Japanilaiset lapset sairastuivat keuhkosyöpään harvinaisella tavalla: Hengittivät äidin syöpäsoluja synnytyksessä

Näin papa-koe otetaan 1:21
Katso video: Näin otetaan kohdunkaulan syövän seulontaan käytetty papakoe!

Japanilaiset pojat sairastuivat keuhkosyöpään, sillä he altistuivat äitinsä kohdunkaulan syövälle syntyessään. Tutkijat raportoivat harvinaisesta tapauksesta lääketieteellisessä The New England Journal of Medicine -lehdessä.

Japanilaiset tutkijat raportoivat kahdesta erillisestä tapauksesta, joissa 2- ja 6-vuotiaiden lasten uskotaan sairastuneen keuhkosyöpään, sillä heidän äitinsä sairastivat kohdunkaulan syöpää synnytyksen aikana. Tutkijat esittävät, että syöpä siirtyi lapsiin kasvaimen saastuttamien emättimen nesteiden hengittämisen vuoksi.

Kummankaan äidin ei tiedetty sairastavan kohdunkaulan syöpää synnytyksen aikana. Myöhemmin tutkijat osoittivat, että vanhempien ja lasten syövät olivat geneettisesti samankaltaiset.

Kyseessä on hyvin harvinainen ilmiö. Tapauksesta uutisoineen Medical Xpress -sivuston mukaan aiemmissa vastaavanlaisissa tapauksissa syöpäsolut ovat tyypillisesti altistaneet kehittyvän sikiön sairaudelle istukan välityksellä.

Syöpää aiheuttava HPV voi tarttua äidistä lapseen

Kohdunkaulan syöpä liittyy lähes aina ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttamaan pitkittyneeseen infektioon. Virus lisää myös riskiä sairastua peräaukon, peniksen, pään ja kaulan alueen syöpiin.

Suomalaistutkimuksessa äitien on havaittu tartuttavan lapsiinsa HPV-virusta varhaislapsuudessa. HPV voi siirtyä äidistä lapseen joko istukan tai synnytyskanavan kautta.

HPV-rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä. Suomessa rokotteen saavat maksutta kaikki 10–12-vuotiaat oppilaat.

HPV:n aiheuttamiin ja naistensyöpiin erikoistunut tutkija Debbie Saslow sanoo Medical Xpressille, että Japanissa HPV-rokotusten suosio on vähentynyt aiheettomien huolten vuoksi. Lisäksi kohdunkaulan syövän seulonta on maassa erityisen alhaista.

Japanilaispoikien keuhkosyövät saatiin hoidettua

Japanilaispoikien tapaukset ovat ensimmäisiä, joissa pikkulasten epäillään sairastuneen keuhkosyöpään hengitettyään kohdunkaulan syövästä lähtöisin olevia soluja.

Keuhkosyöpä oli oireillut nuoremmalla pojalla pitkittyneenä yskänä ja vanhemmalla pojalla rintakipuina.

Molemmissa tapauksissa tutkijat osoittivat geneettisellä testauksella yhteyden äidin ja lapsen syöpien välillä. Koska positiivinen yhteys havaittiin, lääkärit antoivat lapsille täsmähoitoa. Pojat ovat edelleen elossa onnistuneiden syöpähoitojen vuoksi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat