SM-liiga valmiina nopeisiin toimenpiteisiin – kriisiin ajautuvat seurat silti pitkälti oman onnensa varassa

Jääkiekon SM-liigan osakaskokous on valmiudessa kokoontumaan lyhyellä varoitusajalla, jos yksi tai useampi seuraa joutuu taloudellisista syistä jättämään kauden kesken.

Jyväskyläläinen JYP ilmoitti maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut sopeutuakseen yleisökadon aiheuttamiin talousvaikutuksiin. Vaasan Sport on puolestaan joutunut siirtämään kaikki lokakuun kotiottelunsa tuonnemmaksi alueensa pahenevan koronavirustilanteen takia.

SM-liiga Oy:n järjesti maanantaina sääntömääräisen yhtiökokouksensa perään ylimääräisen osakaskokouksen, jossa käsiteltiin aiemmin esillä ollutta vaihtoehtoa, että pahimmin talousvaikeuksiin joutuneet seurat voisivat jättää kauden kesken ja palata takaisin seuraavana vuonna ilman lisäseuraamuksia.

Vielä osakaskokous ei antanut tällaista pakotietä suoralta kädeltä millekään seuralle, mutta valmius asian pikakäsittelyyn on olemassa.

– Me sovimme kokouksessa niin, että Liigan osakaskokous on sitoutunut kokoontumaan koolle ja päättämään mahdollisista jatkotoimista erittäin lyhyellä varoitusajalla, jos joku seura ilmoittaa, etteivät he pysty jatkamaan kautta loppuun, kommentoi SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen MTV Urheilulle.

Hiltunen on myös Vaasan Sportin taustayhtiön puheenjohtaja.

SM-liigasta ei ole seurojen pelastajaksi

Hiltusen mukaan tunnelma osakaskokouksessa, johon siis osallistuu edustaja jokaisesta Liiga-seurasta, oli olosuhteet huomioon ottaen hyvä. Seurojen kassatilanteissa on suuria eroja, mutta lipunmyynnin ja kumppanuuksien selvästi odotettua heikompi menekki iskee jollain tavalla jokaiseen seuraan.

– Se toki jättää ison loven seurojen kassatuottoihin ja sitä kautta laittaa seurat erittäin ahtaalle. Jos yleisömäärät eivät käänny nousuun, niin voisi sanoa, että lähes kaikki seurat ovat erittäin vaikeiden päätösten edessä, Hiltunen ennakoi.

SM-liigalla ei puheenjohtajan mukaan ole juuri resursseja lähteä antamaan suoraa tukea osakasseuroilleen. Tässä asiassa organisaatiot ovatkin lähinnä omillaan. Taloudellinen pelastusrengas on löydyttävä jokaisen seuran lähipiiristä.

– Niistäkin keskusteltiin, ja lähtökohta on koko ajan valitettavasti se, että Liigankaan kassa ei ole sellainen, josta voitaisiin hirveästi rahaa seuroille jakaa, Hiltunen toteaa.

– Kyllä seurakohtaisesti ensisijainen toimenpide kullakin paikkakunnalla ovat omien kulujen saaminen sille tasolle, jonka tulovirta mahdollistaa.

Tämä tarkoittaa käytännössä seurayhtiöiden yt-neuvotteluita ja isojen kiinteiden kuluerien neuvottelemista uusiksi.

– Liigassakin pohditaan keinoja, miten voitaisiin olla mukana talkoissa, mutta kyllä tilanne on se, että tässä pitää varmaan olla joku useamman toimenpiteen keinovalikoima käytössä seuroilla, jotta pystytään sopeutumaan niihin tuottoihin, joita ainakin toistaiseksi tämä olosuhde mahdollistaa, Hiltunen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat