkoa, ahdistusta tai surua, mitä tällaiset videot saattavat heissä herättää. Siksi tällaiset videot ja niiden kommenttikentät saattavat aiheuttaa suurta hämmennystä. 

Lue myös: "Ei sieltä vahingossa pääse putoamaan": Tällainen on talo, josta teinit putosivat kuolemaan

Tarvitsetko kriisiapua?

Keskusteluapua saa esimerkiksi seuraavilta tahoilta

  • Oman hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystyksen numerosta
  • Mieli ry:n kriisipuhelimesta ympäri vuorokauden 09 252 50111
  • Helsingin kaupungin kriisipäivystyksestä joka päivä kellon ympäri numerosta 09 310 44222
  • Kirkon palvelevasta puhelimesta 0400 221 180 joka päivä kello 18–24
  • SOS-Lapsikylän Apuu-chatistä (7–15-vuotiaat) joka päivä kello 9-22 osoitteessa apuu.fi ja Sekasin-chatistä (12–29-vuotiaat) ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24 osoitteessa sekasin.fi.

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys