Jäämies Ötzi ei ollutkaan sitä, mitä luultiin

Tutkijat ovat saaneet uutta tietoa jäämies Ötzistä. Jäätyneenä rotkosta korkealta Tirolin Alpeilta vuonna 1991 löytynyt muumio ei ehkä ollutkaan sukujuuriltaan ja ulkonäöltään sitä, mitä on aiemmin luultu. 

Arkeologeja on pitkään kiehtonut 5 300 vuotta sitten eläneen, maailman ehkä tutkituimman muumion kohtalo: kuka nelikymppisenä kuollut Ötzi oli, miten hän päätyi korkealle vuorille ja miksi hän koki väkivaltaisen kuoleman? 

Tieteellisessä Cell Genomics -lehdessä julkaistiin keskiviikkona tutkimus, joka osoittaa, että muumiosta on kaivettavissa yhä lisää tietoa. Aiheesta ovat uutisoineet muun muassa CNN sekä Science- ja Nature-tiedelehdet.  

Ötzin lantiosta saadusta DNA:sta tehty geneettinen analyysi paljastaa, ettei ”jäämies” näyttänytkään siltä kuin museossa jo pitkään esillä ollut rekonstruktio vaaleaihoisesta, runsashiuksisesta ja -partaisesta miehestä antaa ymmärtää. 

Päinvastoin, hänellä oli ilmeisesti tumma iho, tummat silmät ja todennäköisesti kalju tai kaljuuntuva pää.

Aiemmin uskottiin, että Ötzin iho oli tummunut muumioitumisprosessin seurauksena. Nyt vaikuttaa siltä, että muumion tumma väritys onkin melko lähellä todellista ihonväriä, joka Ötzillä oli eläessään. 

Ennakkoluulot kivikauden eurooppalaisista muovasivat kuvaa?

Muumion ulkonäön huomioiden tutkijat eivät pidä löydöstä kovin yllättävänä. 

– On huomionarvoista, kuinka oma ennakkokäsityksemme kivikauden eurooppalaisesta on vääristänyt (museossa esillä olevaa) rekonstruktiota, CNN siteeraa tutkimuksessa mukana ollutta Johannes Krausea, joka johtaa arkeogenetiikkaa Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology -tutkimuslaitoksessa Saksan Leipzigissä.

Tutkimukseen niin ikään osallistunut Albert Zink yksityiseltä Eurac Research -tutkimuslaitokselta on kertonut CNN:lle, että monilla samoihin aikoihin eläneillä eurooppalaisilla oli tummempi pigmentti kuin nykyään. Väri vaaleni ajan myötä mukautumisena ilmaston ja ruokavalion muutoksiin. 

– Viljelijät saavat ruokavaliostaan paljon vähemmän D-vitamiinia kuin metsästäjä-keräilijät. Näyttää siltä, että "jäämies" söi vielä melko paljon lihaa, minkä vahvisti myös analyysimme hänen vatsastaan, jossa näkyi vuohen ja hirvieläimen lihaa, Zink toteaa CNN:lle.

Kaljuuntumisen laajuutta mahdotonta tietää

Vaikka DNA-analyysi osoittaa Ötzillä olleen miestyyppistä kaljuuntumista, on mahdotonta tietää, kuinka suuren osan hiuksistaan hän menetti jo eläessään. Näin sanoo Ötziä aikaisemmin tutkinut norjalaisen Secrets of the Ice -projektin arkeologi Lars Holger Pilø CNN:n mukaan. Pilø ei ollut mukana uusimmassa tutkimuksessa.

Piløn mukaan Ötzi saattoi hyvinkin kaljuuntua geneettisistä syistä, mutta muumiossa nyt näkyvä lähes täydellinen kaljuus on todennäköisimmin tapahtunut hänen kuolemansa jälkeen, kun ihokarvat ovat ihon pintasolukon hajotessa irronneet.

Noin 150-senttisen Ötzin muumio on esillä Etelä-Tirolin arkeologisessa museossa Italian Bolzanossa erityisessä kylmäsäilytyksessä. Lähes jokainen osa Ötzistä ja hänen tavaroistaan on analysoitu ja sitä kautta muodostettu kuva elämästä viitisen tuhatta vuotta sitten.

Esimerkiksi vatsan sisällön perusteella tiedetään, että Ötzin viimeinen ateria oli vuorikaurista. Hänen aseensa paljastavat hänen olleen oikeakätinen ja vaatteet hänen pukeutuneen nahkavaatteisiin. 

Yksityiskohtaisempi genomi ja tarkempaa tietoa

Ötzin perimää sekvensoitiin jo vuonna 2012, mutta DNA-tutkimuksen teknologioiden kehittymisen ansiosta nyt sekvensoitu näyte on laajempi. Se kattaa yli 90 prosenttia jäämiehen genomista.

Tutkijat arvioivat, että aiemmat tulokset saattoivat saastua modernin ihmisen DNA:lla tehden niistä siksikin epäluotettavia. 

Nyt näyttää siltä, ettei esimerkiksi Ötzin ja nykypäivän sardinialaisten välillä olisikaan geneettistä sukulaisuutta. Kun uudessa tutkimuksessa verrattiin Ötzin genomia muihin muinaisihmisiin, Ötzillä havaittiin olevan enemmän yhteistä varhaisten Anatolian eli nykyisen Turkin alueen viljelijöiden kanssa. 

Itse asiassa 92 prosenttia Ötzin perimästä tulee Anatolian maanviljelyskansoilta ja loput kahdeksan prosenttia länsieurooppalaisilta metsästäjä-keräilijöiltä. Tutkijoiden mukaan nämä kaksi ryhmää olivat tekemisissä toistensa kanssa viimeisen kerran noin 56 sukupolvea ennen kuin Ötzi kuoli.

Zinkin mukaan uudet tiedot eivät täysin muuta käsitystä Ötzistä, mutta selventävät joitakin asioita. Nyt esimerkiksi tiedetään, että Ötzi todennäköisimmin eli suhteellisen syrjäisellä alueella, jossa oli vain vähän yhteyksiä ja geenien siirtymistä eri populaatioiden välillä.

Mysteeri kiehtoo edelleen

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ötzin historiaa kirjoitetaan uusiksi. Alun perin Ötzin luultiin jäätyneen kuoliaaksi, mutta vuonna 2001 röntgenkuvat paljastivat hänen olkapäästään nuolenkärjen, jota voi pitää kuolettavana. Lisäksi Ötzillä oli mahdollisesti samaan aikaan tullut pään vamma, ja oikeassa kädessä näkyy puolustautumisvamma. 

– Jäämiehen koko tarina on kiehtova, mukaan lukien hänen väkivaltaisen kuolemansa mysteeri… ja kysymys, miksi hän oli ylhäällä vuorilla, kun hänet tapettiin, Zink sanoi CNN:lle.

Zinkin mukaan tutkimusryhmän toiveena on paljastaa vielä enemmän yksityiskohtia, kuten Ötzin mikrobiomin koostumus.

Tutkijat arvelevat, että kun ilmastonmuutos sulattaa maapallon jäätiköitä, niiden alta voi tulla näkyviin lisääkin Ötzin kaltaisia, hyvin säilyneitä muumioita, jotka paljastavat jotakin menneisyydestämme.

Suomen ensimmäisillä asukkailla oli käytössään oman aikansa huipputeknologiaa – arkeologi kertoo, mistä on kyse 9:26
Suomen ensimmäisillä asukkailla oli käytössään oman aikansa huipputeknologiaa – arkeologi kertoo, mistä on kyse

Lue myös:

    Uusimmat