SM-liigaseurat tukalassa tilanteessa – tulevaisuuden yllä leijuu synkkiä uhkakuvia ja suuria kysymysmerkkejä: "En edes halua ennustaa"

8:00
Lähes puolta SM-liigan seuroista uhkaa konkurssi – MTV Urheilun selvitys paljastaa hurjat ongelmat

Jääkiekon SM-liigaseurat ovat ajautuneet koronaepidemian puristuksessa äärimmäisen tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Seurat ovat kovilla myös siksi, ettei kukaan tiedä, milloin tilanne helpottaa.

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela arvioi viime viikolla MTV Urheilulle, että osa SM-liigan ja Mestiksen seuroista joutuu lopettamaan toimintansa, mikäli koronarajoitukset pysyvät ennallaan.

Yleisömäärät on tällä hetkellä rajoitettu 10–20 henkilöön, ja nämä rajoitukset ovat voimassa ainakin tammikuun loppuun saakka. Aluehallintovirastot päivittävät rajoituksia tasaisin väliajoin, ja rajoitusten purkaminenkin on mahdollista epidemiatilanteen sen salliessa.

– Kyllähän meillä valtava huoli on. Kun saisimme edes jonkin verran pelata yleisölle, se auttaisi jo paljon, Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen sanoo.

Lokakuussa alkaneella liigakaudella on tehty paljon ottelusiirtoja, ja joulukuussa pelit keskeytettiin parin viikon ajaksi kokonaan. Tällä tietoa runkosarja on venymässä ainakin huhtikuun puoliväliin asti, mikä tietää seuroille vielä useita tukalia kuukausia.

Ja kerrannaisvaikutukset ulottuvat vielä tätä kautta pidemmällekin.

– Olen joskus sanonut, että yksi hyvä kausi auttaa seuraavan kauden kausikorttimyyntiin ja yksi huono taloudellinen kausi tuhoaa kolme seuraavaa kautta. Jos meidän kohdallamme ajattelee, niin se kaikki, mitä viime keväänä saavutimme tai olimme saavuttamassa, valuu tänä vuonna pois. Sitten katsotaan, miten pitkälle vaurioita aiheutuu. Jokainen ymmärtää, että ottelutuotot ovat iso bisnes meille kaikille, ja tällä hetkellä ne ovat kahden kuukauden osalta nolla. Ja tässä on kautta vielä kolme kuukautta jäljellä, KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa sanoo MTV Urheilulle.

– Ainakin me Kärpissä olemme menneet vielä aika varovaisesti kohti ensi kautta. Pohjaa on vähän rakennettu, mutta aika vähän on tehty sopimuksia, jos vertaa muihin vuosiin, Virkkunen sanoo.

Valtaosa SM-liigaseuroista sai viime viikolla hieman helpotusta tilanteeseensa, kun valtion myöntämät kustannustuet julkaistiin. SM-liigaan jaetut tukisummat vaihtelivat Jukurien reilusta 60 000 eurosta Tapparan 475 000 euroon.

Tukien tuoma helpotus on kuitenkin vain väliaikainen, ainakin mikäli yleisörajoitukset jatkuvat pitkälle kevääseen.

– On vaikea kommentoida muiden seurojen ongelmia, mutta jos mennään niin, että pelataan (ilman yleisöä) toukokuun loppuun saakka – tai koska runkosarja ja mahdolliset pudotuspelit loppuvatkaan – täytyisi ajatella se asia niin päin, että jos ensi vuonna on jääkiekossa 15 liigaseuraa starttiviivalla lokakuussa, kaikille pitäisi antaa SM-mitali, Välimaa sanoo.

– Se on tällä hetkellä fakta, että emme voi kuin elää hetkessä. Kausikorttilaisille ja kumppaneille olemme ilmoittaneet, että otteluohjelma on voimassa, kunnes seuraava otteluohjelma tulee. Kyllä tämä vaikea tilanne on. Isoin juttu on se, että emme ole itse kuskin paikalla vaan matkustajia. Se, mihin kevät menee, ei sitä osaa kukaan ennustaa. Itse en edes halua ennustaa.

Välimaa nostaa esiin myös laajemman huolensa suomalaisesta jääkiekosta, mikäli liiga- ja Mestis-seuroja menisi nurin.

– Meidän pelaajatuotantomme näin pienestä maasta on ollut hyvällä tasolla. Nuoret ovat päässeet aika pitkälti varmaan sen takia niittämään menestystä, että meillä on 15 liigaseuraa. 10 vuotta sitten ei ollut sellaista tilannetta, että nuorten maajoukkue koottiin pääosin liigapelaajista. Siellä oli yksi kaksi liigapelaajaa, ja loput olivat a-nuorista ja Mestiksestä. Nyt se on heittänyt häränpyllyä, ja menestystä on sitä kautta tullut. Se, miten tämä tulee vaikuttamaan suomalaisen jääkiekon tulevaisuuteen, on iso kysymys.

Virkkunen puolestaan uskoo jääkiekon vetovoimaan vaikeassakin tilanteessa, kunhan epidemiatilanne helpottaisi ja seurat saisivat avata halliensa ovet kannattajilleen.

– Uskon, että ihmisillä on valtava halu tulla tapahtumiin. Uskon, että kumppanit haluavat tuoda asiakkaitaan sinne. Kyllähän kiinnostus jääkiekkoa kohtaan on edelleen valtava. Seurojen ja liigan pitää vain tehdä paljon töitä sen eteen ja tuoda ulos kiinnostavia tarinoita ja pelaajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja