Jan Andersson muistelee erikoisinta episodiaan vaalitenttien kulisseissa: "Saimme huutia"

MTV:n uutisankkuri Jan Andersson on tehnyt pitkän uran vaalitenttien juontajana sekä MTV:llä että Ylellä. Hänet nähdään tänä iltana kollega Jaakko Loikkasen sekä yhdeksän presidenttiehdokkaan kanssa Suuressa vaalitentissä MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla kello 20 alkaen.

Andersson juonsi ensimmäisen vaalitenttinsä Ylellä vuonna 2005. Kyse oli silloinkin presidentinvaaleista, jotka eroavat monella tapaa esimerkiksi eduskuntavaalitenteistä.

– Suurin ero on se, että nämä ovat henkilövaalit. Se näkyy esimerkiksi niin, että kansalaiset ovat hyvin aktiivisia. He ovat tunteella mukana, heillä on omat suosikkinsa ja inhokkinsa – ja tämän he tuovat esille. Nyt valitaan ensisijaisesti hyvää tyyppiä ja johtajaa. Siinä puoluekanta ei ole yhtä ratkaiseva kuin muissa vaaleissa.

MTV:n Suuri vaalitentti on vaalien ensimmäinen tv-tentti. Ehdokkaat ovat kovan paineen alaisena, mutta tv-yleisölle jännitys näkyy yleensä hyvin vähän.

Sen sijaan kulisseissa jännittyneisyys näkyy.

– Toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Mutta kaikenlaisia keskusteluja on vuosien varrella käyty lavasteista, vaatteista ja tarjoiluista. Ja ennen kaikkia istumapaikoista.

Harmistus lavasteiden väristä

Andersson paljastaa pyynnöstä yhden erikoisen kohtaamisen, joka tapahtui vuoden 2006 presidentinvaalien kulisseissa. Tuolloin istuva presidentti Tarja Halonen kilpaili äänestäjistä erityisesti kokoomuksen ehdokasta Sauli Niinistöä vastaan.

– Koska Tarja Halonen on huumorinaisia, uskon, ettei hän pane pahakseen, jos kerron. Halonen oli pyrkimässä toiselle kierrokselle ja hänellä oli Ylen puvustossa valtava rekki vaatteita. Niitä soviteltiin ennen tenttiä.

Kun oli aika saapua studioon, jännittynyt Halonen ilmaisi tyytymättömyytensä lavasteiden värimaailmaan.

– Presidentti oli tuohtunut siitä, että lavasteet olivat harmaat, kun hänellä itsellään oli päällään tiilenpunaiset vaatteet. Saimme huutia, ettei presidentinkansliaan ollut kerrottu lavasteiden väreistä mitään.

Andersson päätti ottaa tilanteen haltuun.

– Totesin, että ”Arvoisa rouva tasavallan presidentti, harmaa ja tiilenpunainen sopivat erittäin hyvin yhteen.” Halonen vastasi, ”Jaaha, niin kai se on sitten”, Andersson nauraa.

Tilanne rauhoittui ja lähetys pääsi alkamaan aikataulussa. Lopulta Halonen valittiin toisella kierroksella jatkokaudelle.

Ehdokas haussa? Tee MTV:n vaalikone tästä.

Tarkkaan hiottu käsikirjoitus

Tämän illan tenttiin Andersson valmistautuu kollegansa Jaakko Loikkasen kanssa opettelemalla ulkoa huolella laaditun käsikirjoituksen. Tarvittaessa siitä voidaan poiketa.

– Käsikirjoitus on a ja o. En usko siihen, että luotetaan hyvään tuuriin. Tarkan valmistautumisen jälkeen voi rauhoittua itse tekemisen äärelle.

MTV:n Suuri vaalitentti tänään kello 20-22 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla. Kello 19.35 MTV Katsomossa alkavassa etkolähetyksessä sukelletaan kiinnostavien vieraiden kanssa presidentinvaalien kulisseihin, ja nostatetaan tunnelmaa illan vaalitenttin. Pöllöraati arvioi ehdokkaiden suoritukset Kymmenen uutisten jälkeen kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat