Tutkimus: Mielenterveysongelmilla merkittävä vaikutus työuraan

Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö? 30 sekunnin tietoisku 0:30
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö? Näin se oireilee.

Tanskalaistutkimus selvitti mielenterveysongelmien yhteyttä työuran pituuteen.

Mielenterveysongelmat ja etenkin niistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet lyhentävät potilaiden työuraa ainakin kymmenellä vuodella, tuore tanskalaistutkimus osoittaa. Mielenterveysongelmat ovat suurin työkyvyttömyyseläkkeiden syy myös Suomessa.

Tutkimus perustuu lähes 5,2 miljoonan tanskalaisen rekisteritietoihin vuosilta 1995–2016.

Osallistujista 9 prosenttia sairastui johonkin mielenterveyden häiriöön, ja verrattuna muuhun väestöön, heidän työuransa jäi noin 10–11 vuotta lyhemmäksi. Tärkein työuran lyhentäjä oli työkyvyttömyyseläke, joka vähensi työvuosia 7–8 vuodella. Myös työttömyysjaksot olivat heillä pitempiä, tulokset osoittivat.

Suomessa joka kolmas työkyvyttömyyseläke johtuu mielenterveysongelmista ja etenkin masennuksesta. Työuran kannalta erityisen haitallista on, jos mielenterveysongelmat alkavat jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Nuorena sairastuvien koulutus- ja tulotaso jäävät usein alhaisiksi ja työllistyminen on heille vaikeampaa kuin terveille ikätovereille.

Tulokset julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat