Jari Isometsä antaa Iivo Niskaselle pyyhkeitä – nykyhiihdossa velloo kyseenalainen tapa: "Tapahtunut enempikin"

Iivo Niskanen heitti Ylen haastattelussa Suomen huoltoryhmän niin sanotusti bussin alle, kun hän jäi kauas kärjestä maailmancupin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa Ruotsin Östersundissa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä antaa tästä suomalaistähdelle pyyhkeitä.

Niskanen oli miesten Ski Tourin avanneen kisan loppumatkalla ahtaalla ja kaatuikin hiukan ennen loppusuoraa. Tämän Isometsä arvioi kuluttaneen 10 sekuntia.

Niskanen oli lopulta 27:s jäätyään kilpailun voittaneesta Norjan Sjur Röthestä peräti 1.08,3 minuuttia.

– En pysynyt Simen Hegstad Krügerin (kilpailun kakkonen) peesissä laskussa. Aika luokaton onnistuminen oli tänään. Suksessa ei pitänyt olla sinänsä mitään, sillä on hiihdetty ennenkin vaikka kuinka monta kertaa. Nyt täytyy kyllä sanoa, ettemme varmasti olleet paras huoltoryhmä tällä kertaa, Niskanen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Isometsä kokee, että huoltoryhmän kritisoiminen on aina herkkä asia. Hän korostaa, ettei urheilija halua moista noin vain tehdä.

– Ajat ovat kuitenkin muuttuneet siitä, kun me hiihdimme. Mehän emme siihen aikaan tuollaista tehneet. Nykypäivänä tuota on tapahtunut enempikin, Isometsä sanoo.

Isometsä muistuttaa, että vastaavaa julkista kritisointia nähtiin muun muassa vuodentakaisissa Seefeldin MM-kisoissa. Välineiden ajoittainen epäonnistuminen toisaalta myös kuuluu lajiin.

– Minusta olisi korrektia keskustella asiasta ensin huoltoryhmän kanssa ja jos on tarve julkisuuteen puhua, sen jälkeen vasta. Se marssijärjestys oli ennen ja pitäisin sitä marssijärjestystä hyvänä vieläkin.

– Tämä on kuitenkin muuttunut niin paljon. Media tulee niin nopeasti paikalle. Kun käytäntöä viime vuonna vähän aloitettiin, se on jäänyt päälle. Se on vaikea paikka urheilijalle, kun on pettynyt ja on todennut, että kalusto ei ollut kunnossa. Pitäisi silti ammatillisesti ajatella, että jutellaan kopilla tämä asia ensin rauhassa. 

"Ikinä ei saa vastausta"

Sitä on Isometsänkin mukaan vaikea arvioida, minkä verran huonot sukset ovat suoritukseen ajallisesti vaikuttaneet. Hän pitää asian spekuloimista lähinnä arvailuna ja turhana jossitteluna.

– Muistan, että joskus kun minulla oli huono suksi kisassa, sitä pohti illalla, mihin olisi riittänyt hyvällä suksella. Ei siihen vastausta ikinä saa. Sitä on mahdoton päätellä, oliko 10 sekuntia vai puoli minuuttia.

– Kyse on myös siitä, missä vaiheessa kisaa suksi huononee. Monesti alussa voi olla erittäin hyväkin suksi ja jossain kympin jälkeen se rupeaa heikkenemään. Siitä jää helposti mielikuva, että minulla oli huono suksi, vaikka oli huono suksi vain viisi kilometriä.

Ja toisaalta.

– Joskus käy niin, että on ylivoimainen suksi. Silloin harvemmin pohtii, voitinko sen takia, että minulla oli parempi suksi kuin muilla, vaikka se olisi ihan yhtä akuutti kysymys kuin tällaisissakin tapauksissa.

Nousua letkajenkassa?

Miehet hiihtävät huomenna sunnuntaina perinteisen takaa-ajon 15 kilometrin kilpailuna. Norjalaiset takasivat itselleen vahvat asemat neloisvoitolla (Röthe, Krüger, Finn Hågen Krogh ja Martin Johnsrud Sundby) minkä lisäksi saman maan Hans Christer Holund oli kuudes ja Pål Golberg kahdeksas.

Minuutin ja 13 sekunnin sisään mahtuu 30 kärkimiestä, minkä Isometsä arvioi johtavan takaa-ajossa "aikamoiseen letkajenkkaan".

– Kun norjalaisia on nippu keulassa, vuorovetoa harrastetaan siellä varmasti. Iivo pystyy numeraalisesti nousemaan tuolta useitakin sijoja, mutta nyt kun on Tour-muotoisesta kisasta kysymys, pitää katsoa niin sanotusti Tourin päävastustajia. 

– Se, minkä verran Iivo saa keulaa kiinni ja kuinka norjalaiset onnistuvat yhteistyössä keulassa, on aika ratkaisevaa huomenna.

Lue myös:

    Uusimmat