Jari Isometsä lataa herkullisen arvion MM-mitaleja rohmunneesta hiihtolupaus Anita Korvasta: "Jo tänä vuonna"

Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva:"En olisi pari kuukautta sitten uskonut" 3:22
Anita Korva Lahden kolmannen MM-pronssinsa jälkeen: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut."

Alle 20-vuotiaiden MM-kisoista pronsseja rohmunneella maastohiihtolupaus Anita Korvalla, 19, on realistiset mahdollisuudet napata aikuisissa maailmancupin pisteitä jo tänä vuonna, arvioi MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä.

Korva nappasi Lahdessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa pronssia kaikilta kolmelta henkilökohtaiselta matkalta: perinteisen sprintistävapaan viideltä kilometriltä ja tuoreimmaksi perinteisen 15 kilometriltä. Lisäksi hänellä oli ennalta yksi alle 20-vuotiaiden MM-pronssi viime vuodelta Sveitsistä perinteisen viideltä kilometriltä.

– Tällaisia hiihtäjiä me kaipaamme, jotka klaaraavat homman sprintistä pitkään matkaan ja vapaan sekä perinteisen tyylin. Silloin urheilijalle tulee useampi mahdollisuus vuoden aikana. Jos on vain yhteen matkaan tai yhteen tyyliin sidottu urheilija, menestyminen on väistämättä vaikeampaa, kun kaiken pitää osua yhtenä päivänä nappiin, Isometsä perkaa.

Isometsä analysoi, ettei Korvan menestys ollut viime vuoden MM-pronssin jälkeen enää yllätys, mutta se, että niitä tulee joka matkalta, on kova suoritus.

– Tämä edustaa nykyaikaista hiihtämistä. Urheilijat havahtuvat jo nuorena siihen, että molemmat tyylit ja kaikki matkat pitää hallita. Tulevaisuudessa repertuaari voi tietysti muuttua, ja tulevan mahdollisen suosikkimatkan ja -tyylin näyttää vasta aika, mutta nyt on hyvä, leveä pohja lähteä rakentamaan. Ei tarvitse vielä ruveta miettimään, että panostaisi vain jompaankumpaan tyyliin.

Isometsän mukaan Korvalla ei ole nytkään pitkä matka maailmancupin pistesijoille, 30 parhaan joukkoon.

– Pisteet ovat realiteettia jo tänä vuonna. Varsinkin kun aikaerot kärjestä 30:nteen ovat naisten sarjassa aika isot.

Aikuisten palkintopallitaisteluun on sen sijaan luonnollisesti vielä työtä ja harjoituskilometrejä tehtävänä. Niin myös päivän voittajalla, Ruotsin Frida Karlssonilla, josta Isometsä povaa "väistämättä maailmanhuippua, jos ei tule sairastumisia, loukkaantumisia tai harjoituksellisia ylilyöntejä".

– Frida Karlsson häviää sen minuutin verran Ruotsin parhaille (Charlotte) Kallalle ja (Ebba) Anderssonille kympillä. Jos ajatellaan, että Korva häviää noin minuutin Frida Karlssonille, se on kaksi minuuttia siihen tasoon. Se on realistinen tilanne tällä hetkellä, ja sitä eroa lähdetään vuosien saatossa kaventamaan. Mutta maailmancupin pisteille ei ole kovin pitkä matka tuosta, vaikka kova suoritushan sellainen on.

"Rohkeasti maailmancupiin"

Korva on toistaiseksi hiihtänyt maailmancupia vain Suomessa Rukalla marraskuussa 2017 ja Lahdessa maaliskuussa 2018. Paras sijoitus on toistaiseksi sprintin 41. tila Lahdessa.

– Minun mielestäni hänen kannattaa tänä vuonna lähteä rohkeasti hiihtämään maailmancupia. Sen jälkeen ensi kaudeksi suoraan A-maajoukkueeseen ilman väliportaita. Näin tulee realistisesti myös tapahtumaan. Urheilija on tuossa iässä valmis kestämään kovaa harjoittelua.

Tässä Korvaa tukee myös hänen liikunnallinen pohjansa.

– Hän on hoitanut lihaskunnon ja harrastanut nuorena liikuntalajeja erittäin monipuolisesti; on ollut harjoittelupohjaa voimistelusta lähtien. Se on hyvä suunnannäyttäjä myös muille. Näin se tapahtuu.

– Varsinkin Korvan lihaspuoli ja voimatasot ovat erittäin hyvällä tasolla. Kestävyyttä on aina helpompi treenata.

Isometsä ei myöskään näe haittatekijöitä siinä, että Korva on astumassa vapaaehtoiseen asepalvelukseen Kainuun prikaatissa huhtikuun puolivälissä.

– Jos ajatellaan, että tällainen urheilija valitaan A-maajoukkueeseen, armeija menee aika pitkälti edustustehtävissä ja maailmalla. Hän on ensi syksystä lähtien kovassa A-maajoukkueleirityksessä ja aloittaa maailmancupin kierroksen jo marraskuussa. Ja jos katsoo Krista Pärmäkosken ja muiden matkalaukkuelämää, ei siellä paljon kotioloissa olla.

– Alokasaikana menee vähän aikaa, kun kaikki urheilijoita myöten suorittavat tietyt asiat, mutta tuskin armeija häntä muutoin häiritsee. Armeijaan meneminen osoittaa, että hän on särmä tyttö.

Lue myös:

    Uusimmat