Japanilaiset tutkijat keksivät helpon keinon vihan hallitsemiseen – kokeile työpaikalla

Ahdistaako? Kokeile 5-4-3-2-1 -metodia – katso 30 sekunnin ohje! 0:30
KATSO MYÖS: Ahdistaako? Kokeile 5-4-3-2-1 -metodia – katso 30 sekunnin ohje!

Japanilaisten tutkijoiden kehittämä metodi auttaa käsittelemään vihaisia tunteita, mutta myös päästämään niistä irti.

Jos olet vihainen ja turhautunut, neuvot mieltä painavien ja ärsyttävien asioiden paperille kirjoittamisesta saattavat yksinkertaisesti vain suututtaa lisää. 

Japanilaistutkijoiden mukaan niksi kuitenkin oikeasti toimii – kunhan saat tuhota omat raapustelusi jälkikäteen, New York Post kirjoittaa.

Japanilaisen Nagoyan yliopiston informatiikan tutkijoiden mukaan omia tuntemuksia sisältävän lapun rypistäminen tai repiminen ei ole siis pelkästään dramaattinen silaus vaan oikeasti auttaa sinua voimaan paremmin.

– Odotimme, että menetelmämme vaimentaisi vihaa jossain määrin, mutta olimme hämmästyneitä siitä, että viha katosi lähes kokonaan, tutkija Nobuyuki Kawai kertoo Nagoyan yliopiston tiedotteessa.

Osallistujia provosoitiin tarkoituksella

Tutkijat käyttivät vuosia kerätäkseen tietoja siitä, miten kirjoittaminen voi auttaa vähentämään vihaa ja kuinka vuorovaikutus fyysisten esineiden kanssa puolestaan vaikuttaa mielialaan.

Tuoreessa tutkimuksessa Nobuyuki Kawai ja tämän jatko-opiskelija Yuta Kanaya pyysivät osallistujia kirjoittamaan paperille heidän mielipiteensä yhteiskunnallisista ongelmista, kuten siitä, pitäisikö tupakoinnin olla laitonta julkisilla paikoilla. Osallistujille kerrottiin, että tohtoriopiskelijat arvioisivat heidän kirjoituksensa.

Tohtoriopiskelijoita kuitenkin ohjeistettiin kirjoittamaan palautteeksi: "En voi uskoa, että koulutettu henkilö ajattelisi tällä tapaa. Toivon, että tämä henkilö oppii jotain yliopistossa ollessaan."

Osallistujien kirjoittamat tekstit annettiin heille takaisin tylyjen kommenttien kera, minkä jälkeen osallistujia pyydettiin kirjoittamaan ylös, millaisia tunteita negatiiviset kommentit heissä herättivät.

Tämän jälkeen tutkijat pyysivät osaa osallistujista heittämään kirjoituksen omista tunteistaan roskikseen, osaa pitämään kirjoituksen pöydällään ja osaa laittamaan kirjoituksen lasiseen laatikkoon tai paperisilppuriin.

Se, mitä kirjoitukselle omista tunteista tehtiin, vaikutti osallistujien mielentilaan

Kun osallistujat olivat kirjoittaneet tunteistaan tylyyn palautteeseen ja joko hävittäneet tai säilöneet kirjoituksen, heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka vihaisia he olivat ensinnäkin saatuaan palautteen ja toiseksi joko oman kirjoituksensa pois heittämisen tai säilömisen jälkeen.

Tulosten perusteella ne osallistujat, jotka heittivät oman kirjoituksensa pois tai laittoivat sen paperisilppuriin, tunsivat olonsa vähemmän vihaiseksi ja palasivat takaisin normaaliin mielentilaansa.

Osallistujilla, jotka säilöivät vihaiset kommenttinsa, viha väheni vain hieman jälkikäteen.

Nobuyuki Kawain mukaan tulokset voivat auttaa ihmisiä stressaavissa tilanteissa työpaikalla, kun vihaiset tunteet voisi kirjoittaa ylös ikään kuin muistiinpanona ja sitten heittää lapun pois.

Metodi muistuttaa paljon japanilaista hakidashisara-perinnettä, jossa ihmiset hajottavat pieniä levyjä purkaakseen vihaansa ja kertovat olonsa helpottuneen sen jälkeen.

Katso myös: Quiet quitting on noussut ilmiöksi – tästä "hiljaisessa irtisanoutumisessa" on kyse

Quiet quitting on noussut ilmiöksi –tästä"hiljaisessa irtisanoutumisessa"on kyse 0:51
Moni hivuttautuu jatkuvasti kohti irtisanoutumista tajuamatta sitä edes itse. "Quiet quitting", suomeksi siis "hiljalleen tapahtuva irtisanoutuminen", on noussut ilmiöksi. Hiljaisen irtisanoutumisen tarkoituksena on ymmärtää, ettei työn tarvitse olla koko elämä. Se voisi  tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei työsähköpostia enää tarkista vapaa-ajalla, tai sitä, että lähtee töistä oikeasti ajallaan.

Lue myös:

    Uusimmat