Jari Isometsältä paljonpuhuva ensireaktio Suomen MM-kisoihin valittuun hiihtojoukkueeseen – "Toiveita on, vaikka realismia ei välttämättä aina ole"

Suomen maastohiihtomaajoukkueeseen nimettiin maanantaina 16 urheilijaa, jotka matkaavat ensi viikolla alkaviin Oberstdorfin MM-kilpailuihin. Mukana on kahdeksan nais- ja kahdeksan mieshiihtäjää. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää joukkuetta suurena. Todellisia menestysmahdollisuuksia hän näkee vain harvoilla,

Henkilökohtaiseen mitaliin todelliset mahdollisuudet on vain Iivo Niskasella 50 kilometrin perinteisen kisassa.

– Se on se meidän suurin henkilökohtaisen mitalin mahdollisuus. Käytännössä ainoa realistinen.

Myös Joni Mäen nimen Isometsä mainitsee. Hänen kohdallaan kuitenkin sprinttimitali vaatisi jo epäonnea muilta. Krista Pärmäkoskella Isometsä näkee olevan mahdollisuuksia sijoille 6–10, huippusuorituksella jopa parempaan. Johanna Matintalon pitäisi hiihtää kymmenen parhaan joukkoon perinteisen 30 kilometrillä, Ristomatti Hakolan vähintään välieriin sprintissä.

Naisten viestissä mitali olisi yllätys, mutta miesten viestistä mitalia voidaan odottaa.

– Miesten viesti on selkeä mitalimahdollisuus, jopa selkein maastohiihtopuolella. 

Joka matkalle täysi joukkue

Menestysehdokkaiden takana joukkueessa riittää kokoa.

– Aika laajat joukkueet, Isometsä sanoo ensimmäisenä silmäillessään valittujen hiihtäjien listaa.

Valintaperiaatteena tuntuisi Isometsän mielestä olevan, että useampia matkoja hiihtävien Niskasen ja Pärmäkosken lisäksi jokaiselle hiihtäjälle jäisi hiihdettäväksi yhdestä kahteen matkaa. Jos edellä mainitut päätyvät hiihtämään enemmän, voi jonkun osaksi jäädä ilman hiihdettäviä matkoja.

– On sellaisia hiihtäjiä, jotka hiihtävät matkoja, joille jää tilaa.

Suuri joukkue tarkoittaa sitä, että osa hiihtäjistä on mukana käytännössä vain osallistumassa. Esimerkiksi joukkueeseen nimetyt Anne Kyllönen ja Vilma Nissinen eivät ole yltäneet tällä kaudella kertaakaan maailmancupin pisteille, eikä menestystä ole odotettavissa MM-kisoissakaan.

– On ajateltu, että saadaan joka matkalle neljä hiihtäjää. Sen vuoksi on valittu urheilijoita, joille ei ole lähtökohtaisesti muuta odotusarvoa kuin se osallistumisodotusarvo.

Isometsä sanoo kuitenkin ymmärtävänsä ajattelutavan, jonka mukaan jokaiselle matkalle on asetettava täysi joukkue. Kisat käydään lähellä Saksassa, eivätkä kulut nouse päätä huimaaviksi.

– Ehkä siinä on se, että Suomi on yksi hiihdon suurmaista. Halutaan näyttää, että kyllä meiltä löytyy. Tietysti on perinteet ja traditiot siitä, että se on ollut ajattelumalli aina.



Miksi sitten urheilija haluaa arvokisoihin, vaikka odotusarvona on pelkkä osallistuminen? Vastaus on selvä: "urheilija on ikuinen optimisti".

– Sitä varten on treenattu. Urheilussa on samaa kuin hevosurheilussa: matematiikka on neljä ja uskonto kymmenen. Toiveita on, vaikka realismia ei välttämättä aina ole. Siitä se urheilija voimaansa ammentaa. Kun valtaosa ei usko, urheilijan pitää itse olla optimistinen ja luottaa siihen, että kunto kahdessa viikossa löytyy.


Lue myös:

    Uusimmat