Japanilaiset lainelautailevat Fukushiman lähivesillä

Japanilainen Toyoman ranta on lainelautailijoiden taivas: jättimäisiä aaltoja, kultaista hiekkaa ja silmää hivelevät maisemat. Paratiisia varjostaa 50 kilometrin päässä sijaitseva Fukushiman ydinvoimala, josta vuotaa radioaktiivista vettä mereen.

– Totta kai me voimme vaikuttaa vähän hulluilta, mutta aallot ovat meille kaikki kaikessa, sanoo Yuichiro Kobayashi.

Hän ottaa aalloista mittaa noin 30 muun surffaajan kanssa.

Fukushiman turmavoimalaa pyörittävä Tepco-yhtiö on myöntänyt, että voimala-alueella olevista säiliöistä on vuotanut satoja tonneja radioaktiivista vettä. Osa siitä on päätynyt mereen.

Saastunutta vettä on myös sekoittunut pohjaveteen, jota huuhtoutuu meriveteen.

Japanin viranomaiset vakuuttavat, että Toyoman rannikon vesi on kuitenkin riittävän puhdasta. Kansainvälisiä kilpailuja ei rannikolla tosin enää järjestetä.

Kobayashi on surffaillut alueen vesillä 30 vuoden ajan. Hän kuuluu myös rannikonsuojeluryhmään, joka kerää näytteitä hiekasta ja vedestä teknisen koulun tutkittavaksi.

Houkutus huolta suurempi

– Olen huolissani, mutta en niin huolissani että lopettaisin surffauksen, sanoo Naoto Sakai, 31, joka käy rannalla vähintään kolme kertaa viikossa.

– Jos murehtisin, mitä syön ja missä asun, stressaantuisin varmaan liikaa. Yritän olla ajattelematta asiaa.

Toyoman ranta suljettiin Fukushiman onnettomuuden jälkeen vuodeksi. Tsunamin tuhoista kertovat rikkaruohot, jotka puskevat esiin hyökyaallon pyyhkäisemien rakennusten raunioista. Kyltti rannalla kehottaa uimareita kunnioittamaan tuhansien paikallisten uhrien muistoa.

Koululaiset eivät enää käy rannalla. Myös lainelautailijoiden joukko on harventunut.

Toshihisa Mishina, 42, palasi rannalle heti, kun se viime vuonna avattiin. Hän ei silti huoli mukaansa 12-vuotiasta lastaan.

– Kannan huolta lapsista, koska nyt saatu säteily voi vaikuttaa heihin aikuisiällä.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat