Mainos

Italian hallituskriisi syvenee

Italian kommunistipuolueen johtaja Fausto Bertinotti on torjunut pääministeri Romano Prodin aiemmin parlamentissa esittämät budjettimyönnytykset. Bertinotti ilmoitti, että kommunistit aikovat äänestää hallituksen ensi vuoden budjettiesitystä vastaan.

Prodi esitteli aiemmin parlamentille joukon työelämän uudistamiseen tähtääviä lakiesityksiä estääkseen kommunistipuoluetta vetämästä tukeaan hallitukselta. Jos kommunistit äänestävät budjettia vastaan, hallitus kaatuu ja Italian valmistautuminen Euroopan talous- ja rahaliiton Emun kolmanteen vaiheeseen vaikeutuu. Prodin esittelemiin uudistuksiin sisältyy mm. työajan lyhentäminen ja toimia uusien työpaikkojen luomiseksi.

Kommunistipuolue ei ole mukana Italian hallituksessa, mutta hallituksen on saatava sen parlamentaarinen tuki voidakseen toimia.
- Meidän ehdotuksemme ovat yhä pöydällä. Jos hallituksella on jotakin sanottavaa, kertokoon sen, mutta tähänastiset lisäykset eivät kelpaa meille, Bertinotti sanoi vajaan tunnin kuluttua Prodin puheesta.
Kommunistien mukaan työntekijät joutuvat maksamaan säästöbudjetista liian kalliin hinnan.

Osakekurssit Italian arvopaperimarkkinoilla laskivat ennen Prodin puhetta. Analyytikot arvelivat, että Italian liittyminen Emuun on niin suuri asia Prodin hallitukselle, että sen on päästävä kompromissiin budjettikiistassa. Kurssit kääntyivät jälleen nousuun puheen jälkeen.

Hallituslähteiden mukaan hallitus ei aio hakea luottamuslauseäänestystä budjetista tänään. Sen sijaan se tutkii vielä, onko neuvotteluissa kommunistien kanssa liikkumavaraa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.