Stubb ja Haavisto: Näistä syistä Ukraina on jo voittaja

Jussi Halla-aho näpäytti toimittajaa asiattomasta kielenkäytöstä: "Yritän vähän herätellä teitä" 1:22
VIDEO: Näin Jussi Halla-aho reagoi Jaakko Loikkasen sanavalintaan

MTV:n Suuressa vaalitentissä puhetta riitti myös Ukrainasta, jonka presidenttiehdokkaat Haavisto ja Stubb näkevät jo nyt voittajana. 

Venäjän hyökkäyssota ja sen vaikutukset ja lieveilmiöt ovat merkittävä osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, joka taas on suurin osa presidentin tehtävälistaa. 

Ukrainan tukemisessa eletään kriittistä vaihetta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Ukrainan tukeminen jakaa mielipiteitä niin kansalaisten kuin poliitikkojenkin keskuudessa. Republikaanit ovat Ukrainan jatkuvaa tukemista vastaan ja tällä hetkellä hätäapupaketti on jumahtanut Yhdysvaltain kongressiin.

Euroopassa pahin kapula rattaissa on EU-maa Unkari, jonka itsevaltaisen johtaja Viktor Orbánin odotetaan yrittävän torpataUkraina-avun huomenna alkavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Jussi Halla-ahon mukaan on kohtuullista kysyä, ”miksi Unkarille maksetaan miljardeja euroja EU-tukia, jos se toimii paitsi koko Euroopan turvallisuusetujen vastaisesti, myös omien kansallisten turvallisuusetujen vastaisesti”. 

Ukrainan tukeen liittyvässä keskustelussa Jaakko Loikkasen kysymyksenasettelu sai Jussi Halla-ahon tekemään kuitin – millaisen? Katso jutun alussa olevalta videolta! 

Pitäisikö Unkari pistää sivuun?

SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen on yrittänyt saada Brysselistä tiedonjyväsiä siitä, millainen tilanne Ukraina-avun kanssa on tällä hetkellä. 

Pöydällä ei ole vain 50 miljardin euron lisätuki Ukrainalle vaan myös sotaa käyvän maan EU-jäsenyysneuvottelujen aloittaminen. Unkari suhtautuu molempiin nihkeästi. 

Urpilainen on luottavainen siitä, että Ukrainaa tullaan tukemaan tavalla tai toisella – siitäkin huolimatta, että kaikkien 27 maan kesken ei päästäisi sopuun. 

– Sitten Unkari laitetaan sivuun. Kukaan ei sitä tietenkään toivo, vaan kaikki haluavat, että kaikki 27 EU-maata voisi tästä kollektiivisesti sopia, Urpilainen sanoi. 

Ukraina on jo voittaja, toteavat Stubb ja Haavisto

Venäjälle jo sitä voisi pitää voittona, jos länsi lopettaa Ukrainan tukemisen niin rahallisesti tai aseellisesti. Presidenttiehdokas Pekka Haaviston näkemyksen mukaan se, että Ukraina on pysynyt tähän asti itsenäisenä valtiona ja on pystynyt pitämään Kiovan pystyssä, on voitto jo sinänsä. 

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb on samaa mieltä siitä, että Ukraina on jo nyt voittanut. Vielä helmikuussa 2022 Ukraina piti vallata kolmessa päivässä. 

Nyt, Venäjä ja Ukraina ovat sotineet liki kaksi vuotta, ja tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa sodan osapuolet käyvät kulutus- ja asemasotaa. Kummallakaan ei ole merkittävää niskalenkkiä toisesta. 

– Täytyy muistaa, että [Vladimir] Putin teki lähihistorian suurimman taktisen virheen: hän yliarvioi oman puolustusvoimansa ja aliarvioi Ukrainan ja samalla lännen yhtenäisyyden.

Jos Venäjä saavuttaa voiton sotatantereella, mitä se tarkoittaisi Suomen kannalta? Kysyttäessä Stubb ei vastaa suoraan kysymykseen, sillä hän tuntuu olevan varma siitä, ettei Venäjä tule selviämään sodasta voittajana. 

– Natoa ei ole koskaan kunnolla testattu, ja en usko myöskään, että Putin siihen lähtee, Stubb toteaa.

– Nyt täytyy muistaa, että Putin on käytännössä häviämässä tämän sodan, ja Nato ei ole vielä edes paikalla, hän jatkaa. 

Stubbin mukaan Ukrainan voitto tulee olemaan myös se, että Eurooppa saattaa olla pysyvästikin jakautuneena kahteen osaan: toisella puolella on eristetty Venäjä ja Valko-Venäjä, toisella puolella yli 40 eurooppalaista maata.

– Ukrainasta tulee EU:n jäsen, Ukrainasta tulee Naton jäsen ja siinä mielessä uskallan väittää, että Ukraina on voiton puolella, Stubb toteaa. 

Miten tarkkaan kulisseissa pohditaan, mitä presidenttiehdokas voi vaalitenteissä sanoa? 3:32
Politiikkaa läheltä seuraavat Matias Turkkila ja Esa Suominen paljastavat videolla: Näin tarkkaan presidenttiehdokkaiden sanomisia hiotaan kulisseissa

Lue myös:

    Uusimmat