Italialainen jäätikkö muuttui vaaleanpunaiseksi – herttaiselta näyttävä "vesimelonilumi" enteilee kuitenkin pahaa

Italialainen jäätikkö on muuttumassa pinkiksi, kertovat CNN ja The Guradian. Vaikka mystinen värjäytyminen ei ole täysin ennenkuulumatonta, sen voimakkuus on huolestuttavaa.

Alppien vuoristossa sijaitsevan Presenan jäätikön lumet ovat osin muuttuneet vaaleanpunertaviksi. Tutkijat uskovat sen johtuvan leväkasvustosta, joka tummentaa jäätä.

Huono puoli on, että se saa myös jään sulamaan nopeammin.

Tutkijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, mistä levän kasvu johtuu.

– Levä ei ole vaarallista, se on luonnollinen ilmiö, joka tapahtuu kevät- ja kesäkausina päiväntasaajalla, mutta myös navoilla, tutkija Biagio Di Mauro sanoo Italian kansallisesta tutkimuslaitoksesta.

Levän uskotaan olevan samaa ancylonema nordenskioeldii -levää, jota on löydetty Grönlannin ”pimeältä vyöhykkeeltä”, jossa jää sulaa nopeasti. Sitä on löydetty myös Andeilta ja Himalajalta.

Sveitsissä se on värjännyt tutkijoille vielä tuntemattomasta syystä jäätä violetiksi.

Levän kasvaessa se tuottaa happea ja vettä lumen alle saaden sen näyttämään vaaleanpunaiselta, ja sitä kutsutaankin ”vesimelonilumeksi”.

"Ehdottomasti huono juttu jäätikölle"

Vaikka vaaleanpunainen vesimelonilumi onkin kaunista, se merkitsee todennäköisesti jäätikön nopeampaa sulamista.

Yleensä vaalea jää heijastaa noin 80 prosenttia auringon säteistä takaisin ilmakehään. Kun levä tummentaa niitä, ne alkavat imemään itseensä enemmän lämpöä.

– Se on ehdottomasti huono juttu jäätikölle, Di Mauro sanoo.

Di Mauron mukaan levän kasvu on ollut tänä vuonna huomattavasti voimakkaampaa kuin aiempina vuosina. Levää kasvaa sitä enemmän, mitä nopeammin jää sulaa. Tutkijat selvittävät voiko levän kasvuun vaikuttaa ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen lisäksi jotkin muut tekijät.

Ilmastonmuutos on viime vuosikymmeninä sulattanut jäätiköitä hälyttävää tahtia. Esimerkiksi pohjoinen napapiiri lämpenee kaksi kertaa muuta maapalloa nopeammin, ja etelänapa puolestaan jopa kolminkertaista vauhtia. Myös Euroopan jäätiköt sulavat ennätysnopeasti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja