Jarkko Ruutu tekee yhteistyötä Leijona-debytantin kanssa – "Kaikki mahdollisuudet olla joskus ykkösveskari NHL:ssä"

Perjantaina Jääkiekkoleijonaksi aateloi Jarkko Ruutu on edelleen tiukasti kiinni jääkiekon parissa pitkän pelaajauransa jälkeen. Ruutu toimii NHL-seura Columbus Blue Jacketsin Euroopassa pelaavien pelaajien kehitysvalmentajana. Tuoreeltaan, Ruutu on päässyt tekemään yhteistyötä Kärpissä loistavan Veini Vehviläisen kanssa.

Blue Jackets varasi Vehviläisen menneen kesän NHL-draftissa. Sen myötä Ruutu on seurannut ”todella tarkasti” Vehviläisen työskentelyä.

– Hänellä on ollut tuossa huima nollapeliputki ja muutenkin hän on pelannut hyvin. Numerot ovat aika hyvä ja sitten vielä tämä palkinto maajoukkueeseen pääsyn osalta. Se oli ihan ansaittu, hän pelasi itsensä Leijoniin, Ruutu sanoo Vehviläisestä MTV Sportille.

Alkukauden 15 liigaottelussa Vehviläisen torjuntaprosentti on ollut hurja: 94,4. 21-vuotiaan maalivahdin taakse on lauottu kiekkoja vain 1,25 maalin keskiarvolla per peli.

– Kun hän jatkaa vain hommia, niin hänellä on kaikki mahdollisuudet pelata vaikka joskus ykkösveskarina NHL:ssä, Ruutu uskoo.

Lauantaina Vehviläinen esiintyi mainiosti Leijonien tolppien välissä, kun hän nappasi nollapelin Suomen 3-0-voitossa Tshekistä.

– Hänessä on paljon potentiaalia ja katsotaan, että missä mennään esimerkiksi parin vuoden päästä. Paljon on töitä tehtävänä ja toivotaan, että hän saavuttaa sen olemassa olevan potentiaalin. Hänellä on pirun hyvä motivaatio ja nälkä mennä eteenpäin. Tulosta on myös tullut, Ruutu miettii.

Vehviläinen on kokenut jo monenlaista nuoren ikänsä aikana. Jyväskylästä kotoisin oleva maalivahti hurmasi keväällä 2015 Pikkuleijonien maalilla alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, mistä mukaan tarttui kultaa. Tämän jälkeen eteen tuli vaikeuksia muun muassa Nuorissa Leijonissa.

Vehviläinen kohtasi suuren surun viime keväänä, kun hänen isänsä menehtyi. Vehviläisellä eteen on tullut kovia hetkiä.

– Kyllähän tuo kaikki vaikuttaa vielä nuoreen jätkään. Se voi vahvistaa, kun pystyy käsittelemään noita asioita. Veskarin paikka on vielä se, että jos pää ei kestä, niin sitten on vaikea pelata. Se on niin paljon itseluottamuksesta kiinni. Hänellä pää on kestänyt erittäin hyvin, Ruutu sanoo Vehviläisestä ja tämän kokemista takaiskuista.

Ruudun mukaan hän käy katsomassa Kärppä-vahdin pelejä, joiden yhteydessä kaksikko käy myös juttutuokioita.

– Veskarit ovat kuitenkin veskareita, he ovat erityismiehiä, Ruutu hymähtää ja viittaa tarkempaan tietämykseen.

– En mää todellakaan ala kertomaan, että missä sen kilven pitäisi olla tai miten sen pitäisi liikkua. Kärpillä on omat maalivahtivalmentajat ja meillä on omat kaverit. Mutta kyllä me tarkkaan seurataan, Ruutu sanoo Blue Jacketsin puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat