Eeva Lehtimäki muistelee karmeinta vaalitenttikokemustaan – "Tulivat aika jännässä mielentilassa studioon"

Hjallis Harkimo poistui kesken vaalitentin – ei saanut mielestään tarpeeksi puheenvuoroja 0:23
Hjallis Harkimo poistui kesken MTV:n kevään ensimmäisen vaalitentin – ei saanut mielestään tarpeeksi puheenvuoroja. Tämä ei kuitenkaan ollut Eeva Lehtimäen karmein vaalitenttikokemus:

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ajatteli vuonna 2015, ettei enää juontaisi ainuttakaan vaalitenttiä. Toisin kuitenkin kävi. Tänä keväänä Lehtimäki on taas tutussa roolissaan vaaliohjelmien tenttaajana yhdessä uutisankkuri Jan Anderssonin kanssa. MTV:n Pääministeritentti kello 20–22 aloittaa tänään eduskuntavaalien loppukirin.

Kello 20 alkavaan tenttiin osallistuvat SDP:n Sanna Marin, kokoomuksen Petteri Orpo sekä perussuomalaisten Riikka Purra. Tilanne kolmen suurimman puolueen välillä on viimeisimmissä mielipidemittauksissa äärimmäisen tasainen.

– Se kuuluu vaaleihin, että kärki tiivistyy. Erot ykkösen ja kakkosen saamissa äänimäärissä tulevat todennäköisesti olemaan pienet. Voi myös olla, että joku puolue tulee olemaan äänimäärässä pienempi, mutta vaalimatematiikka johtaa siihen, että lopullisten paikkojen määrä voikin olla toisin päin, Lehtimäki arvioi.

– Todella tiukka tulee olemaan. Me seuraamme tietysti valtakunnallista kannatusta, mutta täytyy muistaa, että jokaisessa vaalipiirissä käydään omat vaalit, joista meillä ei ole niin tarkkaa käsitystä täällä Helsingin päässä. Kuka saa vaalipiirin viimeisen paikan, kun tyrkyllä on monia puolueita? Se saattaa keikauttaa tuloksen.

20 vuotta vaalitenttejä

Ensimmäisen eduskuntavaalitenttinsä Lehtimäki juonsi vuoden 2003 vaaleissa, jolloin vaalivoittajaksi nousi keskusta Anneli Jäätteenmäen johdolla. Lehtimäki on tullut 20 vuoden aikana tunnetuksi MTV:n tiukkana vaaliohjelmien tenttaajana, joka tekee pohjatyöt huolella.

Seuraa MTV:n Puheenjohtajatentti-iltaa – katso etkot, tentti ja jatkot kello 19.30 alkaen tästä.

Lehtimäen karmein tenttikokemus ei suinkaan ole kahden viikon takainenHarry "Hjallis" Harkimon lähtö kesken tentin, vaan ajoittuu vuoden 2015 eduskuntavaaleihin.

– Aina suorassa lähetyksessä sattuu ja tapahtuu. Vuonna 2015 puhuttiin paljon myös taloudesta ja velkaantumisesta. Vedin silloin tenttiä Jussi Kärjen kanssa. Puheenjohtajat tulivat todella jännässä mielentilassa studioon.

Puheenjohtajat tulivat tuolloin paikalle suoraan toisesta tentistä, jossa he olivat ottaneet kovasanaisesti yhteen. Riitely kärjistyi MTV:n tentissä huuteluksi. Puheenjohtajat puhuivat siekailematta toistensa päälle. 

– Aina tentissä on se ongelma, että käsikirjoituksessa on liikaa tavaraa. Silloinkin oli, ja se tunnelma oli äärimmäisen vaikea pitää juontajien hanskassa. Siitä jäi aika huono fiilis.

Tuohon aikaan Lehtimäen ajatuksissa oli ammatin vaihtaminen. Hän juonsi vaalien tulosillan, jonka jälkeen hän irtisanoutui ja aloitti työt viestinnän parissa.

– Ajattelin, että tämä oli tässä, jään näistä hommista eläkkeelle ja alan tehdä muita töitä.

Lehtimäki oli MTV:ltä poissa neljän vuoden ajan. Jo vuoden 2019 eduskuntavaaleissa hän teki MTV:lle töitä freelancerina. Vuonna 2020 hänet nimitettiin yhteiskuntatoimituksen päälliköksi.

– Näin sitä on sitten taas palattu tekemään myös vaalitenttejä.

Seuraa MTV:n Puheenjohtajatentti-iltaa – katso etkot, tentti ja jatkot kello 19.30 alkaen tästä.

Katsojat herkkinä antamaan palautetta

– Melkein jokaisen tentin jälkeen on sellainen olo, että huh, tästä selvittiin. Seuraavana päivänä sitten mietin, että tämän ja tuon olisi voinut tehdä toisin. Olen aika kriittinen ja jään miettimään, mitä olisin voinut tehdä paremmin.

Lehtimäen mukaan myös katsojilta tulee paljon palautetta sekä ennen tenttiä että sen jälkeen.

– Suomalaisia jakaa hyvin paljon se, että saako puhua yhtä aikaa, miten paljon ja millä tavalla juontajien pitää puuttua puheenjohtajien käytökseen. Toki aina tulee teemoista keskustelua, että miksi on valittu nämä, miksi ei ole kysytty näitä.

Lue kaikki eduskuntavaaleista tästä.

”Kovempi vastakkainasettelu kuin aikoihin”

– Sen haluan sanoa, että totta kai juontajien on pidettävä ohjat käsissä siellä studiossa, mutta en voi ruveta käyttäytymään poliitikon puolesta. He ovat aikuisia, tietääkseni oikeustoimikelpoisia ihmisiä. Kyllä heidän täytyy itse myös ottaa vastuuta siitä, miten he käyttäytyvät, kuuntelevat ja kunnioittavat kilpailevan puolueen puheenjohtajaa, vaikka ollaan tiukassa vaalitilanteessa. Tunteet saa näkyä, haastaa saa, mutta aivan tolkuton huutaminen ei ole kenenkään etu.

Puheenjohtajien käyttäytyminen ja toisensa päälle puhuminen ovat nousseet puheenaiheeksi näissäkin vaaleissa.

– Joka eduskuntavaaleissa muodostuu taistelupareja, ja se kuuluu asiaan. Tunteet saavat näkyä ja yhteen saa ottaa tiukasti, mutta maltetaan kuunnella ja kunnioitetaan toisen puheenvuoroja. Näitä vaaleja on leimannut kova vastakkainasettelu, ehkä kovempi kuin aikoihin. Näin voi sanoa.

– Kyllä me siihen tavalla tai toisella puutumme. Pelissä on paljon ja tarjolla on neljä vuotta valtaa.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi eilen. Varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 2. huhtikuuta.

Eduskuntavaalien Pääministeritentti keskiviikkona 29. maaliskuuta kello 20 MTV Katsomossa ja MTV3:lla. Tentin etkot kello 19.30 MTV Katsomossa. Tentti-illan päättää suora Pöllöraati-lähetys, joka on katsottavissa kello 22 alkaen MTV Uutiset Livessä sekä MTV3-kanavalla kello 22.35.
Seuraa MTV:n Puheenjohtajatentti-iltaa – katso etkot, tentti ja jatkot kello 19.30 alkaen tästä.

Lue myös:

    Uusimmat