Japanin selkäpiitä karmivat "aavelaivat" herättävät kysymyksiä: Ovatko laivoista löytyneet kymmenet ruumiit epäonnisia kalastajia vai Pohjois-Korean vakoojia?

2:59

Japanin rannikolle on huuhtoutunut viime vuosina valtava määrä "aavelaivoja", joissa ei ole ollut lainkaan miehistöä tai niistä on löydetty pelkkiä ruumiita.

Viime viikon lopulla Japanin länsirannikolla sijaitsevan Sadosaaren rantaan huuhtoutui haaksirikkoutunut laiva, josta löytyi viisi ruumista ja kaksi ihmisen päätä.

Kaikki jäänteet kuuluivat mieshenkilöille, mutta poliisi ei ole vahvistanut heidän kansallisuuttaan. Kyseisen "aavelaivan" kuitenkin uskotaan olevan pohjoiskorealainen, sillä vaikka laiva oli vaurioitunut todella pahoin, niin sen sisäosista löytyi koreankielisiä tekstejä.

"Aavelaivoista" on raportoitu jo vuosia

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Japanin rannikolle huuhtoutuu vastaavanlaisia "aavelaivoja", jotka ovat joko tyhjiä tai joista löytyy ainoastaan ihmisten jäänteitä.

"Aavelaivoista" on raportoitu Japanissa vuodesta 2013 lähtien, mutta viime vuosina niiden määrät ovat kasvaneet vauhdilla.

Useiden medialähteiden mukaan viimeisten kahden kuukauden aikana jopa tusina pohjoiskorealaista "aavelaivaa" on rantautunut Japaniin ja niistä on löydetty ainakin 27 ihmisen ruumiit.

Viime vuosien aikana "aavelaivojen" määrä on kasvanut todella suureksi, sillä Sky Newsin tietojen mukaan pelkästään vuonna 2016 Japaniin rantautui 44 laivaa, joiden sisältä löytyi pelkästään ihmisten jäänteitä.

Kaiken kaikkiaan Japaniin haaksirikkoutuneiden "aavelaivojen" määrä vaihtelee eri lähteiden mukaan jostain kymmenistä useisiin satoihin.

Mistä "aavelaivat" tulevat?

Mistä nämä "aavelaivat" sitten tulevat ja mistä ne johtuvat?

Joidenkin arvioiden mukaan laivojen miehistöjen jäsenet ovat tavallisia kalastajia, joiden uskotaan kuolleen kylmyyteen tai nälkään talvisilla kalastusmatkoillaan.

Miehistöjen uskotaan lähteneen hakemaan saalista tavallista kauempaa kotisatamastaan eivätkä he ole varautuneet matkoihinsa tarvittavalla määrällä ruokaa saatikka oikeanlaisilla varusteilla tai veneillä.

Toisten arvioiden mukaan "aavelaivojen" miehistöt ovat pohjoiskorealaisia loikkareita, jotka yrittävät paeta maasta veneillä. Jotkut puolestaan arvelevat heidän olevan Pohjois-Korean Japaniin lähettämiä vakoojia, joiden matka ei ole sujunut suunnitelmien mukaan.

Joistain haaksirikkoutuneista laivoista on kuitenkin löydetty myös elossa olleita miehistön jäseniä. Suurin osa heistä on ollut aivan tavallisia kalastajia, jotka ovat toivoneet, että heidän palautettaisiin takaisin Pohjois-Koreaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja