Mainos

Itsenäistyminen jakaa mielipiteet Färsaarilla

Itsenäistymispyrkimykset jakaa Färsaarten asukkaiden mielipiteet kahtia. Färsaarilla tehty mielipidemittaus kertoo, että vajaat 46 prosenttia asukkaista kannattaa itsenäistymistä. Itsenäisyyden vastustajia on vain yhden prosenttiyksikön verran vähemmän, vajaat 45 prosenttia. Färsaarten parlamentti puoltaa Tanskasta irtautumista. Asiasta järjestettäneen kansanäänestys ennen vuoden loppua.

Tanska on ilmoittanut, ettei se vastusta saarten itsenäistymispyrkimyksiä. Färsaarten pääministerin Anfinn Kallsbergin ja hänen tanskalaisen virkaveljensä Poul Nyrup Rasmussenin on määrä aloittaa tänään neuvottelut itsenäisyysprosessista. Tanskan parlamentti on kuitenkin viestittänyt, että Färsaarille ei enää itsenäistymisen jälkeen heru Tanskasta taloudellista tukea. Tanskan tuki on kattanut noin 40 prosenttia saarten vuosibudjetista. Öljynporausta on lupaavien tutkimustulosten pohjalta pidetty yhtenä mahdollisuutena korvata loppuva tuki. Tällä hetkellä saaren vientituloista 95 prosenttia tulee kalastuksesta.

Saarten parlamentti sai viime viikolla valmiiksi päätöslauselmaesityksen emämaasta irtautumisesta. Suunnitelma tekisi 45 000 asukkaan Färsaarista itsenäisen valtion. Tanskan monarkki säilyisi tosin edelleen muodollisena valtionpäämiehenä. Tanska myönsi Färsaarille rajoitetun itsehallinnon jo vuonna 1949.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.