Mainos

Sylkykupista finaalijoukkueen sankariksi – Kärppien maalilta löytyy tämän kevään isoin onnistujatarina

17:00

Jääkiekon SM-liigan finaaleissa Kärpillä on mahdollisuus edetä jo 3-0-johtoon, kun sarjan kolmas kohtaaminen käydään tänään lauantaina Oulussa. Kärppien riveistä löytyy monia isoja kasvutarinoita, joista erityisesti yksi iskee silmään. Veini Vehviläinen on noussut monien vaikeuksien jälkeen isosti valokeilaan.

Välillä on vaikea muistaa, että nyt puhutaan 21-vuotiaasta kaverista. Veini Vehviläinen on ollut kiekkokansan tietoisuudessa jo useiden vuosien ajan.

Vehviläinen ponnisti pinnalle viimeistään keväällä 2015, jolloin hän oli hirmuiskussa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Tuolloin Vehviläinen (7 ottelua, torjuntaprosentti 94,9, päästettyjen maalien keskiarvo 1,65) torjui Pikkuleijonat hopealle.

Isojen odotusten jälkeen seuraava hyppäys tuotti kuitenkin vaikeuksia. Seuraavalla kaudella JYPin paidassa SM-liigassa vastuuta tuli yhteensä 28 ottelun verran. Matkalle mahtui ailahteluja ja kysymysmerkkejä.

Vehviläinen lähti alle 20-vuotiaiden MM-kotikisoihin Nuorten Leijonien ykkösmaalivahtina. Tästä asemasta hän joutui luopumaan puolivälierissä, kun Kanada oli tykittänyt hänet vaihtoon. Kaapo Kähkönen torjui mitalipeleissä ja lopulta Suomen aina MM-kultaan asti.

Vaikeuksia riitti myös viime kaudella. JYPissä vastuu jäi vähäiseksi ja Vehviläinen lainattiin lopulta toiseen liigaseuraan, Vaasan Sporttiin.

Sieltä matka jatkui kesällä Ouluun, kun Kärpät julkaisi kahden vuoden mittaisen sopimuksen maalivahtilupauksen kanssa.

Nyt meno on ollut aivan toista.

– Kävimme avoimia keskusteluja jo ennen kuin olimme tehneet hänen kanssaan sopimuksen. Kerroimme, että mitä meillä on tarjota hänelle ja hän tiesi tasan tarkkaan sen, että minne hän on tulossa. Sportin maalivahtivalmentaja Aki Näykki on Kärppien vanhoja juniorivalmentajia ja hän on tehnyt paljon yhteistyötä Veinin kanssa eri juniorimaajoukkueissa. Sieltäkin suunnalta saatiin paljon positiivisia signaaleja siitä, että mitä mahdollisuuksia ja millaista potentiaalia Veinissä on, Kärppien maalivahtivalmentaja Ari Hilli muistelee MTV Sportille.

Myös Vehviläinen itse viittaa Vaasan aikoihin, kun hänen nykyvireelleen hakee taustaa. Positiivinen kierre alkoi jo viime keväänä.

– Taustalla on varmasti se työ, joka aloitettiin Sportissa. Sitä on vain jatkettu ja jatkettu, Vehviläinen miettii.

Nyt 21-vuotias koppaaja on Kärppien ykkösmaalivahtina finaalisarjan keskellä.

– Veini on tehnyt hienosti hommia ja vastannut huutoon, maalivahtivalmentaja Hilli ylistää.

Iso kehityspaikka

Viime vuosien aikana yksi teema on pyörinyt sitkeästi Vehviläisen yllä. ”Miten pää kestää? Vai kestääkö ollenkaan?”

Myytti tai ei, on Vehviläisen henkistä vahvuutta epäilty monen toimesta. Tämä on varmasti vaikuttanut esimerkiksi NHL:n suuntaan, minne häntä ei ole vieläkään varattu.

Nuori maalivahti on ehtinyt olla suoranaisena sylkykuppina. Kovia kokeneena.

Nyt Vehviläinen on pisteessä, missä pään lujuutta testataan toden teolla. SM-liigan finaaleissa ailahtelut näkyvät karulla tavalla tulostaululla.

– Senkin suhteen tässä on hyvä sauma kehittyä. Tuo puoli kuuluu tähän hommaan ja tuon kaiken suhteen pitää olla sinut itsensä kanssa, Vehviläinen pohtii nyökkäillen.

Toisessa finaaliottelussa Tampereella Vehviläinen sai nopeasti kiinni juonenpäästä Tapparan kahden nopeahkon maalin jälkeen. Hän ei jäänyt miettimään sitä, että olisiko esimerkiksi Aleksi Salosen viivakuti pitänyt napata.

– Niinhän se vain menee, että välillä niitä maaleja tulee. Niitä on mennyt jokunen tässä oman uran aikana. Sain taas noiden parin maalin jälkeen hyvin omasta jutusta kiinni, Vehviläinen analysoi.

– Nämä ovat sekä haastavia että hienoja pelejä maalivahdeille. Näistä pitää osata nauttia. Peleissä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Silloin tärkeää on se, että pitää pystyä pitämään pää kylmänä ja keskittyy vain siihen seuraavaan hetkeen. Ei voi elää menneisyydessä tai tulevaisuudessa, pitää elää tätä hetkeä. Sama juttu se on pelien välissä. Turha sitä on murehtia menneitä. Kerää voimia ja on taas valmis taistelemaan seuraavassa pelissä, Kärppien maalivahtivalmentaja Hilli avaa kevään ajatusmaailmaa.

Finaalisarjan keskellä Vehviläinen pysyy viileän rauhallisena. Silti, suupielille kaartuu pieni hymy, kun häneltä kysyy nykytilanteesta. Finaalit, joissa hän on merkittävä tekijä.

– Tämä on erittäin loistava juttu oman kehittymisen kannalta. Näistä pystyy ammentamaan niin paljon. Senhän takia tässä tehdään töitä päivä toisensa jälkeen, että pääsee pelaamaan näitä pelejä.

Taustatekijöiden merkitys

Kesällä Kärppien maalille syntyi asetelma, jossa kokeneempi Jussi Rynnäs sai kirittäjäkseen nuoremman Vehviläisen.

Runkosarjassa molemmat torjujat saivat pelejä alleen lähes yhtä paljon. Vehviläinen torjui yhteensä 35 ottelussa, Rynnäksellä pelejä tuli 28.

Kauden parasta maalivahtia miettiessä Vehviläisen nimi nousee vahvasti esille. Runkosarjassa hänen torjuntaprosenttinsa oli 92,5 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,89.

Tilastot ovat sen kuin parantuneet kevään edetessä. 13 pudotuspeliottelussa Vehviläisen selän taakse on isketty kiekkoja vain 1,53 maalin keskiarvolla, torjuntaprosentin ollessa 93,2.

Tällä menolla Vehviläinen on vahva ehdokas koko pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kevään isoimmassa onnistujatarinassa näkyy vahvasti myös maalivahtigurun Hillin kädenjälki. Vuosien varrella Hilli on tehnyt yhteistyötä muun muassa Pekka Rinteen, Niklas Bäckströmin, Tomi Karhusen ja nykyään Leijonissa pelaavien maalivahtien kanssa.

– Kun ”Beni” puhuu, niin silloin kannattaa olla korvat höröllä. Hänellä on kokemusta todella kovien kavereiden kanssa työskentelystä. Tämä on todella hyvä paikka kehittyä, Vehviläinen myöntää.

Vehviläisen pelissä näkyy maalivahtityöskentelyn kannalta monia erittäin hyviä asioita. Hän on rauhallinen ja hän herättää luottoa omissa pelaajissa. Vehviläinen on ottanut lukuisia isoja torjuntoja kevään aikana, eikä hänen asemansa ole horjunut millään tavalla Kärppien sisäisessä maalivahtihierarkiassa.

– Veini on tullut hyvällä asenteella ja hän on tehnyt määrätietoisesti hommia päivästä yksi lähtien. Viime kauden pienen suvantovaiheen jälkeen hän on tavoitellut sitä, että hän pääsee tuonne Suomen maalivahtieliittiin, minne hän on ollut koko ajan matkalla, Vehviläisen valmentaja Hilli avaa ajatusmaailmaa matkan varrelta.

Yhteistyö on aidosti toiminut.

– Kaikki perusasiat sun muut on hakattu hyvälle tasolle. Sieltä saa tukea niin paljon kuin itse vain haluaa, Vehviläinen kiittelee Hilliä.

– He ovat paiskineet yhdessä töitä Rynnäksen kanssa ja sitä yhteistyötä on ollut mukava katsoa. He ovat puskeneet toisiaan eteenpäin, Hilli nostaa esille myös Rynnäksen merkityksen.

– On ollut mukava touhuta poikien kanssa, Hilli hehkuttaa hymyissä suin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.