Jaakko haaveili isyydestä ja päätyi testaamaan hedelmällisyytensä sattuman kautta – testitulos oli täysi yllätys ja sokki

Jaakko kertoo päivästä jolloin sai järkytyksekseen tietää, ettei voi saada lasta 1:04
Videolla Jaakko kertoo päivästä jolloin hänen haaveensa isyydestä särkyi

Jaakko kertoo Tabu-ohjelmassa pysäyttävästä diagnoosista, kun sai tietää, ettei voi saada omaa biologista lasta. 

Tabun  neljännessä jaksossa aiheena on tahattomasti lapsettomat. Näyttelijä Pekka Strangtapaa jaksossa Jaakon, Siljan, Maikin, Mion ja Katin, joilla kaikilla on asiasta oma kokemuksensa. 

Tahaton lapsettomuus koskettaa Suomessa joka viidettä suomalaista. Jaksossa osallistujat käyvät läpi asiaa laaja-alaisesti ja puhuvat muun muassa siitä, kuinka aihetta usein lähestytään uusia ihmisiä tavattaessa. Keskustelussa esiin nousee vahvasti kokemus siitä, että usein nämä tilanteet ovat ikäviä ja vaivaannuttavia. 

– Valitettavan moni lähestyy sitä tosi tökerösti. Ja näin kun tutustutaan, niin kysytään, että hei, montas lasta sinulla on, Silja miettii. 

Muut komppaavat asiaa ja toteavat, että se on usein ensimmäinen asia, jota kysytään muihin tutustuessa. 

Jaakko jakaa jaksossa oman kokemuksensa siitä, kuinka sai tietää, ettei voi saada omaa, biologista lasta. Hän kertoo halunneensa aikanaan puolisonsa kanssa tarkistaa tämän hedelmällisyystilanteen miettiessään, voisivatko he lykätä perhehaaveitaan muutamalla vuodella. 

Pariskunta törmäsi black week -tarjoukseen, jossa tarjottiin hedelmällisyystestejä kaksi yhden hinnalla. Tätä ennen Jaakon mukaan ei ollut edes puhetta siitä, että hänkin kävisi testeissä. 

Tulokset olivat kuitenkin kaikkea muuta, mitä hän odotti. 

– Sen jälkeen lääkäri soitti, että testissä näyttäisi nyt aika huolestuttavalta tämä tilanne, ettei sinulla ole yhtä ainuttakaan siittiöitä tässä sinun näytteessä, Jaakko kertaa. 

Jaakolla on azoospermia, eli hänen siemennesteesään ei ole mitattavissa lainkaan siittiöitä. Diagnoosin saaminen oli Jaakolle hyvin raskasta. 

– Aina ollut tosi lapsirakas on ollut tosi vahva haave tulla isäksi. Kun se puhelu tuli, niin se oli tosi musta hetki. Tuntui, että se suuri unelma tai haave riistettiin pois. 

Diagnoosinsa Jaakko sai kaksi vuotta ennen Tabun kuvauksia. Vaikka hän ei voi saada biologista omaa lasta, voi olla mahdollista, että hän tulee isäksi esimerkiksi lahjasolujen avulla. 

Jaakko kertoo, että yhteiskunnassa törmää melko usein tabuihin tai vitseihin liittyen miesten lapsettomuuteen ja hedelmättömyyteen. Hedelmällisyys yhdistetään Jaakon mukaan hyvin vahvasti maskuliinisuuteen – mikä voi myös vaikuttaa siihen, kuinka miehet suhtautuvat lapsettomuushoitoihin. 

– Jos heteropariskunnalla syntyy se tilanne, että tarvitaan lahjasoluja, jos nainen tarvitsee sen lahjasolun, niin pariskunta tosi usein jatkaa niitä lahjasoluhoitoja. Mutta jos tarvitaankin niitä miehen lahjasoluja, niin on paljon tilanteita, joissa mies ei suostu. 

– Se myytti siitä, että ne ei olekaan sinun sukusolujasi, vaan lahjasoluhoidoilla aikaan saatu lapsi, niin nousee ylitse sen toiveen saada se lapsi. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat