Kommentti: Uskokaa tai älkää, SM-liigan pitäisi ottaa mallia KHL:stä

2:06
Videolla juttua KHL:n loppukauden peruuntumisesta.

KHL on saanut historiansa aikana paljon kritiikkiä isoja seuroja suosivasta tuomaritoiminnasta. Nyt sitä ollaan kitkemässä rajulla kädellä. Olisiko SM-liigankin aika kehitellä jotain vastaavaa oman kurinpitonsa tueksi, kysyy MTV Urheilun toimittaja Marko Leppänen.

KHL:n tuomaritoiminta on herättänyt närkästystä koko sen olemassaolon. Isot seurat ovat saaneet erivapauden toimia, noh, niin kuin mammutit itänaapurissa usein saavat.

Jokeritkin on saanut varautua Pietarin SKA:ta pelattaessa siihen, että viimeisen viiden minuutin aikana pelataan vajaalla – kenttätapahtumista riippumatta.

Maailma kehittyy, jopa KHL:kin.

***

Median paine on Venäjälläkin noussut sen verran isoksi, että vehkeilyyn on alettu puuttua uudella tavalla.

KHL:n venäläisiä televisio-oikeuksia hallinnoiva NTV Plus lähettää kauden aikana jokaisena maanantaina tunnin mittaisen ohjelman, jossa käydään läpi edellisen viikon kyseenalaisia tuomioita ja kurinpitotapauksia.

Venäjän kurinpitopäällikkö Aleksei Anisimov on piinapenkissä vastaamassa entisen tuomarin kriittisiin väitteisiin.

Jokeritkin on päässyt ohjelman aiheeksi, esimerkiksi silloin, kun Vitjaz Podolski sikaili kotikaukalossaan. Teemu Eronen ja Alex Grant loukkaantuivat järjettömistä taklauksista.

Julkinen vastarintaliike on järkeistänyt KHL:n tuomari- ja kurinpitotoimintaa. Kukaan tuomareista ei halua olla se, jonka puolueellisia tuomioita ruoditaan televisiossa. Filmaaminen vähenee, kun pelaajia arveluttaa esiintyminen joka viikko välähdyksissä.

KHL:ssä on alkanut viheltää entistä kielitaitoisempia tuomareita, joiden kanssa ulkovenäläisetkin valmentajat voivat kommunikoimaan.

***

Olisiko Suomessakin tilausta vastaavalle viikko-ohjelmalle, joka olisi keskittynyt tuomioihin? Nyt olisi ainakin hyvä aika kehitellä uusia juonia koronaviruksen jälkeiselle ajalle.

Yksittäisiä tuomioita Suomessa kyllä spekuloidaan paljonkin, ja videoita kelaillaan pitkin kautta. Vyyhdin purkaminen rajatussa, selkeässä kokonaisuudessa voisi auttaa käsittämään asioiden välisiä mittasuhteita.

Erotuomarijohtaja Jyri Rönn vaan piinapenkkiin viikoittain selittämään kansalle tuomioiden taustoja. Ainakin viime kauden perusteella materiaalia olisi kosolti.

Voitaisiin Suomessa ottaa mallia yhdessä toisessakin asiassa.

KHL-peleissä ei näytetä hidastuksia videokuutiolta jäähytuomioiden ja kyseenalaisten rikkeiden jälkeen. Se rauhoittaa tuomareiden työskentelyä ja pitää pelaajienkin fokuksen kasassa, kun heidän ei tarvitse tuijotella jatkuvasti ylös taululle. Valmentajista puhumattakaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja