Itsetuntoa voi kehittää aikuisenakin: "Koko elinikämme aikaa"

Näin rakennat terveen itsetunnon aikuisena 10:36
Itsetunnon kehittämisestä puhuttiin Huomenta Suomessa.

Jos et pienenä saanut hyvää pohjaa itsetunnollesi, ei hätää. Huomenta Suomessa vierailleet terapeutit kertovat, että tuntemusta omasta itsestä on mahdollista kehittää positiivisempaan suuntaan aikuisenakin!

Itsetuntoa voi kehittää vielä aikuisiällä. Huomenta Suomessa aiheesta juontajamme Teresan kanssa keskustelivat perhe- ja psykoterapeutti Riina Nissinen Parisuhdekeskus Katajasta sekä pari-, perhe- ja seksuaaliterapeutti Kirsi Heikinheimo Suomen perhe- ja pariterapiayhdistyksestä.

Videolta kuulet käytännön vinkkejä itsetunnon kehittämiseen ja sekä saat osvittaa siihen, mistä voit tietää edistystä tapahtuvan.

Sekä Heikinheimo että Nissinen sanovat, että vaikka itsetunnon kehittyminen lapsuudessa olisi jäänyt heikolle tolalle, on suhtautumista omaan itseen mahdollista aikuisenakin kehittää. Heikinheimo kannustaa tähän.

– Meillä on koko elinikämme aikaa siihen, että voimme muokata omia puoliamme ja vahvuuksiamme ja työstää myös Akilleen kantapäitämme, hän sanoo.

Itsetunto liittyy vahvasti ihmissuhteisiin

Nissisen mukaan hyvän itsetunnon omaava ihminen suhtautuu itseensä myötätunnolla. Hän osaa katsoa itseään hyväksyvästi ja suhtautuu itseensä arvostavasti ja omat hyvät ominaisuutensa tiedostaen siitäkin huolimatta, että tiedostaa omat heikot kohtansa. 

Nissinen sanoo, että itsetunto kehittyy koko elämän ajan, koska se liittyy vahvasti ihmissuhteisiimme. Itsetunto syntyy suhteissamme muihin ja varhaisista vuorovaikutuskokemuksistamme ja siitä se lähtee muotoutumaan.

Lue myös:

    Uusimmat