Siperiassa ennätykselliset lähes 40 asteen helteet – satelliittikuvat näyttävät, kuinka lämpömassat vierivät napapiirille: "Asioiden ei pitäisi olla näin"

Siperiassa on mitattu ennätyshelteitä viime aikoina. Viikko sitten Verhojanskin sääasemalla mitattiin huimat 38 astetta, mikä on lähes parikymmentä astetta normaalia lämpötilaa korkeampi.

Koko pohjoinen napapiiri on tällä hetkellä kuumempi kuin koskaan ennen.

Tutkijoiden mukaan ennätyshelteet johtuvat jo useamman kuukauden alueen päällä olevasta sulkukorkeapaineesta eli antisyklonista, joka pitää kylmän ilman poissa.

Lisäksi ilmastonmuutos on nostanut keskimääräisiä lämpötiloja myös Siperiassa. Tutkijoiden mukaan pohjoinen napapiiri on viime vuosikymmeninä lämminnyt jopa kaksi kertaa nopeampaa kuin muu maapallo.

Nopea lämpeneminen uhkaa alueen viileään ilmastoon tottunutta luontoa, sekä ihmisiä, joiden talot on rakennettu ikiroudan päälle. Vähän aikaa sitten Norilskissa tapahtui Venäjän historian pahin ympäristöonnettomuus, kun dieselöljyä valui suuria määriä ympäristöön. Säiliö oli rakennettu ikiroudan päälle.

– Lämpötila on epätavallinen. Mielestäni asioiden ei pitäisi olla näin, koska luonnollinen kierto on rikottu, Jakutskin asukas Vitalina Kulbertinova sanoo.

Katso artikkelin yhteydessä olevasta videojutusta lisää siitä, miten ennätyshelle vaikuttaa paikallisten ihmisten ja eläinten elämään Siperian Jakutskissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja