Pöllöraati: Halla-aho veti pisimmän korren, Urpilainen "jäi lähtötelineisiin"

MTV Uutisten Pöllöraati valitsi MTV:n Suuren vaalitentin voittajaksi perussuomalaisten Jussi Halla-ahon. 

Halla-aho sai kolmelta raatilaiselta yhteensä huimat 14 pöllöä. Ehdokas voi saada korkeintaan viisi pöllöä raatilaista kohden, jolloin korkein mahdollinen pistemäärä kolmen raatilaisen kokoonpanossa on 15 pöllöä.

Toisella sijalle sijoittui vasemmistoliiton Li Andersson 11 pöllöllä.

Jaetulla kolmannella sijalla ovat sosialidemokraattien Jutta Urpilainen ja kokoomuksen Alexander Stubb kymmenellä pöllöllä. 

Matalimmat pisteet Pöllöraadilta tämän illan tentistä saivat valitsijayhdistyksen ehdokas Mika Aaltola ja Liike Nytin ehdokas Hjallis Harkimo. Kummatkin saivat raatilaisilta vain neljä pöllöä.

Pöllöraadissa olivat vieraina tällä kertaa MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki, Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki ja Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen.

Raatilaisten mielestä ehdokkaat olivat kannoissaan kovin saman mielisiä, vaikka joidenkin persoona pääsikin välillä paremmin esiin.

– Olisin toivonut, että ehdokkaat olisivat haastaneet toisiaan, mutta aika vähän nähtiin suoraa nimellä haastamista. Ottakaa kannat omiksenne älkääkä vain myötäilkö muita, Jenni Tamminen sivaltaa.

– Moni paransi loppua kohden ja viesti rupesi tiivistymään, mutta tiukkaa asiaahan siinä oli. Vähiin jäivät rajut näkemyserot, mutta kyllä se siitä.

"Kuin missikierros"

Jussi Kärki puolestaan kuvaa ehdokkaiden kantoja herttaisen yksituumaisiksi.

– Se korostui lopussa, kun kysyttiin joululahjatoivetta. Siellä oli kuin missikierros, jossa lähes kaikki toivoivat maailmanrauhaa. 

– Jussi Halla-aho erottautui ja toivoi vuorokauteen paria lisätuntia. Jokainen voi miettiä mikä katsojalle jää mieleen, Jussi Kärki veistelee.

Eeva Lehtimäki toivoo ehdokkaita visiota, näkemystä ja rohkeutta repiä eroa kilpakumppaneihin.

– Eikä huumorikaan tee presidenttiehdokkaalle ollenkaan huonoa.

Yllättikö joku?

Jussi Kärjen mukaan Jussi Halla-aho teki selkeäsanaisuudellaan vaikutuksen. Kärjen mukaan Halla-aho toi myös vahvasti esiin näkemyksiään.

– Tietenkin hänelle se on helppoa, sillä hänellä on oma rajattu joukko, jolle hän puhuu ja loput ehdokkaista kosiskelevat vähän kaikkia. Hän suoriutui erittäin hyvin ja varmasti nostattaa kannatustaan tällä esiintymisellä.

Jutta Urpilainen liittyi mukaan ehdokasjoukkoon vasta reilu viikko sitten. Eeva Lehtimäen mukaan Urpilainen käytti ajoittain hienoa presidentillistä retoriikkaa, mutta Lehtimäen mukaan EU:ta Urpilainen nosti esiin hieman liikaakin.

– Hän ponnistaa EU:sta, mutta onko se asia, jolla puhutellaan suomalaisia? Hän paransi ja virkistyi selvästi etenkin loppua kohden.

– Eurooppa tuli sieltä hieman liian monta kertaa. Ehkä toinen jalka oli kuitenkin vielä Brysselissä, Jussi Kärki arvioi komissaarin tehtävästä vaalivapaalla olevaa Urpilaista.

Jussi Kärki sanoo odottaneensa Urpilaiselta röyhkeämpää muiden haastamista.

– Mielestäni jäi lähtötelineisiin. Hän jäi muutaman kerran Li Anderssonin jalkoihin, kun alettiin katsoa, kuka haastaa ja ketä.

Eeva Lehtimäki kertoo pitäneensä Li Anderssonia aiempien näkemiensä tenttien perusteella piristysruiskeena.

– Tänään Urpilainen ja Andersson liudentuivat toisiinsa ja monta kertaa Urpilainen olikin se, joka joutui komppailemaan, että kylläpäs Andersson sanoikin nyt hyvin.

Professori Stubb, vaisu Haavisto

Pöllöraati pitää gallupien kärkisijoilla olevien Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston esiintymistä varmistelevana,

– Esiintymisestä näkee, että maila puristaa niin kovasti. Varsinkin Haavistosta oli jotenkin puhti pois. Hänkin pääsi vähän tenttiin mukaan loppuvaiheessa, Eeva Lehtimäki arvioi.

Stubbin helmasynniksi Lehtimäki nimeää ”luokan nokkelimman pojan” roolin.

– Prosentit on opeteltu ulkoa ja luetellaan kaikki, mutta hän pitää luentoa kuin olisimme peruskoululaisia. 

– Toivoisin tämänhetkiseltä gallupykköseltä ja kokeneelta ulkopolitiikan osaajalta näkemystä ja visiota. Vähän rohkeuttakin pitäisi Stubbilla olla, vaikka hän selvästi tähtää jo kakkoskierrokselle.

Jussi Kärjen mukaan Stubbin puheessa kuuluu ”Firenzen professori”.

– Tämä on kuitenkin presidenttikisa eikä Trivial pursuit, jossa vedetään koko ajan erilaisia lukuja ja prosentteja kehiin.

Jenni Tammisen mukaan Stubbin heikoin hetki oli, kun Stubb sanoi Ukrainan jo voittaneen sodan.

– Tämä oli hämmästyttävä lausunto. Ihmiset ovat aivan varmasti huolissaan siitä, miten sodassa käy ja ei presidenttiehdokas voi väittää tällaista sanomalla, että Ukraina on jo voittanut. Olisin kaivannut jotain visiota tai rauhoittelua, että kyllä me pärjätään.

Pöllöraadin sekä gallupien perusteella Mika Aaltolan tähti on laskussa.

– Yksi mysteeri oli, mihin Mika Aaltolan kesän karisma on kadonnut. Siitä ei ollut jäljellä oikein mitään, Jussi Kärki ihmettelee.

Näin Pöllöt jakautuivat raadin arvioissa

Jussi Halla-aho 14 pöllöä

Li Andersson 11 pöllöä

Alexander Stubb 10 pöllöä

Jutta Urpilainen 10 pöllöä

Olli Rehn 9 Pöllöä

Pekka Haavisto 7 pöllöä

Sari Essayah 6 pöllöä

Mika Aaltola 4 pöllöä

Hjallis Harkimo 4 pöllöä

Lue myös:

    Uusimmat