Italian suurin ongelma on pääministeri Berlusconi

Italian pääministeri Silvio Berlusconi ei suostu myöntämään maan julkisen talouden dramaattista syöksykierrettä. Talousviisaiden ja talouselämän etujärjestöjen mielestä hallitusta on vaihdettava, jos linja ei muutu nopeasti.

- Me emme enää halua, että meistä tehdään naurunalaisia, Italian teollisuuden etujärjestön toimitusjohtaja Emma Marcegaglia sanoi alkuviikosta sen jälkeen, kun Standard & Poor’s (S&P) oli laskenut Italian luottoluokitusta. Se on nyt A, ei enää A+.

- Joko hallitus ajaa nopeasti läpi vakavasti otettavia ja myös epäsuosittuja uudistuksia tai sen on aika pakata laukkunsa, Marcegaglia höykkyytti Berlusconin horjuvaa koalitiota.

Vallassa itsepäisesti roikkuva ja seksiskandaalien ryöpyttämä pian 75-vuotias Berlusconi on myös yhä useamman tavallisen italialaisen mielestä maan suurin ongelma.

- Hallituksesta on päästävä eroon. Se vain pahentaa tätä kaikkea, 29-vuotias psykologi, Chiara Barbato sanoo MTV3 uutisille Roomassa.

Hän kuuluu niihin satoihin tuhansiin nuoriin korkeasti koulutettuihin italialaisiin, jotka etsivät turhaan koulutustaan vastaavaa työtä.

- Italialaiset pelkäävät, että poliitikot eivät enää pysty korjaamaan tilannetta , CENSIS-tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Giuseppe Roma vahvistaa.

Velkaraha yhä kalliimpaa

Luottoluokituslaitokset pitävät Italian vajaan 80 miljardin euron säästöpakettia edelleen riittämättömänä.

- Paketin ongelma on, että siinä keskitytään ennen muuta valtion tulojen lisäämisen verotuksella eikä luvata mitään kasvua vauhdittavia toimenpiteitä, roomalaisen Luiss-yliopiston apulaisprofessori Nicola Borri sanoo MTV3 uutisten haastattelussa.

Kansainvälinen valuuttarahasto varoittaa, että Italian talous kasvaa ensi vuonna vain 0,2 prosenttia. Maan julkisen talouden tasapainottaminen edellyttäisi selvästi reippaampaa kasvua.

Italian kymmenvuotisten joukkolainojen korko on loppukesästä noussut pitkälle yli viiden prosentin. Korot ovat pysyneet hallinnassa vain siksi, että Euroopan keskuspankki on ostanut Italian velkakirjoja jälkimarkkinoilta.

Pahimmassa tapauksessa Italian velkakriisi äityy niin pahaksi, että maa joutuu turvautumaan Euroopan rahoitus- ja vakausvälineen (ERVV) apuun. Tilanteen pelätään kärjistyvän, jos Kreikka ajautuu nopeasti rajuun velkasaneeraukseen.

Eurooppalaiset ekonomistit ovat varoitelleet yhteen ääneen, etteivät ERVV:n rahkeet riitä missään tapauksessa Italian ahdingon lievittämiseen.

Berlusconi syyttää toimittajia

Berlusconi itse viittaa kintaalla luottoluokituslaitosten arvioille. Hänen mielestään ne perustuvat enemmän journalistien tekemiin juttuihin kuin todellisuuteen.

Valtiovarainministeri Giulio Tremonti on yrittänyt rauhoittaa markkinoita lupaamalla kasvua kiihdyttäviä uudistuksia, joita rahoitetaan yksityistämällä Italian valtion omaisuutta.

Italiassa pelätää, että omasta erinomaisuudestaan edelleen vakuuttunut pääministeri ajaa maan kaikkien aikojen ahdinkoon. Tilannetta ei helpota se, että sekä Berlusconi että valtiovarainministeri Giulio Tremonti, joutuvat velkakriisin ohella keskittymään omiin henkilökohtaisten skandaaliensa selvittämiseen.

Berlusconilla on niskassaan kaksi syytettä, toinen brittiläisen juristin lahjonnasta ja toinen seksuaalisesta kanssakäymisestä alaikäisen kanssa. Tremonti taas on sotkeutunut kiusalliseen veronkiertoon, joka vähentää hänen uskottavuuttaan Italian julkisen talouden saneeraajana.

Kahdeksan naista yhdessä yössä

Samaan aikaan kun kansainväliset sijoittajat, Euroopan keskuspankki ja koko EU odottavat Berlusconilta ripeitä toimia talouden tervehdyttämiseksi, italialaiset tiedotusvälineet kertovat päivittäin lisää yksityiskohtia pääministerin seksihurjasteluista.

Vuodelta 2009 peräisin olevien poliisin puhelinkuuntelupöytäkirjojen mukaan Berlusconi on kehunut etelä-italialaiselle liikemiehelle Gianpaolo Tarantinille hoidelleensa kahdeksan naista yhdessä yössä. Otteita pöytäkirjoista on julkaissut muiden muassa arvostettu Corriere della Sera –lehti.

Lue myös:

    Uusimmat