Jari Isometsä avaa MM-hiihtopettymystä: Yhteen mitaliin jääminen ei ole se huolestuttavin asia

Pärmäkoski: Kaikki meni hyvin suksenvaihtoon saakka 2:18
Krista Pärmäkoski kommentoi 30 kilometrin kilpailua.

Kun eturivin tykit Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen eivät onnistuneet maksimaalisesti, Suomen maastohiihtomitalien saldo Seefeldin MM-kisoista ei yllätä, linjaa MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä. 

Yksi pronssi. Siihen Suomen mitalisaldo Seefeldin MM-hiihdoissa on jäämässä, sillä 50 kilometrin miesten kilpailusta ei voi odottaa huippumenestystä sunnuntaina.

Naisten osalta maastohiihdot on Seefeldissä käyty. Suomen ykköstykki Krista Pärmäkoski oli 11:s päätösmatkalla, 30 kilometrin vapaalla

– Se meni aika lailla odotusten mukaan, mitali olisi ollut yllätys, Isometsä summaa Pärmäkosken kisan.

Pärmäkoski pääsi 10 kilometrin perinteisellä 1,4 sekunnin päähän pronssista. Muilta henkilökohtaisilta matkoilta sijoitukset olivat 8 ja 11.

Ero on suuri viime kevään olympialaisten kolmen mitalin saldoon. 

– Kyllä sen on nähnyt maailmancupin tuloksista ja ihan silmämääräisesti hiihdostakin, että sieltä puuttuu vähän verrattuna viime kauteen. Kun marginaalit ovat pienet, ja mukana on Frida Karlssonin ja nuorten venäläisten kaltaisia uusia tulokkaita, niin se ei enää riitäkään (mitaliin), Isometsä perkaa. 

Sitten Isometsä laajentaa kuvakulmaa. 

– Nyt täytyy kiinnittää huomiota meidän kahden absoluuttisen huipun, Pärmäkosken ja Iivo Niskasen, taakse. Voidaan puhua, että Suomen hiihdossa on huolestuttava tilanne, kun tuli vain yksi mitali, mutta todellisuudessa meillä on huolestuttava tilanne, kun katsoo tämän kaksikon taakse. Hiihtikö kukaan muu kymppisakkiin Pärmäkosken ja Niskasen lisäksi? Ei.

Muusta joukkueesta parhaaseen henkilökohtaiseen sijoitukseen ylsivät Laura Mononen ja Matti Heikkinen, molemmat 12. sijalle yhdistelmäkisassa. 

– Tilanne ei ole dramaattisesti muuttunut viime vuodesta, mutta vähän heikommin meni. Nyt kun Pärmäkoski ja Niskanen eivät ottaneet mitaleja kahmalokaupalla, niin tulos oli tämä.

Juttu jatkuu videon alla. 

Heikkinen: Neste- ja energiatankkaus tulee olemaan keskeisessä roolissa 2:40
Matti Heikkinen ennakoi sunnuntaista 50 kilometrin kisaa. 

"Ei ole helpot ajat tiedossa"

Isometsän mielestä viestikisa (kuudes) ja parisprintti (seitsemäs) kuvaavat osuvasti Suomen naisten hiihdon tilannetta. 

– Noiden kisojen suoranaiset romahdukset antavat signaaleja tulevaan: ei ole helpot ajat tiedossa. Oli potentiaaliset mitalisaumat, mutta kummassakaan ei oltu siellä päinkään.

Mutta miten korkealla odotukset olivat?

– Suomen naiset ovat olleet koko maailmancup-kauden MM-kisoissa nähdyillä sijoilla. Valmennusjohto on puhunut kauden aikana, että vielä on pääkilpailuihin aikaa. Tämä sama laulu on kaikunut. Kun olen hiihtourheilua pitkään seurannut, niin näitä ihmeparannuksia tapahtuu todella harvoin. Maailmancupin taso pitää olla parempi, jotta voi menestyä arvokisoissa. Nyt se taso realisoitui juuri sellaisena Seefeldissä.

– Suuri yleisö jotenkin odotti, että Suomi pystyisi tekemään ison tasonnoston ja muut eivät, mutta ei tämä niin toimi. Tai ehkä todella harvoin, ja silloinkin yksittäisen urheilijan kohdalla, jos tällä on ollut esimerkiksi ongelmia terveystilanteen kanssa.

Seuraavana vuonna ei arvokisoja hiihdetä. Mitä Isometsä odottaa jatkossa Pärmäkoskelta ja Suomen muulta naisrintamalta?

– Pärmäkoski on 28-vuotias. Hän pystyy onnistuneella ja hyvällä harjoittelulla taistelemaan arvokisamitaleista tulevaisuudessakin. Hänellä on kuitenkin kapasiteetti hiihtää kovaa. Jos puhutaan urheilijasta, joka ei ole koskaan ollutkaan lähellä mitalitaistelua, niin nouseminen on huomattavasti epävarmempaa.

– Muutama nuori hiihtäjä on tulossa, etunenässä Eveliina Piippo ja Anita Korva. Heidän sisään ajamistaan pitää jatkaa aggressiivisesti. On tulossa välivuosi arvokisoista, mikä avaa tähän hyvän mahdollisuuden. Pärmäkoski on hyvä kulmakivi, jonka ympärille uutta viestiporukkaa voi rakentaa, Isometsä summaa. 

Piippo: Inhottavankin tuore olo 2:05
Eveliina Piippo kommentoi suoritustaan 30 kilometrin kisassa ja Seefeldissä yleisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat