Kari-Pekka Kyröltä kovaa tekstiä suomihiihdon nykytilasta – "Se ei toimi missään suomalaisessa urheilussa"

Mikä on suomalaisen hiihdon tila? Mertaranta ja Kari-Pekka Kyrö suuntaavat katseet MM-kisoihin 16:57
Videolla Kari-Pekka Kyrön koko vierailu MTV Uutiset Livessä.

Hiihtoasiantuntija Kari-Pekka Kyrö kommentoi MTV Uutiset Livessä tiukasti suomalaisen hiihtourheilun nykytilaa. Hänen mukaansa Suomi hukkaa valtavan määrän potentiaalia nuorten urheilijoiden siirtymävaiheessa aikuisurheilijoiksi.

Viime vuosina ei suomalaisessa hiihdossa ole nähty kovinkaan montaa urheilijaa, joka pystyisi ottamaan mitaleja junioritasolla sekä aikuisten tasolla. Suomessa hukataan Kyrön mielestä valtava määrä potentiaalia.

– Nostovaihe lupaavasta nuoresta urheilijasta eteenpäin ei toimi missään suomalaisessa urheilussa. Nythän puhuttiin videopelaamisen turmiollisesta vaikutuksesta, mutta en jaksa uskoa siihen, Kyrö kertoo.

– Kotimaan valmennuskeskuksissa, helpoissa olosuhteissa ja tutuissa ympäristöissä pyöriminen ei tule riittämään. Jossain kohtaa on päästävä kansainväliseen rytmiin mukaan, Kyrö toteaa.

Kyrö peräänkuuluttaa, että Suomen rajojen ulkopuolelta voisi hakea valmennukseen huippuosaamista ja tukea siihen, että nuoret urheilijat nousevat paremmalla prosentilla kansainvälisen tason aikuisurheilijoiksi. 

– Ideologia on suomalaistunut liikaa. Suomalainen urheilija ei esimerkiksi harjoittele taikka toimi, kuten muissa johtavissa hiihtomaissa. Olemme sulkeutuneet Suomeen tekemään pienen piirin asioita ja näkymä ei ole hyvä, Kyrö kertoo.

– Mielestäni huolestuttava merkki on aina se, jos ykköstähdet lähtevät järjestämään omilla voimavaroillaan, pienillä sellaisilla, erikoisleirejä. Se on maajoukkueen tehtävä. Nämä pitäisi saada synkronoitua niin, että maajoukkue toimii ja palvelee parhaalla mahdollisella tavalla, Kyrö jatkaa.

Suomalainen sprinttihiihto on ollut viime aikoina murheenkryyni aikuisten tasolla. Iloa nuorissa toi Niilo Moilanen, joka voitti sprintissä maailmanmestaruuden. Kyrön mielestä Suomessa miehillä ja naisilla pitäisi olla erikseen sprinttimaajoukkueet.

– Naisten puoli on lohduton, kun ei ole oikeita sprinttereitä. Lylynperä (Katri) satsaa jonkun verran, mutta muita sprinttereitä ei ole. Suomessa on nopeita ja voimakkaita naishiihtäjiä. Heille ei ole järjestetty mitään maajoukkuetason valmennusta, Kyrö sanoo.

Huolestuttavasta tilanteesta huolimatta Kyrö löytää useita positiivisia asioita suomalaisesta hiihtourheilusta.

– Suomi on sydämeltään hiihtomaa. Täällä on riittävästi hiihdon harrastajia ja latuverkosto sekä hyvää valmennusosaamista. Ei ole itsestään selvää, että laji tulee säilyttämään asemansa olympialaisten yksilöurheilun ykköslajina. Kaikki edellytykset ovat sille olemassa, kun järjestelmä uudistuu ja haetaan ajatuksia myös Suomen rajojen ulkopuolelta, Kyrö päättää.

Katso pääkuvan videolta Kari-Pekka Kyrön koko vierailu MTV Uutiset Livessä.

Lue myös:

    Uusimmat