Miten presidenttiehdokkaat pelaavat aikaa, jos kysymys yllättää? Politiikan kulissivaikuttajat kertovat

Miten tarkkaan kulisseissa pohditaan, mitä presidenttiehdokas voi vaalitenteissä sanoa? 3:32
Politiikkaa läheltä seuraavat Matias Turkkila ja Esa Suominen paljastavat videolla: Näin tarkkaan presidenttiehdokkaiden sanomisia hiotaan kulisseissa

Ehdokkaiden vaalikampanjointia läheltä seuraavat taustavaikuttajat paljastivat MTV:n Suuressa tentti-illassa, miten tarkkaan presidenttiehdokkaasta koulitaan vaalitenteissä ja kansalaisten keskuudessa sädehtivä kokelas. 

Suomalaiset valitsevat tasavallan seuraavan presidentin alkuvuodesta. Vaalien ensimmäinen kierros käydään tammikuun lopussa, ja kampanjointi on kaikkien presidenttiehdokkaiden osalta käynnissä. 

Suurelle osalle suomalaisista vaalikampanjat näyttäytyvät ehdokkaiden Suomen-kiertueina, puhujankeikkoina ja sosiaalisen median aktiivisena päivittämisenä. 

Mutta mitä tapahtuu kulisseissa?

Suomen Uutisten päätoimittaja, Jussi Halla-ahon vaalikampanjaa läheltä seuraavan Matias Turkkilan mukaan vaalikampanjointia värittää ”vimmattu asioiden kirjo”. Lyhyesti, vaalikampanjan aikana sattuu ja tapahtuu kaikenlaista kaiken aikaa. 

– Se on kovin kahtiajakoista: Presidentithän ovat hyvin vakaita, rauhallisia arvokkaita, mutta heidän peräaallossaan menee valtava logistinen operaatio, Turkkila kuvailee.

Turkkila vertaa presidentinvaalikampanjointia esimerkiksi MTV:n Suureen tentti-iltaan: Itse lähetys on vakaa ja rauhallinen, mutta lähetys on vaatinut ihmisjoukkiolta paljon aikaa ja vaivaa ennen lähetystä, sen aikana ja vielä jälkeenkin.  

– Tämän tekemisessä on vimmattu määrä tekemistä, kilometreittäin johtoa ja kaikkea pientä säätöä, Turkkila kiteyttää vaalikampanjointia. 

"Aikaa menee one linereiden kirjoittamiseen"

Rud Pedersenin viestintäkouluttaja ja SDP:n presidenttiehdokkaan Jutta Urpilaisen vaalikampanjointia seuraavan Esa Suomisen mukaan suuri yleisö yllättyisi, jos tietäisi, miten paljon aikaa eri asioihin käytetään ja millaisilla voimasuhteilla aikaa eri asioihin käytetään. 

– Aikaa käytetään erilaisten tapahtumien pohtimiseen ja ”one linereiden” kirjoittamiseen, Suominen mainitsee esimerkkeinä. 

– Hirveän paljon on nyansseja ja ehdokkaat ovat kovilla, kun he yrittävät kaikesta koota mahdollisimman myyvän ja soveltuvan paketin kansalle tarjottavaksi, hän jatkaa.

One linereita, eli letkautus ja jämäkkä lausahdus. Toisin sanoen, presidenttiehdokkaat ovat kampanjatiiminsä kanssa hioneet ulkoa opeteltuja lauseita ennen kiperiä vaalitenttejä tai kansalaisten tapaamisia turuilla ja toreilla. 

Suomelan ja Turkkilan mukaan yksityiskohtien hiomisen tarkkuus riippuu ehdokkaasta ja tämän taustatiimistä. Kuinka tarkkaan ehdokkaiden kanssa sovitaan siitä, mitä vaalitenteissä sopii sanoa?

– Se riippuu siitä, miten oma naama kestää. Totta kai voi vastata ympäripyöreästi tai vastata samasta aiheesta kysymykseen, johon olisi halunnut vastata, Suominen paljastaa.

Miten presidenttiehdokkaista koulitaan nopeita vastaajia tenttikysymyksiin, jotka voivat periaatteessa olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä? Miten presidenttiehdokkaat pelaavat aikaa, kun kysymys pääsee yllättämään? Katso jutun alussa olevalta videolta, miten politiikkaa taustajoukoista seuraavat Suomela ja Turkkila asiasta sanoivat!

MTV:n Suuren vaalitentin näet suorana MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla kello 20–22. Voit katsoa Suuren vaalitentin kokonaisuudessaan tai parhaiden palojen muodossa MTV Katsomossa. 

Lue myös:

    Uusimmat