Japanissa on kaunis perinne, joka voisi tuoda Suomeenkin ylimääräisen vapaapäivän

Vuosittain syyskuun toisena maanantaina Japanissa vietetään vanhusten kunnioittamisen päivää. Tarkoituksena on antaa kansalaisille pitkä viikonloppu, jolloin vierailla suvun vanhusten luona.

Joka kolmas ikäihminen Suomessa kärsii yksinäisyydestä. Pidennetty viikonloppu omien vanhempien tai isovanhempien tapaamiseen ei ehkä olisi hullumpi idea Suomessakaan.  

Suomen vanhuusasiavaltuutettu Päivi Topo on ainakin sitä mieltä, että Suomeenkin sopisi vastaavanlainen vapaapäivä. 

– Se on tavattoman kaunis ajatus, että kiinnitetään huomiota siihen, että meidän seniorimme ansaitsevat kunnioitusta. Yhteiskunta muuttuu niin nopeasti ja tässä elämän tahdissa helposti unohtuu se elämän kokemus ja voimavara, mikä iäkkäillä ihmisillä on. 

Kansa saa mitä kansa haluaa

Lähes 30 prosenttia Japanin väestöstä on 65-vuotiaita tai sitä vanhempia, ja osuuden arvioidaan nousevan 37,5 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä. Myös Suomessa väestö ikääntyy kovaa vauhtia, ja syntyvyys on laskussa. 

Erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta pohtii syitä, miksei tällaista päivää ole jo muodostunut Suomeenkin. 

– Sata vuotta sitten perheet asuivat usein yhdessä, eli sukua oli monessa polvessa lähellä, ainakin viereisissä taloissa. 

Palviainen on sitä mieltä, että päivälle on paikka kalenterissa, jos kansalaiset ovat sitä mieltä. 

– Kansa saa mitä kansa haluaa. Jos kansa haluaa tällaisen päivän, niin se on sitten järjestelykysymys. Silloin se tulee jotain kautta. Almanakkatoimisto kerää kalenteriin päiviä, joita kansa viettää.

Palviainen muistuttaa vielä, ettei almanakkatoimisto ole se taho, joka lisää juhlapäivät kalenteriin. 

– Pitäisi kysyä, kuka tällaisen päivän kalenteriin laittaa? Laittaako valtiovalta, kuten eduskunta vai esimerkiksi työosapuolet. 

Selvitimme, että kirkolliset juhlapyhät Suomessa määrittelee kirkolliskokous, joten niiden muuttaminen edellyttäisi myös kirkkolain muutosta. Kirkkolain muutokset taas etenevät eduskunnan ratkaistavaksi. 

Sen, ovatko päivät yleisiä vapaapäiviä, määrittää työaikalaki. Asiasta säädetään myös oman alan työ- ja virkaehtosopimuksessa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Suomea fanittavassa Japanissa on saunaharrastajia yhtä paljon kuin Suomessa asukkaita 1:50

Katso myös: Suomalaistyyppiset saunakokemukset näyttelevät isoa roolia Japanin saunabuumissa.

Vanhusten roolia pitäisi nostaa esiin Suomessa

Japanissa vanhusten kunnioittamisen päivänä lapset tekevät isovanhemmille kortteja, vanhukset saavat ilmaisia lounaspaketteja ja muuta tarvitsemaansa hoivaa. Myös media nostaa ikäihmisiin liittyviä aiheita otsikoihin. 

Topo toivoo, että otsikoihin nostettaisiin enemmän ikääntyneiden ihmisten positiivista roolia. 

– He tekevät valtavasti esimerkiksi vapaaehtoistyötä. Iäkkäiden pitäisi päästä enemmän kertomaan siitä, miten he ovat eläneet, jotta meidän kulttuuriperintömme siirtyisi eteenpäin seuraaville sukupolville. 

Lue myös:

    Uusimmat