Mainos

Itäviina ei enää houkuttele suomalaisia

Halpa itäviina ei enää houkuttele suomalaisia 90-luvun malliin. Alkoholin salakuljetus on samalla muuttunut yhä tehokkaammaksi ja ammattimaisemmaksi.

Venäjältä tuodun alkoholin käyttö on laskenut 90-luvun huippulukemista.

Stakesin selvityksen mukaan halpa vodka ei entiseen tapaan houkuta rajalla jonottamiseen. Stakesin tutkijan Ilmari Larjavaaran mukaan suomalaiset ovat kyllästyneitä itäviinaan.

- 90-luvun puolivälissä, kun itäviina oli uusi asia, siitä oltiin innostuneita. Viime aikoina itäviinan terveysriskeistä on enemmän puhuttu, ja ihmiset alkavat olla jo aika kyllästyneitä koko juomaan, Larjavaara selvittää.

Kaikissa itärajan Alkoissa myynti on samaan aikaa noussut merkittävästi, joten alkoholin kokonaiskulutus jatkaa kasvuaan.

Alkoholin salakauppa yhä ammattimaisempaa

Itäviinan salakuljetus on samalla muuttunut entistä ammattimaisemmaksi.

Itäisen tullipiirin tilastojen mukaan pirtutakavarikot ovat puolittuneet viime vuodesta, jolloin Schengenin sopimus tuli voimaan. Sopimuksen onkin arvioitu muuttaneen viinan salakuljetusreittejä

- Salakuljetusreittien suunnan arvellaan muuttuneen. Salakuljettajat eivät kulje enää Suomen läpi, vaan Keski-Eurooppaan mennään nyt Baltian ja Puolan kautta, Larjavaara kertoo.

Salakuljettajien toiminta jatkuu Suomessakin, ja toiminta entistä ammattimaisempaa. Rikollisorganisaatiot pyörivät suuremmissa kaupungeissa kuten Helsingissä, Tampereella ja Lahdessa, mutta jakelu tapahtuu tehokkaasti eri puolille Suomea.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.